Mammablogg

- Jeg er veldig glad for at mamma skrev blogg om meg da jeg var mindre

Marte Marie har valgt å følge i morens fotspor – som mammablogger!

TO GENERASJONER MAMMABLOGGERE: Marte Marie har gått i moren Ingvilds fotspor som mammablogger. Foto: Privat
TO GENERASJONER MAMMABLOGGERE: Marte Marie har gått i moren Ingvilds fotspor som mammablogger. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Mammablogging synes kanskje for mange å være et forholdsvis nytt fenomen, men det begynner faktisk å bli en del år siden de første mammabloggene dukket opp her i Norge. Selv om mammablogging for alvor tok av på midten/slutten av 2000-tallet, var det allerede før den tid flere som delte hverdagslivet sitt på private hjemmesider eller i forskjellige dagbøker på nettforum.

Ingvild Hansen (45) er en av dem som var tidlig ute på denne arenaen. Nylig fortalte trd.by om at hun blogget om datteren Marte Marie (19), som nå har valgt å bli mammablogger selv.

– Da Marte Marie var nyfødt var det min mann som hadde en hjemmeside om familien vår. Jeg var veldig skeptisk og jeg husker jeg protesterte veldig da han la ut det første bildet av Marte Marie. Etterhvert så jeg at andre også hadde hjemmesider og tanken på å dele modnet hos meg. Jeg ble mer kjent med data som verktøy og jeg laget meg en profil i Liberoklubben, der jeg skrev om Marte Marie og broren Sander som er 19 måneder yngre.

– Hovedårsaken til at jeg nå ønsket å dele var at vi bodde i Mjøndalen, mens resten av familien bodde i Trøndelag. Jeg skrev om barna slik at familien skulle få følge med på barnas utvikling, og av samme grunn delte jeg også bilder av dem, forteller hun.

Elsker å lese morens blogg

Etter hvert startet hun sin egen blogg hvor hun fortalte om stort og smått fra familiens hverdag. Hun valgte imidlertid å slutte med blogging da de fikk alvorlig sykdom i familien.

– Det ble vanskelig å skrive om hverdager uten å nevne at vi var mye på sykehus og at vi hadde det vanskelig. Og jeg ønsket å beskytte barnet som var rammet av sykdom. Jeg ville ikke utlevere barnets sykdom i en blogg. Samtidig var Facebook kommet mer og mer, og der fikk vi flere grupper hvor vi delte historier og bilder med familien.

– Men jeg angrer på at jeg sluttet med bloggingen, for når jeg ser tilbake på det jeg har skrevet er det mye jeg ellers ikke ville husket, legger hun til.

– Jeg er veldig glad for at mamma skrev blogg om meg. Det er omdiskutert om barna det blir blogget om vil ta skade av det senere, men som barn av en blogger kan jeg si at det ikke nødvendigvis blir utfallet. Naturligvis skal man dele med omhu, og min mamma delte aldri noe hun ikke ville fortalt til naboen, sier Ingvilds datter Marte Marie.

– Mamma skrev om hverdagen vår, hun skrøt av meg og brødrene mine. Jeg husker at jeg var veldig kry da mamma delte at jeg hadde bakt boller og skrev hvor flink jeg var på kjøkkenet. Når jeg er inne på bloggen hennes nå, som jeg ofte er, kjenner jeg på den samme stoltheten og mestringsfølelsen som jeg gjorde da.

– Mamma delte også bilder av meg, og selv om jeg har forandret meg masse på disse årene og ikke skjønner hvorfor jeg tillatte meg selv å se ut som jeg gjorde, har jeg ikke en eneste gang vært flau over at bildene ligger på nett, sier hun.

LES OGSÅ: Legger ut foto av sine gråtende barn

MAMMABLOGGING: Tiden vil vise om også lille Oline Viola vil bli mammablogger når hun blir stor. Foto: Privat
MAMMABLOGGING: Tiden vil vise om også lille Oline Viola vil bli mammablogger når hun blir stor. Foto: Privat Vis mer

Stereotypt bilde av mammabloggere

– Oj det betyr at vi har holdt på en stund, smiler Astrid Valen-Utvik når hun får høre Marte Marie og Ingvilds historie. Hun er sosiale-medier ekspert og kommunikasjonsrådgiver, og var en av de første norske mødrene som begynte å blogge om hverdagslivet sitt.

Valen-Utvik synes ikke det er overraskende å høre at Marte Marie ikke har noe imot at moren har blogget om oppveksten hennes.

– Media har på en måte skapt en stereotyp på hva en mammablogger er, men det er stor variasjon i hva det vil si å være mammablogger. Noen skriver fire innlegg om dagen hvor alt dokumenteres, mens andre ikke skriver så hyppig. Noen er veldig utleverende slik at det kan være ubehagelig å se tilbake på, mens andre bare forteller historier fra hverdagslivet med en vinkling som gjør at det ikke blir kleint i ettertid. Dessverre er det de mest ekstreme variantene som trekkes frem av media, men det finnes mye annet der ute, sier hun.

Valen-Utvik tror også at den generasjonen som vokser opp nå har et helt annet forhold til deling i sosiale medier enn det foreldregenerasjonen har.

– Når det ble tatt et bilde av oss i barndommen, tok det gjerne en måned før det ble fremkalt og vi fikk se bildet. I dag blir bildet tatt og de større barna kan umiddelbart gi tilbakemelding på det. Dette skaper et helt annet forhold til det å bli tatt bilde av. Samtidig kan de større barna bruke datamaskin og google seg selv. De kan nok synes det mamma har blogget er flaut, men det avhenger av hva som er delt. De deler også mye seg imellom, men det betyr ikke nødvendigvis at alt skal deles. Foreldre må være bevisst på hva som er tilgjengelig for venner, sier hun.

– Er det færre mammabloggere i dag enn det var for noen år siden tror du?

– Jeg har ikke noe tall på det, men jeg får inntrykk av at bloggerne blir mindre enspora i hva de skriver om. De kan blogge om mammalivet men også om andre ting. Jeg tror også at en del bruker andre kanaler, som for eksempel SnapChat som er en mer skjermet kanal hvor man kanskje ikke har det største nettverket og hvor ting ikke blir liggende som et arkiv.

– Jeg tror nok enkelte har blitt mer bevisste på hva som deles, da vi har kommet dit at vi også har sett de negative konsekvensene av unge mødre som har blitt store bloggere gjennom å dele alt, sier hun.

LES OGSÅ: Disse bildene har du ikke lov til å dele

Synes det er bra at ting ikke forsvinner på nett

Marte Marie forteller at det er spesielt de små øyeblikkene fra hverdagen som gjør at hun elsker å lese morens blogg. Dette er noe hun selv tenker på når hun nå blogger om datteren Oline Viola (4 mnd).

– Å ta vare på små glimt fra en ellers helt ordinær hverdag er blitt svært viktig for meg. Det er blitt veldig klisje å blogge med en gang man blir mamma, men når jeg plutselig opplevde så mange små, likevel så store øyeblikk ble jeg veldig redd for å glemme de. Det hele startet med at jeg skrev ned noen tanker i en bok tidlig i svangerskapet. Halvveis i svangerskapet fant jeg igjen boken og leste i den, og oppdaget at jeg allerede hadde glemt mesteparten av tankene mine. Det var da jeg valgte å skrive for fullt på en blogg, sier hun.

– Men kunne du ikke ha skrevet om disse tingene uten å publisere det på nettet?

Når man legger ut noe på nettet forsvinner det ikke, og det synes jeg også er en veldig bra ting. Så lenge man er bevisste på hva man legger ut, så er en blogg en veldig effektiv måte å ta vare på minner man ikke vil skal forsvinne. Jeg kunne godt skrevet og lagret på en datamaskin, eller skrevet i en dagbok for hånd, men det er langt større sannsynlig at det ville forsvunnet. Jeg har i dag muligheten til å gå inn på mamma sin blogg og lese om meg selv, og min barndom. Det er det ikke sikkert jeg hadde kunne gjort om hun ikke hadde valgt å dele det på nett og forevige det, svarer hun.

LES OGSÅ: 9 mødre du bør følge på Instagram + en pappa!

Har gitt datteren råd om blogging

Basert på egne erfaringer har Ingvild gitt datteren et par gode råd om blogging. – Jeg har sagt at det hun ikke vil dele med sin nabo må hun heller ikke dele på nett, og at hun må være ærlig og ikke framstille ting bedre enn de er.

– Jeg har også sagt til henne at hun alltid må følge hjertet sitt og stole på sin egen magefølelse. Jeg mener blogging har mange positive sider, både med tanke på egen utvikling, og utvikling av språket, sier hun.

Marte Marie på sin side sier alle barn er forskjellige og at det er vanskelig å spå om datteren hennes vi bli flau over bloggingen når hun blir eldre.

– Jeg kan bare snakke for meg selv, men det at min mamma blogget om meg har aldri hatt noen negative konsekvenser for meg. Jeg tror at så lenge man ikke deler sensitive opplysninger og henger ut barna sine, vil det gå bra.

– Jeg kommer til å gjøre mitt beste for at Oline Viola skal være stolt av seg selv uansett hvem hun er og hva hun mestrer. Å forevige det på en blogg så hun kan kjenne på de samme følelsene når hun leser det flere år frem i tid, ser jeg ingenting galt i.

LES OGSÅ: Amme-selfie - ny Instagramtrend?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer