Hjertefeil

- Jeg anklaget meg selv da Liam ble født med hjertefeil

Kun ni dager gammel måtte lille Liam gå gjennom en omfattende hjerteoperasjon. Nå er han snart 6 år gammel - og frisk som en fisk.

LIVLØS: Liam ble født livløs etter en hard fødsel, og måtte opereres for en hjertefeil kun ni dager gammel. FOTO: Privat
LIVLØS: Liam ble født livløs etter en hard fødsel, og måtte opereres for en hjertefeil kun ni dager gammel. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I 2014 skrev KK en artikkel om lille Liam som ble født med en alvorlig hjertefeil og som derfor gikk gjennom en omfattende operasjon kun ni dager gammel. Hele graviditeten til Ida Berghman (35) var helt normal. Sammen med Magnus Lundgren (31) gledet hun seg til barnet som skulle komme.

Men fødselen ble et maraton. Hele 27 timer tok det fra vannet gikk, til babyen ble født.

Noen timer ut i fødselen viste det seg i tillegg at babyen satt fast med skuldrene. Fødselslegen forsøkte å vri og vende på barnet uten å lykkes, og etter en stund ble det besluttet at de måtte klippe.

– Det var den verste smerten jeg har opplevd. Til tross for at jeg var kjempefull av lystgass og all mulig bedøvelse, husker jeg fortsatt de to klippene og hvordan jeg skrek av smerte. Samboeren min sa at det var de verste skrikene han noensinne har hørt, fortalte Ida til KK den gang.

Hjertefeil

Dessverre ble lykken kortvarig da det nyfødte barnet endelig ble lagt på magen til Ida, etter en lang og hard kamp. Liam var nemlig helt stille og bare gled ned på siden.

Det viste seg dessverre at fødselen var for hard. Han ble født livløs og måtte gjenopplives av legene med én eneste gang.

Senere, etter en rekke tester og ingen svar, oppdaget plutselig en lege at det var noe feil med Liams hjerte. Hjertefeilen innebar at de fire venene som går fra lungene til hjertet gikk inn på feil side og store mengder oksygenrikt blod ble pumpet ut i kroppen.

– Det var alvorlig. De fortalte at han skulle kunne leve og puste på egen hånd i noen uker, men senere ville han dø om ingenting ble gjort.

Det ble da besluttet at den nyfødte babyen skulle opereres for hjertefeilen. Legene sa at det ville gå bra.

FRISK: I dag er Liam snart seks år gammel - helt frisk og full av liv. FOTO: Privat
FRISK: I dag er Liam snart seks år gammel - helt frisk og full av liv. FOTO: Privat Vis mer

Helt frisk

KK har tatt opp tråden med Ida, fem år senere. I dag er Liam snart seks år gammel - og er helt frisk og full av liv.

- Det er et mirakel at alt har gått så bra. Jeg husker jo fortsatt den første tiden etter operasjonen godt. Vi kom hjem fra sykehuset etter en måned, en masse slanger var festet til Liams kropp og vi fikk opplæring i hvordan vi skulle mate han med en sonde i nesen. Det var en krevende periode, sier Ida til KK i en telefon fra Sverige.

Nå er heldigvis livet mye lettere. Da Liam var fire år var de på den siste hjertekontrollen, og resultatet kunne ikke sett bedre ut. Legen sa at om han ikke hadde visst at Liam hadde blitt hjerteoperert, så kunne han ikke en gang ha sett det.

- Neste kontroll er når han er 10 år, og ellers lever han livet som en hvilken som helst annen 6-åring. Han har et pent arr på brystet og tre små groper rett over navlen hvor det har vært festet slanger. Utover det merker man ikke den harde starten på livet i det hele tatt.

En lettelse

- Hvordan føltes det egentlig den dagen da dere fikk beskjed om at han var friskmeldt?

- Det kjentes ut som at 20 kilo ble fjernet fra skuldrene mine. De sa jo allerede før operasjonen at det kom til å gå bra, men likevel måtte vi tross alt gå på jevnlige kontroller lenge etterpå - og før hver kontroll var vi bekymret, sier Ida og legger til:

- Lenge etter at han ble frisk, kjente jeg dessuten mye på at jeg klandret meg selv for at han ble født med denne feilen. Hva var det jeg gjorde som ikke var riktig? Spiste jeg feil? Lå jeg i feil stilling på natta? Det tok lang tid for meg å slippe den skyldfølelsen.

Nå er hun bare glad for at Liam har muligheten til å gjøre akkurat det han vil i livet.

Kan gjøre det han vil

- Jeg trenger ikke å holde han igjen på noe på grunn av en hjertefeil - for det tror jeg hadde tært på skyldfølelsen. Det at han er helt fri føles som det viktigste i livet for meg.

Hun beskriver 6-åringen sin som en usedvanlig snill og empatisk gutt.

- Jeg tror faktisk at han kommer til å nå langt i noe. Det beste med han er at han har så stor empati for andre, selv om han fortsatt er veldig ung. Vi får ofte høre fra andre at han er så snill og god, det føles nesten som at det kompenseres litt etter alt det vanskelige vi har vært gjennom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer