Jeanette er rammet av ekstrem svangerskapskvalme

- Hver gang jeg kom til sykehuset måtte jeg forklare at jeg ikke hadde omgangssyke

HARDT PLAGET: Jeanette Velsvik Åstveit har vært inn og ut av sykehuset på grunn av ekstrem svangerskapskvalme. Foto: Privat
HARDT PLAGET: Jeanette Velsvik Åstveit har vært inn og ut av sykehuset på grunn av ekstrem svangerskapskvalme. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeanette Velsvik Åstveit var så plaget av ekstrem svangerskapskvalme, at hun måtte behandles for dehydrering.

– Det var verst da jeg var gravid med min eldste datter. Jeg var kvalm med oppkast i åtte måneder og var innlagt mer eller mindre seks måneder totalt. Jeg var inn og ut av sykehus og legevakt, forteller hun.

Ekstrem kvalme

Jeanette hadde Hyperemesis Gravidarum (også kalt HG eller ekstrem svangerskapskvalme), en sykdom som ifølge Nhi.no rammer 0,5 - 2 % av alle gravide kvinner. Sykdommen fører til ekstrem kvalme og oppkast, samt vektnedgang og redusert livskvalitet.

Årsaken er ukjent, men man antar at faktorer som hormonendringer, arv og psykologiske forklaringer kan ha en betydning.

Opplevde liten kunnskap

Jeanette fikk sitt første barn da hun bodde i Sveits, hvor hun opplevde at det var lite kunnskap om HG.

– Hver gang jeg kom inn til sykehuset igjen og det var nye leger eller sykesøstre til stede, måtte jeg forklare at jeg ikke hadde omgangssyken.

– Jeg synes det er viktig å få mer fokus på HG. Det er så mange fantastiske mammaer der ute som vil ha flere barn, men som ikke orker tanken på en graviditet til på grunn av dette, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer