UVENTET: Kenth og Ingrid var nybakte småbarnsforeldre da livet plutselig tok en brå vending. Foto: Privat
UVENTET: Kenth og Ingrid var nybakte småbarnsforeldre da livet plutselig tok en brå vending. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er mye sterkere enn jeg trodde

Ingrid Bergerud (24) har opplevd det utenkelige. For noen måneder siden mistet hun brått og uventet sin kjæreste og samboer Kenth. Tilbake satt hun med ansvaret for deres fem måneder gamle sønn.

Ingrid kommer aldri til å glemme det som skjedde 17. februar i år.

Etter en deilig hjemmedag med film og kos, er hun i ferd med å legge deres fem måneder gamle sønn Leon. Plutselig roper Kenth på henne. Han forteller at han føler seg svimmel og uvel, og tar seg til brystet.

Ingrid, som jobber på sykehjem, tar pulsen på ham og oppdager at den går både alt for fort og uten rytme.

Segnet om

Ingrid foreslår å ringe etter ambulanse, men Kenth mener det ikke er nødvendig. Han går ut på verandaen for å få luft, og Ingrid følger etter.

Med ett faller han sammen mens han holder seg for brystet. «Det snørper seg i brystet» sier han før han blir borte.

LYKKELIGE: Noen få måneder senere døde Kenth brått og uventet. Foto: Privat
LYKKELIGE: Noen få måneder senere døde Kenth brått og uventet. Foto: Privat Vis mer

Ingrid skjønner straks alvoret i situasjonen, kaster seg over telefonen og ringer 113. Hun setter i gang hjerte-lungeredning mens hun venter på at hjelpen skal komme. 8 minutter senere er to ambulansearbeidere på plass hos dem i stua, hvor de fortsetter med hjertestarter på Kenth.

Hjertet stoppet

Ingrid sitter med sønnen Leon på soverommet. En lege kommer inn til henne med oppdateringer og forteller at hjertet til Kenth har stoppet. De har ikke fått det i gang igjen, men de vil fortsette å prøve i luftambulansen på vei til Rikshospitalet.

– Jeg forsto at Kenth ble borte for oss når han falt sammen og jeg ikke fikk kontakt med ham. Jeg forberedte meg i bilen på å få dødsbudskapet når vi kom frem. Det var dessverre den beskjeden vi fikk når vi ankom Rikshospitalet, forteller hun.

Noen dager senere får familien vite at Kenth døde av betennelse på hjerteposen.

– Det var et helt nytt begrep for meg. Vanligvis er dette noe som gjør vanvittig vondt, og som kun kan oppdages ved ultralyd av hjertet. Kenth hadde ingen klare symptomer på at noe alvorlig var galt med hjertet, så dette kom naturligvis som et sjokk på oss alle sammen. En ung og tilsynelatende frisk mann på 25 år, forteller hun.

LES OGSÅ: - Vi sluttet å snakke sammen

Barndomskjærester

Ingrid og Kenth hadde kjent hverandre i alle år. Da de var små lekte de ofte «mann, kone og barn» sammen med hans søsken. Da Ingrid var 16 og Kenth var 18 år, ble de kjærester.

Et tema de ofte diskuterte, var hvorvidt de skulle ha barn eller ikke.

BARNDOMSVENNER: Ingrid og Kenth har kjent hverandre nesten hele livet. Foto: Privat
BARNDOMSVENNER: Ingrid og Kenth har kjent hverandre nesten hele livet. Foto: Privat Vis mer

– Da jeg var yngre ville jeg overhodet ikke ha barn, mens Kenth derimot ønsket seg det veldig sterkt. Etter flere år med tenking og grubling, klarte han å overbevise meg, forteller Ingrid.

Stolt pappa

12 september 2013 ble sønnen deres født. Han ble døpt Leon, et navn Kenth hadde bestemt som 12-åring.

– En mer stolt pappa tror jeg man skal lete lenge etter. Den dag i dag jeg er så ufattelig glad for at jeg «lot meg overtale», så Kenth fikk oppleve det han ønsket mest før han måtte forlate denne verden, forteller Ingrid.

STOLT PAPPA: Kenth sammen med sin nyfødte sønn. Foto: Privat
STOLT PAPPA: Kenth sammen med sin nyfødte sønn. Foto: Privat Vis mer

Støtte fra familien

Tiden etter Kenths død, har naturlig nok vært svært tung. Ingrid er glad for støtten hun har fått fra sine nærmeste, og har et spesielt godt forhold til Kenths familie.

– Jeg flyttet inn til dem rett etter dette hendte. Det hjalp å være med de som også hadde mistet en såpass nær person i livet.

Ingrid forteller at det å ha sønnen Leon i denne tiden har hjulpet henne mye. Samtidig har det til tider vært utfordrende å være alene med et barn, når man har mye som surrer rundt i sitt eget hode.

– Ikke lenge etter dette med Kenth hendte, så kjente jeg at jeg kunne trenge litt avlastning. På også det området har familien til Kenth vært til enorm hjelp. De har ham fast ett døgn hver uke, så jeg får både søvn og litt egen-tid. Vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg deltok aldri på foreldremøter eller tilstelninger

Bearbeider sorgen i sosiale medier

Ingrid har valgt å være åpen om sin sorg, og deler tankene sine både på Instagram og Facebook. – Delt sorg er halv sorg, sier hun.

– Jeg ville også at alle skulle få vite hvilken fantastisk gutt jeg har fått dele livet sammen med de siste 7,5 årene, og hvor høyt jeg verdsatte han. Jeg har alltid likt å skrive, og føler på den måten at jeg får et utløp for følelsene mine.

Sterkere enn hun trodde

Selv om savnet og sorgen hun kjenner er enorm, har Ingrid lært seg å utnytte hver dag og glede seg over det hun har.

– Jeg har lært at jeg er mye sterkere enn jeg trodde, da det å miste noen av mine kjære har vært min største frykt. Jeg trodde at om jeg mistet Kenth, ville jeg ikke klare å stå på beina.

– Men jeg klarer meg overraskende godt. Vi mennesker er tydeligvis skrudd sammen på en måte som gjør oss i stand til å takle så mye mer enn vi tror, sier hun.

Ekstra utfordrende med små barn

Psykolog og leder for hjelptilhjelp.no Ove Heradstveit forteller at ingen sorgreaksjoner er like, men at de fleste opplever det som ekstra utfordrende å skulle gå gjennom et normalt sorgforløp samtidig som man har små barn.

– Småbarnstiden er en hektisk tid preget av mye aktivitet og en nesten uendelig rekke av små gjøremål. Som forelder kan man føle at verken tiden eller kreftene strekker til, og når man selv er i en sorgprosess vil man naturlig nok ha langt mindre krefter å rutte med.

– Det er også tungt å vite at barna selv lider av sorg, og man kan kjenne på bekymring og uro over om barna får den hjelpen og støtten de trenger, sier han.

LES OGSÅ: Fire svangerskap, bare ett barn i live

KAN VÆRE LANGVARIG: - Det er viktig å huske på at behovet for hjelp ikke nødvendigvis bare er til stede i den første delen av sorgen, sier psykolog Ove Heradstveit. Foto: Privat
KAN VÆRE LANGVARIG: - Det er viktig å huske på at behovet for hjelp ikke nødvendigvis bare er til stede i den første delen av sorgen, sier psykolog Ove Heradstveit. Foto: Privat Vis mer

Behov for omsorg fra andre

Heradstveit legger til at man i slike tilfeller trenger både praktisk og følelsesmessig omsorg fra andre.

– Mange har et godt nettverk som trør støttende til, mens andre kan føle seg veldig alene. Det er svært uheldig, sier han.

– Det er viktig å huske på at dette behovet ikke nødvendigvis bare er til stede i den første delen av sorgen, men at behovet for ekstra hjelp og avlastning kan vare lenge.

– I noen tilfeller er ikke det naturlige nettverket tilstrekkelig, og da kan det være behov for at man søker offentlig avlastning i en periode. Å ta steget med å søke slik hjelp kan for noen føles som et nederlag, men det å søke hjelp når det trengs er i realiteten en styrke, sier han.

Bevisst forhold til sosiale medier

I dag velger stadig flere å dele sin sorg med andre på sosiale medier. Heradstveit mener at det viktigste i denne sammenhengen er at man har et bevisst forhold til hva man holder på med.

– Det å få mange «likes» på statusoppdateringer omkring dødsfall eller savn, kan føles veldig rart og er ikke akkurat det man trenger. Men når man bruker sosiale medier bevisst, f.eks. ved å ha kontakt en-til-en med venner, eller å delta i en gruppe som deler felles erfaringer, kan nok mange oppleve å få god støtte og omsorg på sosiale medier.

Bearbeider tap forskjellig

Generelt mener han at hvordan sorg får utløp, ikke trenger å følge et bestemt mønster. I dag har man ikke lenger en forventing om at det finnes en riktig eller gal måte å gå gjennom eller bearbeide tapsopplevelser på.

– Mens mange kvinner ønsker å være sammen om sorgen og å snakke ut om følelsene, har mange menn behov for mer praktiske gjøremål, f.eks. noe så hverdagslig som å komme seg ut for å se fotball med venner. Dette er ikke å rømme fra sorgen, men handler om at vi har ulike behov når sorgen står på. Det er viktig at man får lov til å reagere, til å være fortvilet, og samtidig at man får sørge på den måten man føler naturlig, sier han.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: