– Jeg er glad jeg vet at han døde uten smerte

Linn (31) opplevde å miste sønnen sin Mathias i krybbedød.

<strong><b>NYFØDT:</strong></b> Mathias måtte tilbringe de første ukene av sitt liv på sykehuset. Foto: Privat
NYFØDT: Mathias måtte tilbringe de første ukene av sitt liv på sykehuset. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linn var overlykkelig da hun i november 2007 ble mamma til sitt første barn Mathias.

Hun hadde vært sammen med barndomskjæresten sin i en årrekke og etter en noe strabasiøs graviditet kom Mathias til verden et par måneder før termin.

Etter noen uker på kuvøseposten, var lykken stor da de endelig kunne ta ham med seg hjem.

Elsket å være mor

– Vi koste oss hele tiden, forteller Linn. – Sambo tok seg fri fra jobb for å bare nyte de første ukene hjemme med gullet. Alle våre nærmeste fikk møte Mathias, men vi holdt oss mest hjemme og koste oss bare vi tre.

- Det var herlige dager. Både jeg og sambo elsket alt det innebar å være mamma og pappa til Mathias.

LES OGSÅ: Mange nybakte foreldre har ingen til å være barnevakt

<strong>FÅ DAGER FØR HAN DØDE:</strong> Vakre Mathias ble knapt en måned gammel. Foto: Privat
FÅ DAGER FØR HAN DØDE: Vakre Mathias ble knapt en måned gammel. Foto: Privat Vis mer

Blå i ansiktet

Mathias var en svært rolig gutt, han gråt aldri og pleide bare å våkne én gang i løpet av natten.  En morgen, da han var nesten en måned gammel, våknet han som vanlig i syvtiden for å få mat.

– Jeg tar ham opp i senga mellom oss og legger ham til puppen. Han ligger og koser seg, og snart sover vi begge to sammen med pappa. Mathias på siden mot meg og puppen, forteller Linn.

En time senere våkner hun brått. Når hun ser ned på sønnen sin, oppdager hun til sin forferdelse at han er underlig blek.

– Jeg snur ham over på ryggen og ser at han har blitt blå på den ene siden av ansiktet, forteller hun.

Fikk panikk

Linn roper desperat til samboeren at han må ringe etter en ambulanse, mens hun selv tar med seg sønnen og løper inn på badet med ham. Her river hun av ham pysjamasen slik at samboeren kan sette i gang hjerte-lunge-redning.

De er begge i fullstendig panisk tilstand og sliter med å blåse luft ned i lungene på sønnen sin. Etter noe som fortoner seg som en evighet, kommer endelig to ambulanser til stedet.

– Jeg synes det er en lettelse å overgi ansvaret til dem. Dette er folk som kan jobben sin. Jeg tenker at de nok klarer å redde ham. Dette skal gå helt fint, forteller Linn.

LES OGSÅ: Theo nær kvalt av sengebeskytter

Øynet håp

På badet står fire ambulansesjåfører, to anestesisykepleiere og en barnelege. Linn og samboeren sitter på stua og hører hvordan de kjemper med å redde Mathias liv.

Etter en stund forteller legene at det ikke ser bra ut, og at han skal sendes med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim.

Mens Linn gjør seg klar for å bli med helikopteret, hører hun at det letter og drar igjen. De har ombestemt seg, han skal kjøres til det lokale sykehuset.

– Først blir jeg kjempeglad Ja! Det går bra! Han klarer seg, så fint at han trenger ikke å dra til St.Olavs! Vi har ham hjemme sammen med oss senest i kveld!! Legen ser trist på meg, men ingen av oss sier noe. Jeg holder de optimistiske tankene for meg selv. Redd hun skal knuse dem, forteller Linn.

LES OGSÅ: Overvekt hos mor gir økt risiko for spedbarnsdødelighet

<strong>HÅNDAVTRYKK:</strong> Et av minnene Linn har etter sønnen hun mistet. Foto: Privat
HÅNDAVTRYKK: Et av minnene Linn har etter sønnen hun mistet. Foto: Privat Vis mer

Vil late som ingenting har skjedd

Senere på sykehuset får Linn beskjeden hun innerst inne har visst hun kom til å få siden hun våknet samme morgen.

– En barnelege kommer inn i rommet. I det øyeblikket hun kommer inn døra kan jeg se hva hun har tenkt å si. Jeg sier at hun ikke får si noe. Tenker at hvis hun sier det høyt, så er det sant. Hvis hun bare holder munn, hvis vi alle later som ingenting har skjedd - da har det heller ikke skjedd, forteller Linn.

– Men tilslutt må hun jo si noe og jeg glemmer aldri de ordene.

- Vi prøvde alt vi kunne for å redde Mathias, men dessverre var det ikke mulig. Jeg beklager så mye, men Mathias er død..

I etterkant får Linn vite at Mathias døde av krybbedød og at han mest sannsynlig var gått bort da hun våknet på morgenen.

Døde uten smerte

Linn og samboeren tar Mathias død svært tungt, men de får heldigvis god profesjonell hjelp til å takle tapet og sorgen. Linn forteller at hun finner trøst i tanken på at sønnen mest sannsynlig ikke merket at døden inntraff.

– Jeg er glad for at jeg med sikkerhet vet at Mathias døde uten smerte, i senga mellom mammaen og pappaen sin. Han var god og mett, og hadde det varmt, trygt og godt sammen med de to som elsket ham høyest her i verden.

- Mathias rakk aldri å kjenne noe vondt i sitt lille liv, men opplevde kun kjærlighet og omsorg. Det er god trøst for et mammahjerte og et pappahjerte, sier hun.

Vil du vite hvordan det gikk med Linn i etterkant? Historien om livet etter Mathias kan du snart lese på Mammanett.no.

<strong>SYV ÅR ETTER:</strong> Linn sammen med sønnen Sebastian (6). - Vi snakker mye om storebroren han aldri har møtt, forteller hun. Foto: Privat
SYV ÅR ETTER: Linn sammen med sønnen Sebastian (6). - Vi snakker mye om storebroren han aldri har møtt, forteller hun. Foto: Privat Vis mer

Lave krybbedødstall

I følge Landsforeningen uventet krybbedød (LUB) har Norge de laveste krybbedødstallene noen sinne. I fjor ble det registrert kun 8 tilfeller og fagsjef Trine Giving Kalstad i LUB forteller at tallene har vært stabilt lave lenge.

– Vi hadde en krybbedødsepidemi på åttitallet, med 1989 som toppåret. Da døde over 150 barn i krybbedød. Etter at vi innførte ryggleie så sank tallene drastisk og ble halvert fra ett år til et annet, forteller hun.

Kan være mer disponert

Giving Kalstad forklarer at krybbedød er en «eksklusjons diagnose». Når et barn får dødsårsaken krybbedød, betyr det at man ikke har funnet noe som kan forklare hvorfor barnet døde.

– Det finnes en teori om at noen barn kanskje kan være mer disponert for krybbedød, dersom de utsetter seg for det vi i dag vet kan være risikofaktorer. Det å sove på magen, er for eksempel ikke farlig for de aller fleste, men kan være det for dem som eksempelvis har en svikt i hjernestammen, har en mutasjon eller en genetisk deffekt som gjør dem mer sårbare, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke alle foreldre er klare over denne risikoen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer