Femlinger:

Jamie og Skyler Scott prøvde å få barn nummer tre i fem år

Overraskelsen var derfor stor da de oppdaget at familien på fire, skulle bli til ni.

FEMLINGER: Jamie Scott ønsket å få barn nummer tre. Og hun fikk ønsket sitt oppfylt, og mer til, da hun ble gravid med femlinger. FOTO: Five.Two.Love
FEMLINGER: Jamie Scott ønsket å få barn nummer tre. Og hun fikk ønsket sitt oppfylt, og mer til, da hun ble gravid med femlinger. FOTO: Five.Two.Love Vis mer
Publisert

Amerikanerne Jamie (33) og Skyler (36) Scott bodde i samme nabolag i tenårene, men møttes ikke ordentlig før søsteren til Skyler arrangerte en blind date for dem. Skyler falt raskt for den sjarmerende blondinen, og Jamie innså at han var den rette for henne da hun så hvor flink han var med barn. For paret ønsket seg barn – og gjerne flere.

Jamie og Skyler giftet seg sommeren 2004. Ett år senere fikk de sin første sønn, Shayden, og fem år senere ble Landon født. De ønsket å få ett barn til, og etter fem år med prøving og mye frustrasjon, valgte de å oppsøke en spesialist, for å prøve assistert befruktning.

FEM I MAGEN: Jamie Scott - med fem i magen. FOTO: Five.Two.love
FEM I MAGEN: Jamie Scott - med fem i magen. FOTO: Five.Two.love Vis mer

Det tok ikke lang tid før Jamie ble gravid, og det var ikke bare ett barn inne i magen… det var fem.

– Vi ble ekstremt overrasket! Vi lengtet etter én baby til, for at familien skulle bli komplett. Se for deg hvor overrasket vi ble da vi fant ut at det var fem babyer inne i magen min, jeg begynte bare å gråte av glede, sier Jamie til KK.

Sjansen for å bli gravid med femlinger er én til 60 millioner, ifølge National Vital Statistics, og nesten ingen av disse skjer uten assistert befruktning. I Norge skal den siste femlingfødselen ha vært i 1984.

LES OGSÅ: Slik er hverdagen med trillinger: - Det første året var heftig!

– Det var skremmende og veldig ukomfortabelt til tider

Familien begynte å planlegge hvordan de skulle klare å ta imot fem babyer. I samråd med lege måtte Jamie prøve å få i seg 4000 kalorier om dagen. Hun følte seg mett hele tiden, samtidig som at hun var konstant sulten og tørst. Det ble mange små, kaloririke måltider fordelt utover dagen. Det var vanskelig å gå, så hun satt mye i rullestol.

Selve svangerskapet var en utfordring i seg selv, men på noen måter var det ikke tøffere enn de to forrige svangerskapene.

– De to forrige svangerskapene fikk jeg hyperemesis gravidarum, en slags ekstremvariant av svangerskapskvalme. På mirakuløst vis fikk jeg ikke det da jeg gikk gravid med alle disse babyene, sier Jamie.

Å være gravid med flerlinger er forbundet med forhøyet risiko for komplikasjoner. Og jo flere barn, desto større er risikoen.

– Det var skremmende og veldig ukomfortabelt til tider, men jeg følte at det var et mirakel å gå gravid med fem babyer. Vi visste helt fra starten av at mye kunne gå galt. Da vannet gikk i den ene fostersekken etter 21 og en halv uke, trodde vi at vi kom til å miste alle babyene. Det var veldig tøft, men vi ba til Gud og prøvde å holde på optimismen. Vi måtte bare ta én dag av gangen.

LES OGSÅ: Trillingen som fikk trillinger

FEM SMÅ: Femlingene heter Logan Metthew, Lincoln Alan, Lily Jane, Violet Rose og Daisy Kate. FOTO: Five.Two.Love
FEM SMÅ: Femlingene heter Logan Metthew, Lincoln Alan, Lily Jane, Violet Rose og Daisy Kate. FOTO: Five.Two.Love Vis mer

Har fått en helt ny hverdag

21. mars i år ble femlingene født, etter 29 uker i mors mage. Jamie forteller at selve fødselen kom brått på.

– Alt gikk veldig fort. Plutselig var åpningen stor nok, og legene var nødt til å sette i gang med keisersnitt. Rehabiliteringen min har vært utfordrende, men jeg er bare så uendelig glad for at alle babyene klarte seg så bra.

Alle de fem babyene måtte få oksygen via en pustemaskin, men de var etter omstendighetene i fin form. Jamie var på sykehuset i seks måneder før hun fikk ta med alle babyene hjem.

– Huset føltes mindre da vi kom hjem, enn før vi dro. Det er kanskje fordi det er babyer over alt, sier Skyler.

Jamie fødte to gutter og tre jenter, og man må holde tunga rett i munnen om man skal fortelle hva alle barna heter. Navnene er nemlig Logan Metthew, Lincoln Alan, Lily Jane, Violet Rose og Daisy Kate.

– Vi er velsignet med to fantastiske gutter. Det er svært utfordrende til tider, å skulle ta hånd om fem babyer, og samtidig gi nok oppmerksomhet til Shayden og Landon. Derfor prøver vi å ta med guttene ut av huset noen ganger, for å vise dem hvor mye vi verdsetter dem, og all kjærligheten de viser overfor sine søsken.

LES OGSÅ: Har du en "high need baby"?

En enorm omveltning

Å gå fra en familie på fire, til ni, I løpet av noen minutter, er en enorm omveltning. Men familien får mye hjelp, og de deler hverdagen sin på Facebook og Instagram under navnet Five.Two.Love.

– Vi er utrolig slitne, men vi har så mange fantastiske folk rundt oss. Familie, venner og naboer bidrar så godt de kan. De hjelper til med babyene, og sender oss mat, klær og bleier. Folk er så snille, skryter syvbarnsmoren.

FRA FIRE TIL NI: Familien Scott fikk femlinger i mars i år, og etter det, har hverdagen blitt snudd på hodet. FOTO: Five.Two.Love
FRA FIRE TIL NI: Familien Scott fikk femlinger i mars i år, og etter det, har hverdagen blitt snudd på hodet. FOTO: Five.Two.Love Vis mer

For å få dagene til å gå rundt, pleier familien å dele opp dagen i skift på fire timer. Når alle babyene har fått mat, kommer «happy hour».

– Da er babyene rolig i en times tid, og den timen er helt magisk. Deretter begynner de å bli litt urolige igjen, men det er sjelden alle fem skriker samtidig. Vi håper det forblir slik, sier Skyler.

– Det er mange gode øyeblikk gjennom dagen, og øyeblikk hvor vi tenker: "Herregud, jeg vet ikke om jeg klarer dette, jeg er så sliten". Men da kommer det som regel noen og hjelper oss, slik at vi kan få slappet av og ladet opp batteriene igjen, sier Jamie.

Jamie har tenkt mye over hvor annerledes situasjonen er nå, sammenlignet med da de to eldste guttene ble født.

– Jeg er kanskje ikke den første personen femlingene smiler til, eller sier sitt første ord til, slik det var med de to eldste guttene. Det er vanskelig, men det er greit, sånn må det bare være. Takket være den enorme støtten vi får, handler det ikke bare om å dekke grunnleggende behov som mating og bleieskift – babyene har det bra, og trives. Det er utrolig viktig for meg.

LES OGSÅ: Trillinger: - Vi tenker at de ga Leah Emilie livet, og at hun nå lever for dem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer