- Jeg får sjokk når jeg hører hva mine norske venninner må betale for barnehageplassen

Svenske barnehageplasser koster bare halvparten av norske

TRIVES I SVERIGE: Norske Siw Lillith Wistum er storfornøyd med å ha datteren Amina i svensk barnehage. Foto: Privat
TRIVES I SVERIGE: Norske Siw Lillith Wistum er storfornøyd med å ha datteren Amina i svensk barnehage. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siw Lillith Wistum betaler mindre enn 1000 kr per måned for å ha tre år gamle Amina i barnehagen.

Prisen inkluderer frukt, frokost, lunsj og ettermiddagsmat.

Alle måltider inkludert

Mens det i Norge ikke er uvanlig å betale over to tusen kroner for en barnehageplass, i tillegg til flere hundre kroner i matpenger, er tilbudet et ganske annet i vårt naboland Sverige.

– Jeg har ikke sendt med så mye som et eple engang, smiler Siw Lillith Wistum fornøyd.

Som norsk mamma bosatt i Sverige vet hun å sette pris på godene svenske barnehager har. – Til frokost får barna brød, frokostblanding eller grøt, mens lunsj alltid er varmmat som lages av en egen kokk, forteller hun.

LES OGSÅ: Bør barnehagen ligge unna matboksen?

SVÆRT FORNØYD: Siw Lillith Wistum setter pris på godene datteren får i den svenske barnehagen. Foto: Privat
SVÆRT FORNØYD: Siw Lillith Wistum setter pris på godene datteren får i den svenske barnehagen. Foto: Privat Vis mer

Regnes ut fra inntekten

Siw har hatt datteren sin i barnehagen siden september i fjor, og sier hun får sjokk når hun hører hva hennes venninner i Norge betaler for tilsvarende tilbud. – Og ikke minst når jeg får høre hvor mange ganger barnehageprisen går opp i løpet av året, sier hun.

Maksprisen for en barnehageplass i Norge er kr 2480,-  pluss matpenger.

I Sverige regner man maksprisen ut i fra inntekt; 3% av inntekten og maks kr 1287 per måned (fra 1.juli 2015). For barn nummer to betaler du 2% av inntekten og for barn nummer tre betaler du 1%.

Får 15 timer gratis

Da Siws familie først flyttet til Sverige betalte de ingenting for barnehageplassen fordi Siw er student.

Alle barn har i Sverige mulighet til å få være 15 timer i uka i barnehagen, uansett om foreldrene er i arbeid eller ikke. Når barnet fyller tre år, er disse 15 timene gratis.

Når Siws mann fikk seg jobb begynte de å betale en pris som tilsvarer 3% av inntekten hans. Prisen regnes ut fra lønnsinntekten, slik at eventuelle stipender, barnetrygd og lignende ikke tas med i beregningsgrunnlaget.

– Prisene er mye bedre her i Sverige enn i Norge. Jeg tror det er viktig for barn å være sosiale med barn på egen alder. For mange kan det være vanskelig å få samme tilbud i Norge fordi det koster for mye å ha barna i barnehagen hvis ikke begge foreldrene jobber eller man er trygdet, aleneforeldre eller lignende, sier hun.

LES OGSÅ: - Vi velger å leve på en inntekt!

SVENSK BARNEHAGE: Lavere priser og lengre åpningstider er noe av det som skiller svenske og norske barnehager. Foto: NTB Scanpix
SVENSK BARNEHAGE: Lavere priser og lengre åpningstider er noe av det som skiller svenske og norske barnehager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lengre åpningstider

Siw forteller at det ikke bare er prisen som skiller Sverige fra Norge når det gjelder barnehagetilbud. Åpningstidene er som regel også en helt annen.

– Hos oss er åpningstidene i barnehagen fra 06:15 til 18:30 og etter hva jeg har skjønt så er dette vanlig åpningstid for barnehager i store deler av Sverige, sier hun.

Hvor lenge barnet kan oppholde seg i barnehagen regnes ut individuelt. Her blir det tatt hensyn til foreldrenes arbeids- eller studietid + hvor lang tid de bruker på reiseveien.

Til forskjell fra Norge, kan ikke svenske barn begynne i barnehagen før de er fylt ett år. Men når svenske foreldre har mulighet til å ta ut 480 dager i foreldrepermisjon er dette sjeldent et problem.

Forslag om lignende ordning i Norge

Fra den 1. mai 2015 vil den norske maksprisen øke til kr 2580,-. Samtidig kommer det en ny nasjonal ordning som går ut på at ingen husholdninger skal betale mer enn 6 prosent av inntekten sin for en barnehageplass.

Kunnskapsdepartementet har ifølge Utdanningsdirektoratet også satt på høring et forslag om at alle 4- og 5-åringer i familier med inntekt under 405 000 kroner i året skal ha rett til 20 timer gratis i barnehage per uke. Dette er ennå ikke avgjort, men foreslått at skal innføres fra 1. august 2015. 

LES OGSÅ: Dette vil ikke danske barnehageansatte gjøre!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer