Jeg er stresset og urolig - kan det skade fosteret?

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som gravid er du opptatt av å ta vare på deg selv og tilrettelegge for at fosteret skal ha det så bra som mulig. Vi endrer kosthold, stumper røyken og dropper vinglasset. Men hva med din psykiske helse? Har du en hektisk hverdag? Er du urolig? Er du bekymret for at stress kan uroe fosteret?

De fleste undersøkelser viser at moderat stress over tid har minimal innvirkning på foster. Noen studier viser at akutt stress ved store traumer (som dødsfall i familie, store ulykker) kan øke fosterets risiko for for tidlig fødsel.

Er du nedtrykt? Svingende humør? Bekymret for hvordan fremtiden med et barn vil bli? Dette er helt normalt! Svangerskapshormoner påvirker din sinnstilstand! 

Er du urolig for fødselen? Det er ganske vanlig å være spent på hvordan fødselen blir og grue seg litt, men hvis bekymringene overskygger gleden av å være gravid bør du ta opp dette med din lege eller jordmor. Les mer om fødselsangst 

Sliter du med psykiske problemer skal du selvsagt ta dette opp med din lege og jordmor. Selv om fosteret ikke vil direkte berøres av din psykiske tilstand, er det viktig å ta tak i problemene så fort som mulig. Snart kommer du til å stå i en krevende situasjon med et spedbarn som trenger deg døgnet rundt. Og vi vet at dine psykiske problemer vil få innvirkning på barnet ditt fra det er født til det er voksen. Her kan vi dessverre ikke berolige deg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer