Småspiste Barn

Ja, det er normalt at du ikke får barnet til å spise, men det trenger nødvendigvis ikke å være farlig

Det er helt normalt at appetitten varierer litt, men det finnes noen tips. - Det gjelder å ha is i magen. Friske barn sulter ikke på seg et helseproblem, sier ekspert.

FÅ BARNET TIL Å SPISE: Det er helt naturlig at matlysten hos går litt opp og ned, og det er ikke alltid så lurt å gi det for mye oppmerksomhet.  Foto: Scanpix
FÅ BARNET TIL Å SPISE: Det er helt naturlig at matlysten hos går litt opp og ned, og det er ikke alltid så lurt å gi det for mye oppmerksomhet. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger er minstemann rett og slett totalt uinteressert i å spise middagen sin, og mer opptatt av hvor langt den kan kastes. Om barnet ikke vil ha middag er det sannsynligvis ikke noe farlig, og løsningen er nok som regel å heller gjøre så lite ut av det som mulig. (Psst: - Som regel tenker ikke barna over at maten vi spiser er annerledes)

- I stedet for å starte en maktkamp som du er nødt til å tape, kan du la barnet hoppe over et måltid. Hvis du gir lite oppmerksomhet rundt at barnet ikke vil spise, går som regel problemet over av seg selv, sier Stein Erik Ulvund Professor, i pedagogikk ved universitetet i Oslo og forfatter av blant annet «Rakkerunger og englebarn» og serien «Forstå barnet ditt».

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt? 

Ikke forsøk å tvinge i barnet mat

Å slite litt med å få i barnet sitt nok mat i perioder er ikke uvanlig. Er du bekymret bør det diskuteres med helsestasjonen, men om barnet er friskt og raskt kan det smarteste være å gi det litt tid.  

- Jo mer du bekymrer deg for barnets matlyst, jo vanskeligere blir det å løse problemet. Det virker mot sin hensikt hvis du forsøker å tvinge barnet til å spise, sier Ulvund og fortsetter: 

- Hvis du synes barnet ditt spiser lite, er det lurt å gi små matporsjoner om gangen. Det gjør ingenting om barnet ikke blir mett. Da blir ofte matlysten større ved neste måltid. 

Det smarteste du kan gjøre er nemlig å la poden styre litt selv. La barnet spise selv og bestemme hvor mye mat som trengs selv. 

- Smårollinger er gjerne mer interessert i mat hvis de får spise selv, men da må du tåle litt søl. Til å begynne med kan du la barnet spise med fingrene. Å spise med skje er vanskelig, og det varierer mye når barn mestrer denne ferdigheten, sier Ulvund.

LES OGSÅ: Hvordan få barnet til å slutte å sove på dagen

Bruker mat mot foreldrene

Det kan være mange grunner til at det i perioder er vanskelig å få i barnet nok mat, og dessuten er det også helt vanlig at preferansene i matveien forandrer seg litt, og at det de likte før plutselig ikke er så godt lenger. 

- Det er vanlig at barn bruker maten som et maktmiddel for å demonstrere sin egen selvstendighet. Da blir maten et effektivt middel å manipulere deg med. At barnet er sykt, får tenner eller blir passet av noen de ikke kjenner så godt, kan også påvirke matlysten, sier Ulvund. 

Gir du etter, og for eksempel begynner å servere egne pannekaker til minstemann fordi det er det han vil ha, så har han vunnet og matproblemene kan vare mye lenger. 

- Her gjelder det å ha is i magen. Friske barn sulter ikke på seg et helseproblem, sier Ulvund. 

Er han sulten, og har skjønt at det blir faktisk ikke pannekaker til middag i dag, så vil han spise, selv om det i perioder kan gå litt trått. 

- Mange barn blir periodevis sære i matveien og noen vil bare ha bestemte retter eller påleggssorter. Gi ikke etter for dette, men respekter at det kan være mat som barnet ikke liker. Forutsetningen for dette er at barnet har smakt på maten først, sier Ulvund. 

LES OGSÅ: Tre matvarer barn ikke bør spise for mye av 

Bør smakes på minst ti ganger

Og ikke bare skal de smake én gang, ifølge Siril Alm ved Nofima. Hun har blant annet forsket på hva det er som påvirker barns holdning til sjømat, og hvordan voksne kan påvirke barns holdning til mat. Alm forteller nemlig at om det er mye barnet ditt ikke liker bør du fortsette å eksponere ham eller henne for forskjellige matvarene frem til det snur.

VIKTIG Å SMAKE: Det må være greit å ikke like absolutt alt, men det er viktig å smake. Blir barna eksponert for mye forskjellig mat vil de også like mye forskjellig mat.  Foto: Scanpix
VIKTIG Å SMAKE: Det må være greit å ikke like absolutt alt, men det er viktig å smake. Blir barna eksponert for mye forskjellig mat vil de også like mye forskjellig mat. Foto: Scanpix Vis mer

Når barna nærmer seg toårsalderen begynner de å gjøre selvstendige valg og derfor er de naturlig skeptisk til mat de ikke har smakt før rett og slett fordi maten kan være giftig for dem.

- For å overkomme dette gjelder det å fortsette å eksponere dem for forskjellig type mat. Eksponeringseffekten gjør dem mer trygge på maten. Mange foreldre gir ofte opp etter å ha prøvd 3-4 ganger, men flere studier viser at du må kanskje be dem om å smake på mat opptil 10 ganger før de begynner å like det, forteller Alm.  

Jo mindre de er, og jo oftere de blir eksponert for ulike matvarer, jo bedre. De minste spiser som regel det meste, men etter hvert begynner de å utvikle seg til å bli skeptiske små vesener som ikke takker ja til hva som helst. En helt sunn utvikling, dog kanskje litt frustrerende for mor og far. 

Også Alm minner om at barn har en medfødt regulering av sult- og metthetsfølelse og så lenge de er aktive og friske, så er det sjeldent noe å bekymre seg for at matlysten daler litt i perioder. 

- Unger går igjennom faser, og de vil endre seg hele tiden. Dessuten kan det være lurt å snakke med barnehagen i perioder hvor barnet spiser lite, og høre om det er tilfellet også der. Kanskje har barnet spist mye i barnehagen og er rett og slett ikke så sulten når det kommer hjem.

LES OGSÅ: Når amming blir en nedtur

La barnet spise selv

Når barnet skal begynne å spise fast føde rundt seks måneders alder kan det være lurt å la barnet spise selv. «Baby Led Weaning» er en metode der man lar barna gripe og putte maten selv i munnen, i motsetning til den tradisjonelle måten der foreldrene mater med skje.

LA DEM HJELPE TIL: Barn vil ofte spise mat de har vært med på å lage.  Foto: Scanpix
LA DEM HJELPE TIL: Barn vil ofte spise mat de har vært med på å lage. Foto: Scanpix Vis mer

Da vil barnet ha bedre mulighet til å stoppe og spise når det er mett. Når det begynner å kaste maten overalt så er det et tegn på at de begynner å bli mett. Dersom foreldrene fortsetter å mate barnet kan man risikere at barnet lærer å overspise. Som tommelfingerregel så er det de voksne som bestemmer hva som skal serveres, men barnet som bestemmer hvor mye det skal spise. 

Når barnet blir eldre er det lurt å ta barna med i mattilberedningen, mener Alm. De kan være med å dekke bord, hente frem maten, røre i gryter og kutte opp mat. Flere studier viser at barn som får være med å lage mat får mer eierskap til maten og dermed er mer interessert i å spise den.

Tips for å få småen til å spise: 

  • Opptre rolig og behersket når barnet nekter å spise.
  • Skaff deg oversikt over hvor mye barnet spiser både hjemme og eventuelt i barnehagen.
  • Gi små porsjoner eller la barnet forsyne seg selv.
  • Tving ikke barnet til å sitte for lenge ved matbordet, og fjern maten hvis barnet ikke vil spise.
  • Unngå usunn mat og spising mellom måltidene.
  • Ignorer pirking i maten. Barn gjør ofte dette for å få oppmerksomhet.
  • Vær bevisst på å gi positive kommentarer hver gang barnet spiser normalt og oppfører seg ordentlig under måltidet.

Kilde: Stein Erik Ulvund: Forstå barnet ditt (2-5 år).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer