<b>STORE GRAVIDMAGER:</b> Gravidmager finnes i alle størrelser og noen er størrelse ekstra stor! Foto: Privat
STORE GRAVIDMAGER: Gravidmager finnes i alle størrelser og noen er størrelse ekstra stor! Foto: Privat Vis mer

- Jada, vi er sikre på at vi ikke venter tvillinger!

Gravidmager finnes i alle størrelser - også i XXL. Se bilder!

Publisert

Gravidmager finnes i alle størrelser og former, uavhengig vekt og størrelse til mor.

Mammanett har tidligere skrevet om Siw Karina og Cecilie som fikk mye oppmerksomhet på grunn av sine XXL gravide mager. Men de er ikke alene.

– Jeg fikk håpløst mange beskjeder fra folk om at det ikke kunne være bare én baby inni, det måtte være minst to.

– Og jeg kan skrive under på at kommentarer om at man må være forsiktig så man ikke tipper fremover, fort blir oppbrukt, smiler Inéz Borgen (39).

SE BILDEGALLERI MED FLERE STORE GRAVIDMAGER NEDERST I ARTIKKELEN

Får mye oppmerksomhet

Firebarnsmoren sier hun har hatt stor mage under alle sine graviditeter, men at hun var spesielt stor da hun ventet barn nummer to.

Selv om hun syntes noen av kommentarene hun fikk var litt slitsomme der og da, sier hun det er morsomt å tenke tilbake på nå. 

– Spesielt den gangen jeg var i en klesbutikk for å se om jeg fant noe fint babytøy. En gutt som var rundt førskolealder var der sammen med mammaen sin. Da han plutselig fikk øye på meg og magen utbrøt han høyt og tydelig – med kulerunde øyne;

«Oioioioioi, hun dama der, HUN skal ha baby hun, mamma. Oioioioioi.»

STOR MAGE I ALLE FIRE SVANGERSKAP: - Med mine 163 cm på strømpelesten så det nok ganske tungt ut, men jeg synes ikke det var så ille selv, sier Inéz. Foto: Privat
STOR MAGE I ALLE FIRE SVANGERSKAP: - Med mine 163 cm på strømpelesten så det nok ganske tungt ut, men jeg synes ikke det var så ille selv, sier Inéz. Foto: Privat Vis mer

Hadde mye fostervann

Kristine Marie Veland (24) fikk også utallige kommentarer av typen «Er du sikker på at du ikke venter tvillinger» da hun var gravid for cirka et år siden.  

– Selv fra folk jeg ikke kjente, smiler hun. – Nå er jeg heldigvis en av dem som synes det var helt greit å være «stor» og jeg var stolt over magen min.

– Jeg er 155 cm høy og fikk veldig fort mage, fra uke 8 kunne man tydelig se at jeg var gravid. På skjemaet for gravide hvor det blir tatt fundusmål, gikk mine mål langt ut av skjemaet de siste dagene, ler hun.

Kristine Marie fødte til slutt gutten sin etter å ha blitt satt i gang en uke over termin. Sønnen veide da 4175 gram og det viste seg at hun hadde hatt mye fostervann.

LES OGSÅ: Malin fødte en giga-baby!

INGEN TVIL OM GRAVIDITETEN: Kristine Marie forteller at hun var stolt over den store gravidmagen sin. Foto: Privat
INGEN TVIL OM GRAVIDITETEN: Kristine Marie forteller at hun var stolt over den store gravidmagen sin. Foto: Privat Vis mer

Jordmor: Dette er veldig individuelt

Ifølge jordmor Marita Ruohoranta hos Jordmoren.no er det veldig individuelt hvordan magen vokser i graviditeten. 

– Hos tynne kvinner ser man gravidtetsmagen tydeligere og ofte tidligere enn hos kvinner med overvekt. Flergangsfødene får ofte fortere større mage i begynnelsen av graviditet, men størrelsen retter seg etter hvert. Mange føler seg også oppblåst og får derfor følelsen av en stor gravidmage, sier hun.

Jordmor Mille ved Familieklinikken på Majorstua har tidligere fortalt til Mammanett at en «tutmage» typisk bæres av kvinner som er relativt slanke og litt lavere enn gjennomsnittet.

– Livmoren skal vokse opp til ribbeina. Hvis du har en kort overkropp må livmoren i tillegg vokse relativt langt utover, da det er begrenset plass i høyden, sier hun.

En annen faktor som gir utslag for hvor stor og synlig magen blir, er babyens størrelse. En liten baby gir naturlig nok en mindre mage enn en stor baby.

Modellen Sarah får massiv kritikk - den høygravide magen er knapt synlig.

Jordmor Marita Ruohoranta  Foto: Privat
Jordmor Marita Ruohoranta Foto: Privat Vis mer

Kan føles større når hodet ikke er festet

I enkelte tilfeller sier jordmor Marita Ruohoranta at det rett og slett skyldes at man har vært gravid lengre enn man tror og derfor har større mage en antatt.

– Eller det kan være at det er vanlig i den familien at alle kvinnene får store gravidmager. Hos flergangsfødende trenger ikke hodet å feste seg før man får fødselsrier og dette gir naturlig nok følelsen av en stor mage hos noen, sier hun.

– Jordmor eller lege begynner å kjenne på magen rundt 24 ukers svangerskapskontroll. Da måler man livmoren med målebånd, fra ytterkanten av skambeinet til høyden av livmoren, det vil si bunnen av livmoren. 

– Ved termindato, eller når hodet/setet fester seg, «faller magen» og kvinnen føler at de får lettere pust.

Kan skyldes mye fostervann

Noen kan oppleve at den store magen skyldes mye fostervann. – Får man mer fostervann enn vanlig, det vil si mer enn to liter, vil man få større gravidmage. Det kan være flere årsaker som sykdommer hos mor eller barnet, eller at morkaken ikke fungerer som den skal.

– Ofte finner man ikke årsaken til for mye fostervann, men når det er unormalt mye fostervann vil man få oppfølging av fødselslege på sykehus, sier hun.

LES OGSÅ: Gravidmager finnes i alle størrelser - også XXL!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer