IVF behandling: Er private klinikker bedre?

Kaster barnløse bort tiden ved å oppsøke de offentlige klinikkene først?

BEFRUKTNING AV EGG VED IVF BEHANDLING: Er det forskjeller på kvaliteten hos de private og offentlige fertilitetsklinikkene? Foto: NTB Scanpix
BEFRUKTNING AV EGG VED IVF BEHANDLING: Er det forskjeller på kvaliteten hos de private og offentlige fertilitetsklinikkene? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IVF behandling er den vanligste formen for assistert befruktning i Norge.

Ved offentlige sykehus kan ufrivillig barnløse få dekket kostnadene på inntil tre uthentingsforsøk av egg. Offentlige klinikker er derfor for mange et naturlig sted å starte. 

Men så hører man historier om kvinner som etter tre mislykkede forsøk i det offentlige, bytter til privatklinikk og blir gravid på første forsøk. 

Ville det ikke vært bedre å bare kontakte de private klinikkene med en gang, i stedet for å skulle risikere å kaste bort masse tid og krefter på mislykkede forsøk? Noe som oppleves som ganske tøft for mange

Presenterer tallene på ulike måter

Det er vanskelig å sammenlikne resultater av infertilitetsbehandling fra forskjellige behandlingssteder.

Ifølge Oslo Universitetssykehus skyldes dette at statistikken kan presenteres på mange forskjellige måter. 

VANSKELIG Å SAMMENLIGNE TALLENE: – Klinikkene har ulike måter å presentere sine tall på, sier Magnus Finset Sørdal ved Medicus. Foto: Privat
VANSKELIG Å SAMMENLIGNE TALLENE: – Klinikkene har ulike måter å presentere sine tall på, sier Magnus Finset Sørdal ved Medicus. Foto: Privat Vis mer

At det er vanskelig å sammenligne klinikkenes resultater, bekreftes av Magnus Finset Sørdal, daglig leder ved fertilitetsklinikken Medicus. 

– Klinikkene har ulike måter å presentere sine tall på. Det som egentlig betyr noe er jo antall som har født et barn etter behandling, såkalt «baby-med-hjem»-rate. Likevel publiseres det i mange sammenhenger tall som positive graviditetstester basert på blodprøve eller positive graviditeter basert på ultralyd i uke 6-7, sier han.

– Noen regner også antall barn eller graviditeter per par, mens andre snakker om per oppstartet behandling eller per behandling med tilbakesetting av et ferskt befruktet egg. Her må man altså passe på å ikke blande epler og pærer, sier han.

– Dette er ofte tall som er lett tilgjengelig for klinikkene og kan være bra for internt arbeid med å måle kvaliteten på tjenestene man yter. Men det kan skape forvirring hvis ulike klinikker bruker disse når de kommuniserer til omverden om sine tall, legger han til.

Tar imot ulike pasientgrupper

En annen utfordring med å sammenligne de forskjellige klinikkenes suksessrater, er at de tar imot kvinner i ulike aldre. Dette er vesentlig, da kvinnens alder er den viktigste enkeltfaktoren som påvirker resultatene

– Noen offentlige klinikker har kanskje en snittalder på i overkant av 30 år, mens noen av de private i Oslo har nærmere 40 år, sier Sørdal. 

– Offentlige og private klinikker kan ha relativt ulike pasientgrupper. Det offentlige har mange «enklere» case, det vil si unge par som kommer til sitt første forsøk. De private har også mange som kommer direkte, men vi tar ofte også imot de som ikke har lykkes offentlig. Og når man ikke har lykkes i det offentlige, er det ofte en grunn til det. 

– I tillegg kommer lesbiske par inn i denne miksen. De har ikke nødvendigvis noen fruktbarhetsproblemer og har derfor ofte betydelig høyere suksessrate enn heterofile par, legger han til.

Ser ingen forskjeller i tallmaterialet

I Norge rapporterer klinikkene inn tallene sine til Helsedirektoratet. Fungerende avdelingsdirektør i Avdeling bioteknologi og helserett, Anne Forus, sier at de ut i fra disse tallene ikke kan se noen forskjell på suksessraten mellom de private og offentlige virksomhetene.

– Når vi ser på aldersfordeling kan det se ut som det er høyere suksessrate i de yngre gruppene, men dette er også ganske likt i det offentlige og private, sier hun.

LES OGSÅ: Ni år og ni prøverørsforsøk

RAPPORTERER INN TALLENE: Anne Forus i Helsedirektoratet sier at de  ikke kan se noen forskjell på suksessraten mellom de private og offentlige virksomhetene. Foto: NTB Scanpix
RAPPORTERER INN TALLENE: Anne Forus i Helsedirektoratet sier at de ikke kan se noen forskjell på suksessraten mellom de private og offentlige virksomhetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Får en ny «go» når de bytter klinikk

Fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund, sier også at det er svært vanskelig å sammenligne klinikkenes suksessrater.

Han er imidlertid delvis enig i påstanden om at mange kvinner opplever å bli gravide med en gang etter at de går fra en offentlig til en privat klinikk. 

– Men det behøver ikke nødvendigvis bety at den private klinikken er bedre enn den offentlige. Det kan skyldes en rekke andre faktorer, sier han. 

Hausken mener at det å skifte klinikk i seg selv, kan gi pasientene det psykiske løftet de trenger for å lykkes. Uansett om det dreier seg om å skifte fra offentlig til privat, eller motsatt vei.

– Det å skifte klinikk kan gi dem en ny «go» og det er ganske viktig, sier han. – Selv elsker jeg akkurat de parene der. Når de kommer til meg, tenker jeg «dette skal vi få til!». Jeg tror at ny og positiv tenkning er en viktig faktor, selv om det selvsagt er umulig å bevise, smiler han. 

PÅVIRKES AV MANGE FAKTORER: Noen ganger kan det hjelpe å bytte klinikk, sier fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken. Foto: Klinikk Hausken
PÅVIRKES AV MANGE FAKTORER: Noen ganger kan det hjelpe å bytte klinikk, sier fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken. Foto: Klinikk Hausken Vis mer

Viktig med en ny gjennomgang

Han mener også at en gjennomgang av tidligere behandling kan føre til at de private klinikkene oppdager ting som har hindret kvinnene i å bli gravide.

– Når man starter en behandling, gjøres det først i henhold til standard – det vil si på den måten som fungerer best for den store gruppen. Forsøk nummer to vil også bli gjort i henhold til standard, da det jo er vanlig at ikke alle lykkes på første forsøk.

– Lykkes man fortsatt ikke, velger man gjerne å gjøre en liten justering på forsøk nummer tre. Etter dette er du ute av det offentlige systemet. 

– Når vi i de private klinikkene så ser den gruppen på ny, er det ikke sjelden at vi ser ting som kan gjøres på en annen måte, sier han.

Fikk ikke bedre resultat med fire forsøk

Hausken underbygger dette med en test som ble gjort av Fertilitetsavdeling Sør i Porsgrunn. De ønsket å se på om det ville være hensiktsmessig å innføre et ekstra forsøk på offentlige klinikker, det vil si å øke fra tre til fire. 

– Resultatene viste at av de som fikk et ekstra forsøk, ble 14 prosent gravid på det fjerde forsøket. Hos oss er tilsvarende tall 37 prosent. Det vil si at av de som kommer til oss etter tre forsøk i det offentlige, blir 37 prosent gravide på første forsøk. 

– Jeg tror ikke at denne forskjellen har noe som helst med kompetansen ved sykehuset i Porsgrunn å gjøre, vi er ikke bedre enn dem. Jeg tror at det er disse andre faktorene som ligger bak, legger han til.

LES OGSÅ: Hvor bør aldersgrensa gå for eggdonasjon?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer