Veiing på helsestasjon

- Jeg fikk beskjed om at babyen min var overvektig

Småbarnsmor fikk beskjed av helsesøster om å gi babyen på seks måneder mindre kaloririk mat.

MÅLER BABYENS VEKT: Jevnlige kontroller av vekt og høyde er et fast innslag på konsultasjonene i regi av helsestasjonene. FOTO: NTB
MÅLER BABYENS VEKT: Jevnlige kontroller av vekt og høyde er et fast innslag på konsultasjonene i regi av helsestasjonene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Gjennom «helsestasjonsprogrammet» blir alle norske barn frem til de er fem år gamle fulgt opp med jevnlige konsultasjoner.

Kontrollene har fokus på barnets fysiske, psykiske og sosiale utvikling, og som forelder får du blant annet råd og veiledning om alt fra amming og ernæring til søvn og barnets motoriske utvikling.

En viktig del av denne oppfølgingen er jevnlige kontroller av barnets vekt og høyde, for å passe på at barnet følger kurven sin i et såkalt percentilskjema. Dette er en vekststandard utarbeidet av WHO som ser på forholdet mellom vekt og høyde over tid.

Men hva skjer dersom barnet ditt havner utenfor denne kurven?

Var i kategorien «fedme»

KK har snakket med småbarnsmoren «Vivian» (39), som ønsker å være anonym. Hun reagerer kraftig på tilbakemeldingen hun fikk under datterens seksmåneders-kontroll på helsestasjonen.

Etter at datteren hadde blitt veid og målt, og tallene var plottet inn i datasystemet på helsestasjonen, fikk hun nemlig en noe uventet tilbakemelding fra helsesykepleieren; hennes seks måneder gamle datter var i kategorien «fedme».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer