Ja, du kan snakke babyspråk med barnet

Foto fra boken «En bedre start - for deg og din baby». Foto: Stig Brøndbo
Foto fra boken «En bedre start - for deg og din baby». Foto: Stig Brøndbo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare greit, men også viktig, ifølge forfatter og barnesykepleier Inger Pauline Landsem. Hun har skrevet bok om samspillet mellom foreldre og barn i livets første uker.

Landsem har jobbet med nyfødte og deres foreldre ved Universitetssykehuset i Tromsø 20 år. Hun er selv tobarnsmor, og foreller til Mammanett at boka «En bedre start – for deg og din baby» tar for seg tips og råd hun gjerne selv skulle visst om da hun ble mor for første gang for 25 år siden.

STÅR BAK: Inger Pauline Landsem og fotograf Stig Brøndbo. Foto: Frank R. Roksøy
STÅR BAK: Inger Pauline Landsem og fotograf Stig Brøndbo. Foto: Frank R. Roksøy Vis mer

– Jeg fikk en flott frisk gutt, men opplevde at jeg var mindre glad og tilstede med ham enn jeg hadde ønsket – jeg var nok ikke av den «intuitive» sorten, var deppa – og jeg har møtt mange som meg selv i årene seinere, sier Landsem.

Barnet kan være selvregulerende 

Bakgrunn for å skrive boken var først og fremst en erfaring om at mange nybakte foreldre ikke brukte stemmen sin så mye i dialogen med sitt nyfødte barn.

– Samtidig så jeg så stadig sterkere at det var mitt viktigste instrument i arbeidet med å hjelpe barnet til selvregulering. Jeg arbeidet 17 år som spesialsykepleier på nyfødtintensiv i Tromsø og så hvor vanskelig det var for mange å slippe seg løs, føle seg fri til å prate, pludre, synge og leke med stemme og kropp sammen med barnet, forteller hun. 

Mange opplever det krevende å forstå sitt nyfødte barns uttrykk den første tiden, sier forfatteren.

– Mange lever uten nære, erfarne støttespiller rundt seg, og dette skaper usikkerhet som kan stenge for det viktige, tidlige samspillet mellom nyfødte og deres foreldre. Samspillet, dialogen er et fundament for at mye av det andre skal falle på plass – ammingen, døgnrytmen, det å kunne hjelpe barnet å regulere seg slik at gråt ikke dominerer alle samværene, sier Landsem.

LES OGSÅ: Se meg, svar meg, elsk meg 

Babyspråk kan styrke utviklingen

Det har i perioder vært diskutert hvorvidt det å snakke til spedbarn med babystemme eller babyspråk er riktig eller ikke. Landsem mener det ikke bare er riktig og greit, men viktig at man som forelder tilpasser kommunikasjonen med babyen på denne måten.

– Da tenker jeg på babyspråk som at man leker med tonefall, stemmeleie, rytme, tempo og ord – svarer med det man har i tankene når babyen lager utspill. Meningen ligger ikke i ordene slik den gjør for oss, men i summen av lyd, rytme og ordets klang. Forskning har vist at tidlig fokusert oppmerksomhet styrker utviklingen hos nyfødte i risiko for skjevutvikling (for eksempel premature), og jeg har også lest en studie der man finner at i hvor stor grad man snakker med barnet helt fra nyfødtperioden, er viktigere for seinere utvikling enn mange andre faktorer det har vært fokus på tidligere, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet). 

TOLK SIGNALENE: Det er ikke alltid like lett å forstå hva babyen mener. Inger Johanne Landsem gir sine beste råd for hvordan man kan forstå barnet sitt. Foto: Stig Brøndbo
TOLK SIGNALENE: Det er ikke alltid like lett å forstå hva babyen mener. Inger Johanne Landsem gir sine beste råd for hvordan man kan forstå barnet sitt. Foto: Stig Brøndbo Vis mer

Slik tolker du babyens signaler

Signalene små babyer sender ut, er ikke alltid like enkle for foreldrene å oppfatte. Signaler man ikke forstår kan hemme eller hindre barn og foreldre å få til vellykkede «samtaler» – det være seg på stellebordet, i badekaret, i amme/spisestolen eller ved vanlig hygge på fanget. 

En typisk utfordring kan være at babyen er våken og ser på deg, men virrer masse med armer og bein – du får ikke helt kontakt.

– Dette handler om at babyen kanskje ikke klarer å holde «balansen» i flere av sine kroppslige systemer samtidig. Pakker man babyen inn i babyteppet – men gjerne lar hendene være fremme oppe ved haka, faller barnet til ro og dere får til mer kontakt. Det med babyteppe droppes av mange, kanskje fordi man tenker at det er varmt nok i rommet – men dette handler om å gi støtte og trygg ramme for samspill, forklarer Landsem.

Et annet signal som kan være vanskelig å tolke er når babyen gaper, prøver å få tak i fingrene – sutrer eller gråter, mens mamma vet at hun ammet godt for en liten stund siden.

– Å sutte på fingrene er en av babyens mest kraftfulle selvregulerende mekanismer – det handler ikke alltid om sult, men om å få litt hjelp til å finne en ro/balanse i kroppen. Om man hjelper babyen å nå hendene, eventuelt støtter dem og rugger litt på dem samtidig som impulsene fra omgivelsene tilpasses barnets behov, kan det oppstå gode samspillsstunder, eller at barnet finner ro, blir søvnig og sovner, tipser Landsem.

Kan reagere med å få ujevn hudfarge 

Barn som blir sutrete, urolige og krevende når det kommer besøk eller de er på besøk hos andre, kan også hjelpes til mer ro, ifølge forfatteren.

–  Dette er et tegn på at omgivelsene ikke passer så godt lenger – det kan være for mange stemmer samtidig, for mye lys, uvant handtering. Den nyfødte vil klare mer av uvante omgivelser innpakket i et teppe og kanskje med en tynn lue på – det handler om å se den nyfødte som det den er, et eget individ med alle sanser, men med varierende evne og kapasitet til å regulere hvor mye inntrykk det er ok å ta inn, sier spesialsykepleieren.

Hun forteller at små barn kan også kan reagere med signaler inne fra kroppen på stimuli fra omgivelser eller håndtering som blir for sterk eller for brå.

– Dette er via hudfargen som ikke bare blir rød – som når babyen gråter, men ujevn (som når man blir kald) eller blek/gusten (under nesen, drag over nesen – over kinnene, men ofte i ansiktet) eller for eksempel ved gjesping eller nysing. Babyer som har lett for å gulpe kan reagere med gulp, eller kanskje med hikking, spytting. Alle disse tegnene gir oss et hint om at nå er det lurt å sette se over babyens omgivelser for unødig stress, dempe intensiteten i stellet/badet/leken eller ta en liten pause, sier Landsem.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

FOTOGRAF: Stig Brøndbo har tatt bilder av spedbarn til boken «En bedre Start - for deg og din baby».
FOTOGRAF: Stig Brøndbo har tatt bilder av spedbarn til boken «En bedre Start - for deg og din baby». Vis mer

  

De første månedene setter an tonen

Hun vil gjerne fremheve at siden alle nyfødte er unike invidivder og født med et eget temperament, vil de kreve ulike grader av tilrettelegging.

– Når et barn sovner og våkner som en programmert klokke og et annet er uforutsigbart i sin rytme som været til havs, betyr det ikke at den siste har fått dårlig stell. Tvert imot – det forteller at her behøves det mer støtte, kanskje skjerming og nennsom planlegging av aktiviteter for at døgnet skal bli levelig både for barn og voksne.

Målet er at barnet skal oppleve minst mulig unødvendig og negativt stress.

– Slikt stress vet vi er negativt for den nevrologiske utvikling og kan påvirke barnets prestasjoner på sikt. Det som tvert om fremmer en god sosial, språklig og adferdsmessig utvikling, er fokusert samspill tilpasset barnets utviklingstrinn fra livets første uker, sier Landsem, og fortsetter:

– Jeg tenker ofte på alle de samspillende mekanismene i og rundt barnet som et hus – alt henger i hverandre (gulv, tak og vegger). Når vi fjerner unødvendig stress hjelper vi fram barnets egne selvregulerende ferdigheter og med dem finner barnet en rytme mellom søvn og våkenhet som er tilpasset dets krefter, behov for mat og sosial kontakt – alt dette skal skje gjennom livets første 2-3 måneder og denne tiden setter ofte «tonen» i en liten familie. Beholder vi «hus-metaforen» kan vi tenke at barna er forskjellige fordi noen (modne nyfødte med et rolig temperament) har dørterskler mellom rommene, mens hos andre er disse ikke på plass ennå, og da skal det svært lite til for at det flyter over til alle rom dersom stress fyller opp det ene, avslutter Landsem.

Her kan du lese Mammanetts omtale av boken «En bedre start – for deg og din baby».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer