IVF behandling: Er private klinikker bedre?

Kaster barnløse bort tiden ved å oppsøke de offentlige klinikkene først?

BEFRUKTNING AV EGG VED IVF BEHANDLING: Er det forskjeller på kvaliteten hos de private og offentlige fertilitetsklinikkene? Foto: NTB Scanpix
BEFRUKTNING AV EGG VED IVF BEHANDLING: Er det forskjeller på kvaliteten hos de private og offentlige fertilitetsklinikkene? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IVF behandling er den vanligste formen for assistert befruktning i Norge.

Ved offentlige sykehus kan ufrivillig barnløse få dekket kostnadene på inntil tre uthentingsforsøk av egg. Offentlige klinikker er derfor for mange et naturlig sted å starte. 

Men så hører man historier om kvinner som etter tre mislykkede forsøk i det offentlige, bytter til privatklinikk og blir gravid på første forsøk. 

Ville det ikke vært bedre å bare kontakte de private klinikkene med en gang, i stedet for å skulle risikere å kaste bort masse tid og krefter på mislykkede forsøk? Noe som oppleves som ganske tøft for mange. 

Presenterer tallene på ulike måter

Det er vanskelig å sammenlikne resultater av infertilitetsbehandling fra forskjellige behandlingssteder.

Ifølge Oslo Universitetssykehus skyldes dette at statistikken kan presenteres på mange forskjellige måter. 

At det er vanskelig å sammenligne klinikkenes resultater, bekreftes av Magnus Finset Sørdal, daglig leder ved fertilitetsklinikken Medicus. 

– Klinikkene har ulike måter å presentere sine tall på. Det som egentlig betyr noe er jo antall som har født et barn etter behandling, såkalt «baby-med-hjem»-rate. Likevel publiseres det i mange sammenhenger tall som positive graviditetstester basert på blodprøve eller positive graviditeter basert på ultralyd i uke 6-7, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer