Veiing på helsestasjon

- Jeg fikk beskjed om at babyen min var overvektig

Småbarnsmor fikk beskjed av helsesøster om å gi babyen på seks måneder mindre kaloririk mat.

MÅLER BABYENS VEKT: Jevnlige kontroller av vekt og høyde er et fast innslag på konsultasjonene i regi av helsestasjonene. FOTO: NTB
MÅLER BABYENS VEKT: Jevnlige kontroller av vekt og høyde er et fast innslag på konsultasjonene i regi av helsestasjonene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Gjennom «helsestasjonsprogrammet» blir alle norske barn frem til de er fem år gamle fulgt opp med jevnlige konsultasjoner.

Kontrollene har fokus på barnets fysiske, psykiske og sosiale utvikling, og som forelder får du blant annet råd og veiledning om alt fra amming og ernæring til søvn og barnets motoriske utvikling.

En viktig del av denne oppfølgingen er jevnlige kontroller av barnets vekt og høyde, for å passe på at barnet følger kurven sin i et såkalt percentilskjema. Dette er en vekststandard utarbeidet av WHO som ser på forholdet mellom vekt og høyde over tid.

Men hva skjer dersom barnet ditt havner utenfor denne kurven?

Var i kategorien «fedme»

KK har snakket med småbarnsmoren «Vivian» (39), som ønsker å være anonym. Hun reagerer kraftig på tilbakemeldingen hun fikk under datterens seksmåneders-kontroll på helsestasjonen.

Etter at datteren hadde blitt veid og målt, og tallene var plottet inn i datasystemet på helsestasjonen, fikk hun nemlig en noe uventet tilbakemelding fra helsesykepleieren; hennes seks måneder gamle datter var i kategorien «fedme».

– Jeg ble helt paff, forteller hun.

– Jeg fikk beskjed om at datteren min hadde lagt på seg for mye siden forrige kontroll og så tok helsesykepleieren frem en plansje, pekte på den delen hvor det stod «fedme» og sa at jeg måtte prøve å gi henne mindre kaloritett mat.

– Min første tanke var «hun er bare seks måneder gammel, du kan da ikke begynne å snakke om vekt og kropp allerede nå!».

For stort fokus på vekt

Viviann medgir at datteren aldri har vært blant de minste babyene, seks måneder gammel var hun nesten åtte kilo og brukte størrelse 74 i klær. Hun synes imidlertid at fokuset på vekt og det å «følge kurven» er for stort blant enkelte helsesykepleiere og hun peker på at ingen unger er like.

– En venninne av meg hadde motsatt problem, da hun alltid fikk høre at barnet ikke veide nok. Noe som skapte mye usikkerhet hos henne.

– Selvfølgelig skal man følge med på høyde og vekt, men fokuset på å følge kurven blir for ensidig. Helsesykepleier spurte meg om hvor mye datteren min spiste og jeg fortalte at hun får en flaske med morsmelkerstatning morgen og kveld, samt grøt til lunsj og et halvt middagsglass til middagen. Jeg fikk derimot aldri noen konkrete forslag til hva jeg skulle gjøre, mente hun at jeg skulle nekte babyen mat når hun var sulten?

Vivians datter har hele tiden hatt mye refluks, noe som innebærer at maten kommer delvis fordøyd opp igjen. Refluks, eller gulping, er veldig vanlig hos babyer, men noen barn er mer plaget enn andre.

– Fordi hun slet en del med refluks trodde nok helsesykepleier at jeg ga henne for mye mat, men jeg har aldri gitt henne for mye. Hun kastet opp uansett hvor store mengder hun fikk og lukket munnen sin når hun var mett, sier hun.

Kan være stressende for mange

Vivians datter er nå ti måneder gammel og bruker størrelse 86 i klær. Hun ligger fortsatt over kurven sin vektmessig, noe som ikke har hatt noe å si for den motoriske utviklingen.

– Hun er en racer på å krabbe og det er ingenting som holder henne tilbake, nå er det like før hun begynner å stabbe rundt på stuegulvet. Hun har også strukket seg i høyden, slik at hun ikke er like lubben som hun var i begynnelsen, sier Vivian.

Vivian har ikke tatt seg nær av tilbakemeldingen fra helsesykepleieren, men hun tror situasjonen kunne vært en helt annen om hun hadde vært en yngre førstegangsmamma.

– Hadde jeg vært i begynnelsen av 20-årene hadde nok denne kommentaren vært ganske stressende og ødeleggende for min del. Jeg er den siste i venninnegjengen på syv jenter som får barn og hadde det ikke vært for at vi har pratet masse om det å ha barn opp gjennom, hadde jeg nok vært mer usikker, sier hun.

Ikke vanlig tilbakemelding

Helsesykepleier Astrid Durdei Midtsund som jobber ved en helsestasjon i Oslo reagerer på tilbakemeldingen denne moren fikk, og sier at det er veldig uvanlig å kalle det overvekt hos så små unger.

– Det er ikke vanlig å benytte seg av kategorier som «fedme», vi bruker også sjelden BMI på så små barn. Det vi følger med på er om barnet har en jevn og fin utvikling. Vi bruker derfor percentilskjemaet for å vurdere barnets vekt og lengde på hver konsultasjon.

Helsesykepleiere bør være bevisste på at vekt kan være et sårt tema, både i tilfeller hvor babyen er stor eller liten. Jeg har inntrykk av at enkelte mødre setter en sammenheng med hva barnet veier med sin evne til å mestre rollen som mor.

- Som helsesykepleiere ønsker vi å fremme mestringsfølelsen hos mor og far, samt forebygge skjevutvikling og fremme helse hos barnet. Vi som faggruppe bør veie våre ord, slik at vi ikke misforstås eller lager unødvendige bekymringer hos foreldrene, sier hun.

Bør ikke overstyre barnas reguleringsevne

Ifølge Midtsund skal man heller aldri slanke babyer, men hun peker på at det bra å ha et bevisst forhold til maten og måltidene.

– Unger har som regel en naturlig regulering, men noen ganger forstyrrer foreldrene denne ved å avlede med filmer eller andre ting og barnet er ikke oppmerksom på at de spiser eller er mette. Barn har kan i likhet med oss voksne en varierende appetitt, både med tanke på hva som serveres og at vi av og til bare ikke er så sultne. Det som skjer hos mange når barnet spiser lite, er at foreldrene gjør ablegøyer for å få barnet til å spise. Slik overstyrer de barnets egen evne til regulering.

– Dette ser vi typisk blant foreldre til barn som har vært små i starten og hvor lav vektoppgang har vært et tema. De kan ha vansker med å stole på babyens egen reguleringsevne, fordi de har fått innprentet at barnet må legge på seg. Men når barnet begynner med fast føde, kan foreldrene ta det litt med ro og ikke stresse så mye hvis barnet ikke spiser. Det er helt naturlig å få en utflating i vekten, da de ikke legger like mye på seg fra seks måneders alder som de tre første månedene.

– Kan det ikke også være en fordel at babyen har «litt å tære på», dersom den skulle bli syk?

– Det er klart at hvis du er veldig slank, så har du mindre å gå på hvis du blir syk. Men dersom du er innen normalvekt, vil du fint tåle en sykdomsperiode. Vanligvis kommer det jo en innhentingsperiode etterpå, så det er ikke slik at de blir værende på den vekten de hadde mens de var syke.

Kan gå over til mer grovmoset mat

Det er ifølge helsesykepleieren heller ikke uvanlig at barn går opp i vekt i overgangen til fast føde. Dette skjer gjerne i fire-seks måneders alderen, mens man fortsatt ammer eller gi morsmelkerstatning på flaske.

– Det som da kan skje er at man får en baby som kanskje er veldig opptatt og nysgjerrig på fast føde, men som i tillegg fortsetter å drikke mye melk. Da kan bli for mye mat, og da kan rådet være å utfordre barnet på mer grovmoset mat eller større biter. Dette er mer krevende for babyen, de bruker lengre tid på å spise og bidrar til at babyen lettere kan regulerer matmengden. Ofte ser vi da en naturlig og forventet utflating av vekten.

Enkelte babyer er riktignok født store, men det er viktig å huske på at fødselsvekten avhenger av vekstforholdene i magen. En kraftig baby kan være et resultat av en god morkakefunksjon, men sier ikke nødvendigvis noe om hvor babyen skal ligge vektmessig. De fleste bruker hele det første året på å finne sin percentilkurve.

Helsesykepleierens viktigste tips når det gjelder matsituasjon er at det skal være hyggelig, og at fokus på for mye eller for lite kan bidra til det motsatte.

– Måltider er et av få møtepunkter i løpet av en dag, i alle fall etter at barnet har begynt i barnehagen, og da er det uheldig hvis treffpunktet er et strev både for store og små. En god tommelfingerregel kan være at mor og far bestemmer hva som serveres og barnet kan få bestemme hvor mye det spiser. Er du usikker vil det alltid være mulig å bestille en time for samtale med helsesykepleieren din, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer