Da influencer Merete Gamst, også kjent som @positivsta høsten 2023 la ut et innlegg om at hun som småbarnsmor var blitt sykemeldt med utbrentsymptomer, opplevde hun først en bølge av sympati. Flere kjente seg igjen i det å skulle tilbake i full jobb etter å ha fått barn. Selv hadde Merete fått to barn på fire år, og av kommentarfeltet å bedømme var det mange som hadde opplevd at det kan være vanskelig å levere på alle fronter etter å ha fått barn.
For Meretes del gikk det så langt at legen sykemeldte henne i to uker, på grunn av betennelse i armen og sterk hodeverk. Etter åpenheten tok avisen VG kontakt, og gjorde et intervju der Merete utdypet bakgrunnen for sykemeldingen, og innrømmet at hun syntes det kunne være vanskelig å være tobarnsmor:
– Jeg var helt ærlig på at det kan være krevende å være tobarnsmamma med en baby som ikke sover om natten, full jobb og pendling. Men folk ble så sint, og bannet i innboksen min, forteller Merete Gamst (41) til KK.
Merete jobber i et innholdsbyrå og som influencer, og forteller om en arbeidshverdag der hun som ammende mor måtte pumpe på toalettet mellom møter, løp fra sted til sted og egentlig følte at hun ikke strakk til noe sted.
– Det må jo være lov å si at det er tøft. Men etter åpenheten skrev folk «Stakkars deg, du har ikke tid til å lakke neglene!», og fæle ting, som: «Sånn er det å ha barn, og om du ikke klarer det, er du ikke skikket til å være mor». Men å være sykemeldt betyr jo ikke at du er svak, men kanskje at du har kjørt på for hardt for lenge.
«Dagens mødre tåler ingenting», skrev noe. «Slutt å syt», skrev andre. Påfallende mange menn var krasse og skrev nedsettende både om jobben hennes som influencer, og om hennes egnethet som mor.

Merete innrømmer at det var en påkjenning å stå i stormen:
– Jeg føler jo at jeg er en god mor for barna mine, og jeg ble helt satt ut av meldingene og fikk klump i magen
Hun understreker at de aller fleste forsvarte henne. Hun sier hun har mottatt hundrevis av meldinger fra mødre som skriver at de kjenner seg igjen. Kvinner, og også noen menn, som har så lyst til å være fullt tilbake i arbeidslivet, men som ikke får det til.
VG fulgte opp med en artikkel om en mer familievennlig politikk, der det ifølge Merete kommer frem at kvinner etter permisjon ofte blir sykemeldte, eller tar ulønnet permisjon.
– Jeg tenker jo at det er et tilbakeslag for likestillingspolitikken, dersom kvinner blir sykemeldte eller velger å ta ulønnet permisjon, fordi de føler at de ikke strekker til både som småbarnsmor og på jobb.

Samlet sett har over 500 kommentert på Meretes innlegg, og hun har aldri tidligere opplevd så mye negativt. Det var venner som gjorde henne oppmerksom på hetsen. Selv hadde hun logget av under sykemeldingen, men snart rant det inn skjermdumper.

Alle de negative kommentarene tvang Merete til å legge ut en video der hun forsøker å forklare hva hun egentlig mente. Hun understreket at det aldri var snakk om «å ta seg en sykemelding» for å få litt fri, slik onde tunger ville ha det til.
– Min første respons til legen var at jeg ikke hadde tid til å sykemelde meg. Legen sa at hvis jeg ikke lytter til kroppen nå, er det fare for å gå på en skikkelig smell, sier Merete.
Hun sier at det kan være vanskelig å lytte til kroppens signaler. Mange kvinner har skrevet til henne at de kjenner seg igjen i dette og at det har resultert i langtidssykemeldinger. Og det var også dette Merete ønsket å bryte ned tabuet mot:
– Jeg ønsket bare være ærlig og stå frem med det å være sykemeldt. Det å sette på bremsen er jo ingen skam. Men mange er jo redd for å si det.
Hun utdyper:
– Men mange ble glade for åpenheten også. Det at folk skriver og takker meg, gjør det verdt det, selv om jeg må stå i hetsen, sier Merete Gamst til KK.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
