Jan Tony måtte plutselig trå til som «jordmor»

- Jeg ante ugler i mosen da hun fikk stadig sterkere magesmerter, forteller trebarnsfaren.

MENTE DE BURDE DRA TIL SYKEHUSET: Jan Tony ante ugler i mosen da Camilla klagde over stadig sterkere magesmerter. Foto: Privat
MENTE DE BURDE DRA TIL SYKEHUSET: Jan Tony ante ugler i mosen da Camilla klagde over stadig sterkere magesmerter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Camilla Solgård (35) sier hun ikke hadde noen anelse om hvor raskt en fødsel kunne foregå. 

Da hun fikk sitt første barn, Casper, tok det nærmere fire dager fra vannet gikk til han endelig så dagens lys.

Historien skulle derimot bli en ganske så annen da hun ventet datteren Sara.

LES OGSÅ: Førstehjelp ved fødsel - hvis du ikke rekker sykehuset

Trodde hun hadde magesjau

Camilla forteller at den kvelden fødselen startet, hadde hun hatt en helt vanlig dag uten noen spesielle tegn til at noe var i emning.

– Samboeren min Jan Tony gikk og la sa seg i tolvtiden, mens jeg ble sittende og se en film og spise popcorn, forteller hun med et smil. 

Helt i form var hun riktignok ikke, da hun hadde trøbbel med magen og måtte gjentatte ganger på do. Ut over natten ble dobesøkene bare hyppigere og hyppigere.

– Jeg gikk og la meg i totiden og samtidig begynte det å gjøre vondt når jeg var på do. Jan Tony våknet av at jeg sprang fram og tilbake til toalettet og han lurte på om fødselen kunne være i gang. Jeg sa at jeg bare hadde diaré og han måtte sove videre, forteller hun.

LES OGSÅ: Signe Olava ble født i en busslomme på E6

<b>STYRTFØDSEL:</b>Camilla hadde aldri i livet forventet at fødsel nummer to skulle gå så raskt. Her noen timer etter fødslen. Foto: privat
<b>STYRTFØDSEL:</b>Camilla hadde aldri i livet forventet at fødsel nummer to skulle gå så raskt. Her noen timer etter fødslen. Foto: privat Vis mer

Mente de burde dra til sykehuset

Men da klokka begynte å nærme seg tre på natten og smertene tiltok, klarte Jan Tony å overbevise Camilla om at det allikevel kunne være lurt å ta en tur inn til sykehuset.

Han ba henne derfor gå ned på badet for å kle på seg, mens han gjorde sønnen deres klar. 

– Midt i trappen fikk jeg en skikkelig rie så jeg kunne ikke bevege meg mens den pågikk. Når den var over kom jeg meg inn på badet og satte meg på do. Det kom enda en kraftig rie og vannet gikk. Da måtte jeg legge meg ned på gulvet for fødselen hadde tatt helt over, forteller hun.

LES OGSÅ: Øystein ble plutselig jordfar

Skjønte at de ikke ville rekke det

Jan Tony ringte umiddelbart til sykehuset som sendte både helikopter og ambulanse. Deretter ringte han til Camillas foreldre for å få dem til å hente sønnen Casper. 

– Midt i samtalen med jordmor kom min første pressrie og da tenkte jeg at ambulansen aldri kom til og nå fram i tide, forteller Camilla. 

– Alt gikk så fort så jeg hadde aldri tid til å være redd. Når den andre pressrien kom, måtte min mann slippe sønnen vår som ble stående i gangen stakkar og som fikk med seg alt. 

LES OGSÅ: - Oi, du er gravid du!

TILSTEDE DA SØSTEREN BLE FØDT: Det hele gikk så fort at Casper (1,5 år den gangen) fikk se lillesøsteren ble født. Foto: Privat
TILSTEDE DA SØSTEREN BLE FØDT: Det hele gikk så fort at Casper (1,5 år den gangen) fikk se lillesøsteren ble født. Foto: Privat Vis mer

Hadde navlesnoren rundt halsen

– På andre pressrie, klokken 03.10, kom vår datter på badet med sin pappa som jordmor. Hun hadde navlesnoren ett par ganger rundt halsen, så han måtte ta den vekk og klapse henne på ryggen noen ganger før hun gråt. Han fikk pakket henne inn i et håndkle og en dyne og jeg fikk henne i fanget. 

– Jeg ble helt skjelven og klarte ikke kle på meg eller noe. Så sånn satt vi i dusjen når jordmor og ambulansefolk kom inn samtidig, forteller Camilla.

TREBARNSMAMMA: Camilla sammen med Sara (8,5), Casper (10) og Sunniva (6 mnd). Foto: Privat
TREBARNSMAMMA: Camilla sammen med Sara (8,5), Casper (10) og Sunniva (6 mnd). Foto: Privat Vis mer

Nummer tre kom også raskt

Da jordmoren ankom, sjekket hun babyen og kunne konstatere at alt stod veldig bra til med den lille. Helikopteret kunne derfor reise tilbake igjen, mens Camilla og babyen ble sendt til sykehuset for en ordentlig kontroll.

– Jeg hadde aldri tid til å være redd og mannen min var en kjempeflink jordmor, sier Camilla.

– I ettertid har det gått veldig bra med oss begge. Vi fikk nettopp ei jente til som også kom i full fart. Der startet fødselen med at vannet gikk klokken 03.10, vi kom på sykehuset 04.15 og så ble hun født klokken 04.53 - etter en pressrie. Så begge jentene har kommet veldig fort, smiler hun.

LES OGSÅ: Gullkorn fra far på fødestua

Hva er en styrtfødsel?

En vanlig førstegangsfødsel varer normalt i cirka ti timer. For andregangs og flregangsfødende regnes fødselen som normal når den tar cirka åtte timer. Tiden regnes fra riene er regelmessige til barnet er ute. 

Fagmiljøene er noe uenig i hva som regnes som en «styrtfødsel», men en vanlig definisjon er at den varer mindre enn tre timer ved første fødsel og mindre enn to timer for flergangsfødende. Les mer om styrtfødsel her

Dobling av fødsler utenfor sykehus

Transportfødsel og fødsel hjemme fordi fødselen går så fort, eller fordi det er lang vei til sykehus, er ikke et uvanlig fenomen.

I 1972 fantes det 158 fødeinstitusjoner. I dag er bare 51 igjen. Dermed har mange fødende fått lengre reiseveg, og større risiko for å ikke rekke fram til sykehuset i tide.

I dag blir 7 av 1000 barn født utenfor sykehus. Det vil si mer enn 400 barn årlig. Antallet har blitt doblet siden 1980.  

- Ingen av barna mine er født på sykehus

Økt risiko for barnet

For et år siden kom en forskningsstudie ut som hadde sett på hvordan det gikk med barn som ble født utenfor sykehus i Norge, fra 1999 til 2013.

Norsk luftambulanse, Det medisiske fakultet og NTNU stod bak studien som viste at risikoen for at barnet skal dø i forbindelse med fødselen dobbelt så stor dersom den skjer utenfor sykehus.

Av de barna som fødes på sykehus, dør fem av 1000, mens blant dem som fødes utenfor sykehus, dør elleve av tusen, viser statistikken.

Fødselens tre stadier

Om kvinnene i undersøkelsen:

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. 90 prosent av kvinnene som ikke rakk frem til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

 • Ni av ti var annen- eller flergangsfødende.
 • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer.
 • Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.
 • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.
 • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.
 • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk frem til sykehuset.

LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen

Fakta: Førstehjelp ved fødsel 

Hvert år føder flere norske kvinner hjemme eller på vei til sykehuset, selv om de planla sykehusfødsel. Selv om dette skjer relativt sjeldent kan det være lurt å ha tenkt gjennom hva man skal gjøre hvis det skjer.

 • Ring fødeavdelingen. La jordmor veilede deg eller din partner gjennom fødselen. Hun forteller dere hva dere skal gjøre steg for steg og sender en ambulanse. 
 • "Hold rumpa nær bakken" anbefaler jordmor Nordahl. Sørg for at babyen "lander" trygt.
 • Fjern slim i og rundt babyens munn
 • Hold babyen varm
 • Vent med å kutte navlestreng til ambulansepersonellet kommer
 • Det kommer en del blod etter barnet er født, men ofte ser det verre ut enn det er.

Les flere råd fra jordmor: Førstehjelp ved fødsel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer