Jeanette er rammet av ekstrem svangerskapskvalme

- Hver gang jeg kom til sykehuset måtte jeg forklare at jeg ikke hadde omgangssyke

HARDT PLAGET: Jeanette Velsvik Åstveit har vært inn og ut av sykehuset på grunn av ekstrem svangerskapskvalme. Foto: Privat
HARDT PLAGET: Jeanette Velsvik Åstveit har vært inn og ut av sykehuset på grunn av ekstrem svangerskapskvalme. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeanette Velsvik Åstveit var så plaget av ekstrem svangerskapskvalme, at hun måtte behandles for dehydrering.

– Det var verst da jeg var gravid med min eldste datter. Jeg var kvalm med oppkast i åtte måneder og var innlagt mer eller mindre seks måneder totalt. Jeg var inn og ut av sykehus og legevakt, forteller hun.

Ekstrem kvalme

Jeanette hadde Hyperemesis Gravidarum (også kalt HG eller ekstrem svangerskapskvalme), en sykdom som ifølge Nhi.no rammer 0,5 - 2 % av alle gravide kvinner. Sykdommen fører til ekstrem kvalme og oppkast, samt vektnedgang og redusert livskvalitet.

Årsaken er ukjent, men man antar at faktorer som hormonendringer, arv og psykologiske forklaringer kan ha en betydning.

Opplevde liten kunnskap

Jeanette fikk sitt første barn da hun bodde i Sveits, hvor hun opplevde at det var lite kunnskap om HG.

– Hver gang jeg kom inn til sykehuset igjen og det var nye leger eller sykesøstre til stede, måtte jeg forklare at jeg ikke hadde omgangssyken.

– Jeg synes det er viktig å få mer fokus på HG. Det er så mange fantastiske mammaer der ute som vil ha flere barn, men som ikke orker tanken på en graviditet til på grunn av dette, forteller hun.

LES OGSÅ: Katarina gikk ned 20 kilo mens hun var gravid

GRAVID MED NUMMER TRE: Jeanette forteller at det denne gangen går mye bedre takket være medisiner som demper kvalmen. Foto: Privat
GRAVID MED NUMMER TRE: Jeanette forteller at det denne gangen går mye bedre takket være medisiner som demper kvalmen. Foto: Privat Vis mer

Fikk medisiner som hjalp

Jeanette har vært sterkt plaget i alle sine tre svangerskap, men da hun skulle ha sin andre datter fikk hun etter hvert tilbud om en medisin som hjalp henne.

– Jeg tok den bare når det stod på som verst, men det føltes som himmelen for meg når jeg kunne ta en pause fra å kaste opp, sier hun.

– Da gikk det bedre, selv om jeg fortsatt var kvalm så og si ut graviditeten. Men jeg kastet i alle fall ikke opp mer enn en til to ganger i uken, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: 10 ting man ikke sier til gravide med ekstrem svangerskapskvalme

DET FINNES HJELP: Ifølge professor Hedvig Noreng finnes det flere legemidler som kan hjelpe kvinner som lider av ekstrem svangerskapskvalme. Foto: Privat
DET FINNES HJELP: Ifølge professor Hedvig Noreng finnes det flere legemidler som kan hjelpe kvinner som lider av ekstrem svangerskapskvalme. Foto: Privat Vis mer

Flere trygge legemidler

Ifølge Professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, finnes det i dag flere legemidler som trygt kan brukes mot svangerskapskvalme, men da må man få dem utskrevet på en resept av legen sin. 

– Vårt inntrykk er at både leger og gravide er svært tilbakeholdne med legemiddelbehandling ved svangerskapskvalme fordi de ofte er usikre på om medisinene er trygge og om kvalmen er alvorlig nok til å behandles med medisiner.

– Kanskje prøver man å komme til målet med kostholds-tiltak eller livsstilstiltak, men for en del, så er ikke dette nok, sier hun.

Får mange «gode» råd

Et av de aspektene Jeanette misliker mest ved HG, er at man blir totalt isolert over en såpass lang periode.

– Å sosialisere seg er jo bare å glemme og det er få man kan snakke med om dette. Man får en haug med tips, som er godt ment, men som er mer slitsomme enn hjelpsomme dessverre, sier hun.

GLAD MAMMA: Jeanette synes noe av det verste med HG, er at hun ikke klarer å være sosial når det står på som verst. Foto: Privat
GLAD MAMMA: Jeanette synes noe av det verste med HG, er at hun ikke klarer å være sosial når det står på som verst. Foto: Privat Vis mer

Viktig med god støtte

Etter den første graviditeten, satt det langt inne for henne å få et barn til. – Jeg var livredd for at det samme kom til å skje igjen. Så ble jeg gravid. Det var ikke planlagt og like greit var det. Men jeg var ikke alene, jeg hadde min samboer og min eldste datter som minnet meg på hver dag hva jeg kom til å få ut av det, sier hun.

Jeanette forteller at hun også har funnet stor støtte i å kommunisere med andre mødre som er i samme situasjon, blant annet på Facebooksiden til den frivillige organisasjonen HG Norge.

– Vi bygger hverandre opp og støtter hverandre. Er så glad og takknemlig for den siden, sier hun. Du kan lese mer om hvordan det er å ha HG på Jeanettes blogg.

LES OGSÅ: Var så kvalm at hun ikke ønsket å være gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer