Ung mor

- Jeg fikk meldinger fra mannfolk som spurte om de var faren

Victoria var glad hun akkurat rakk å fullføre ungdomsskolen før hun ble mamma for første gang.

UNG MOR: Victoria gikk bare i tiende klasse da magen ble rundere og mensen uteble. FOTO: Privat
UNG MOR: Victoria gikk bare i tiende klasse da magen ble rundere og mensen uteble. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg har alltid vært tynn, men da jeg ble rundere rundt magen og mensen uteble, mistenkte jeg graviditet, sier Victoria Berg, som den gang gikk i tiende klasse.

Hun oppsøkte helsesykepleieren på skolen, og ble beroliget med at det hun syntes hun kjente i magen, kun var hennes egen puls.

– Jeg klarte likevel ikke å slå meg til ro med dette, og tok mot til meg og kjøpte en graviditetstest. Den var positiv, og jeg var flere måneder på vei. Hvor langt på vei visste jeg ikke, og terminen var ikke helt sikker.

Victoria var bare 15 år og syntes det var flaut, men skjønte hun måtte fortelle det til moren sin, Line-Merethe Tollefsen, som også var gravid selv på dette tidspunktet. Det gikk over all forventning, for mamma hadde faktisk lenge hatt mistanke om at datteren var gravid.

GRAVID SAMTIDIG: Victoria og mamma Line-Merethe var gravide på likt, og Victorias sønn Liam er like gammel som sin egen onkel. FOTO: Privat
GRAVID SAMTIDIG: Victoria og mamma Line-Merethe var gravide på likt, og Victorias sønn Liam er like gammel som sin egen onkel. FOTO: Privat Vis mer

Møtte mange fordommer

– Jeg hadde lagt merke til at kroppen til Victoria endret seg, og at det gikk svært lite hygieneartikler. Først tenkte jeg at Victoria kanskje hadde periodene sine når hun var hos far, men skjønte fort at det ikke kunne stemme, sier Line-Merethe.

– Og jeg ble lettet da Victoria endelig åpnet seg for meg. Jeg fortalte henne at dette kom til å gå bra, og at jeg var takknemlig for at hun var gravid, ikke syk.

Mor og datter snakker med KKs journalist på telefon fra Harstad, der begge bor.

Line-Merethe har seks barn, som nå er 28, 25, 23, 17, åtte og sju år, pluss en bonussønn på 17. Victoria er nummer tre i søskenflokken, og ble tidlig vant til å passe både småsøsken og søskenbarn. Mamma Line-Merethe visste at det bodde mye ansvarsfølelse, omsorg og kjærlighet i datteren, og var ikke i tvil om at hun ville håndtere mammarollen, selv om hun bare ville være 16 år da barnet ble født.

– Klassekameratene mine var veldig inkluderende og støttende, det satte jeg stor pris på. Flere av dem er viktige personer i livet vårt fremdeles, sier Victoria.

– Jeg var i et forhold med barnefaren, men det var ikke aktuelt for oss å skape en fremtid sammen. Og jeg opplevde mange stygge blikk og ikke minst slibrige meldinger, der mannfolk spurte om de var faren, eller jeg fikk kritikk for å ha blitt gravid som 15-åring.

Victoria forsøkte å ikke la seg påvirke, men ble selvfølgelig både sint og lei seg.

Hun forteller at hun møtte mange fordommer som ung gravid, og senere som ung mor. Hun er derfor svært takknemlig for all støtte, hjelp og omsorg fra nærmeste familie, men også fra gode venner. Svangerskapet gikk fint, men Victoria merket at alt ble tyngre etter hvert, og sluttet på dansetreningen. Ellers levde hun så normalt som mulig.

POSITIVITET: Victoria vil skape mer positivitet rundt det å bli mamma som veldig ung, og har mange følgere blant annet på snapchat: Genzmoms og instagram: @victoria.k.berg. FOTO: Privat
POSITIVITET: Victoria vil skape mer positivitet rundt det å bli mamma som veldig ung, og har mange følgere blant annet på snapchat: Genzmoms og instagram: @victoria.k.berg. FOTO: Privat Vis mer

– Mamma og lillebroren min på tre måneder, pluss storesøsteren min var med på fødselen. Alt gikk bra, men jeg skulle ønske jordmoren hadde hatt mer tid til meg, og ikke måtte springe mellom to fødekvinner. Jeg følte meg nok ekstra usikker fordi jeg var så ung, og jeg var glad jeg hadde mamma og søsteren min der, sier Victoria.

– Jeg er også takknemlig for at jeg fikk fullført tiende klasse, før Liam kom til verden i august 2016. Klassevennene mine arrangerte babyshower for meg samme måned, det var stort.

Følte seg alene

Victoria bodde hjemme de første fire årene, og moren stilte gjerne opp som barnevakt, slik at 16-åringen også skulle få mulighet til å være sosial med venner, samt gå på rideskole.

Line-Merethe måtte uansett være hjemme med sine egne to minste. Det er bare 14 måneder mellom hennes to yngste barn, og Liam er kun tre måneder yngre. De tre har alltid hatt et nært forhold, og er mer som søsken enn som tante, onkel og nevø.

– Jeg ble med i mammas barselgruppe, men fant meg ikke til rette, siden de fleste andre mødrene var i 30- og 40- årsalderen og godt etablerte. Det var ingen som sa noe direkte, men jeg var redd de så ned på meg, som hadde blitt mamma i så ung alder, sier Victoria.

Mor og datter, med hver sin sønn, deltok også på babysang i kirken en gang i uken. Det syntes de var koselig.

– Etter ett år begynte Liam i samme barnehage som tanten og onkelen sin. Der var jeg redd for ikke å bli hørt, fordi jeg bare var 17 år og mamma også hadde barn i samme barnehage.

Slik gjør du skjerfet ditt om til en balaklava. Video: Mina Knudsen/KK Vis mer

Victoria og Line-Merethe forteller at de tok opp dette med personalet i barnehagen, som håndterte situasjonen på en utmerket måte. Victoria ble likestilt med alle de andre foreldrene, og all informasjon om Liam gikk direkte til henne, ikke gjennom hennes mor.

Victoria skryter også av god oppfølging fra helsevesenet. På en av kontrollene var helsesykepleieren fra skolen til stede. Hun la seg helt flat og beklaget på det sterkeste at hun ikke hadde forstått at Victoria kunne være gravid.

FINE GUTTER: Victorias sønn Liam og den jevngamle onkelen hans, Matheo. FOTO: Privat.
FINE GUTTER: Victorias sønn Liam og den jevngamle onkelen hans, Matheo. FOTO: Privat. Vis mer

For Victoria har Liam vært en glede fra den dagen han ble født. Etter alt baby- og barnepasset tidligere, hadde hun mye erfaring og kunnskap, og hun handlet intuitivt riktig når det gjaldt ansvaret for sønnen. Det hender hun spør sin erfarne mamma om råd, og Line-Merethe pleier å svare:

– Jeg tenker dette, men det er du som må ta avgjørelsen.

Victoria er glad for all hjelp hun har fått hjemme, og er takknemlig for at foreldre og søsken hele tiden har behandlet henne som en voksen og ansvarlig mamma.

– Det var hyggelig å treffe venner innimellom også, men jeg var på et helt annet sted i livet enn dem. Jeg ønsket meg et sted der jeg kunne treffe unge mødre som meg selv, sier Victoria.

Andre svangerskap helt annerledes

Victoria begynte på videregående samtidig med at Liam begynte i barnehage. Hun fant etter en stund ut at helse og oppvekst ikke var det rette, så hun byttet til frisørlinja. Det siste året har hun vært frisørlærling, og stortrives med jobben.

Det har også skjedd mye annet spennende i Victorias liv.

For tre år siden flyttet hun og Liam i egen leilighet. Victoria traff en mann, og ble gravid igjen. Hun er ikke sammen med barnefaren nå, men han var med på fødselen og de samarbeider godt om sønnen Theodor-Elias, som blir to år i desember.

– Dette svangerskapet var annerledes enn det første på mange måter. Det var ingen som kommenterte at jeg var gravid som 21-åring, og jeg slapp all hetsen jeg var utsatt for da jeg gikk gravid med Liam, sier Victoria.

– Men fysisk var svangerskapet mye tøffere, både for babyen og for meg. Jeg måtte sykmeldes og ta det med ro store deler av svangerskapet.

BLE STOREBROR: På videregående ble Victoria gravid med sønn nummer to, og Liam ble stolt storebror. FOTO: Privat
BLE STOREBROR: På videregående ble Victoria gravid med sønn nummer to, og Liam ble stolt storebror. FOTO: Privat Vis mer

Victoria måtte også følges opp med hyppige kontroller, og det var godt å ha mormor som kunne passe på Liam når Victoria var borte. Det var også koronapandemi, og strenge regler overalt.

– Da Theodor-Elias ble født, var det bare barnefaren som fikk være til stede. Men vi klarte å få tillatelse til at Liam skulle få komme og hilse på lillebroren sin, forteller Victoria.

– Han syntes nok det var rart i begynnelsen, da han plutselig skulle dele mamma med en annen. Men det har gått seg veldig fint til. Liam er en snill og omsorgsfull storebror, og de to guttene har mye glede av hverandre.

Victoria fikk mye mer ut av barselgruppa denne gangen, da hun opplevde at mødrenes alder ikke sprikte så voldsomt. Dessuten har hun blitt mer selvsikker, og tør å si fra i alle sammenhenger, hvis noe oppleves ugreit.

Faren til Theodor Elias og Victoria har valgt å ikke satse på en felles fremtid, bortsett fra når det gjelder samarbeidet om sønnen. Liam har også fått et godt forhold til lillebrors pappa. Mormor, tanter, onkler og øvrig familie er fremdeles veldig viktige for Liam og Theodor-Elias, og Victoria har nære bånd til familien sin.

BRØDRE: Liam er stolt storebror til vesle Theodor-Elias. FOTO: Privat
BRØDRE: Liam er stolt storebror til vesle Theodor-Elias. FOTO: Privat Vis mer

Ønsker åpenhet rundt det å være ung mor

Victoria har bil, men ikke lappen. Hun sliter med dysleksi, men regner med at hun snart står med førerkortet i hånda. Inntil den dagen kommer, tar Victoria bussen med sønnene for å levere dem på skolen og i barnehagen, før hun busser motsatt vei for å komme på jobb. Det samme gjentar seg om ettermiddagen.

Kvelden går med til middag, lekser, lek og kos, og Victoria sovner ofte når hun legger minstemann. Som lærling er heller ikke økonomien den beste, spesielt nå i dagens dyrtid. Men Victoria klager ikke. Hun er av og til ute med venner, men festing og uteliv er ikke det som står høyest på prioriteringslista.

Line-Merethe forteller om mange hyggelige familieaktiviteter, der alle som kan i storfamilien er med. I desember 2021 reiste de for eksempel ni personer til Thailand en hel måned, og storkoste seg sammen. Fullt så hyggelig var det ikke da 12 familiemedlemmer ble slått ut av korona i februar 2022, Theodor-Elias var da bare to måneder og var også smittet.

– Jeg skiller meg fremdeles ut fra de fleste gamle vennene mine, men jeg ville ikke byttet for alt i verden. En stor fordel er at jeg har fått silt vekk falske venner og sitter igjen med de ekte, sier Victoria.

– Jeg er imidlertid opptatt av at flere unge mødre skal finne et fellesskap, og at samfunnet skal forstå mer av det å være ung mor. Etter at jeg valgte å være åpen om dette i sosiale medier, har jeg fått mange følgere og henvendelser.

STOLT MAMMA: Victoria med begge guttene sine, Liam og Theodor-Elias. FOTO: Privat
STOLT MAMMA: Victoria med begge guttene sine, Liam og Theodor-Elias. FOTO: Privat Vis mer

Victoria vil gjerne dra frem de positive sidene ved å være ung mor, ikke bare fokusere på utfordringene. Hadde ikke andre folk blandet seg, ser hun ingen negative sider.

– Som ung mor har man vanligvis mye energi, og kan delta i lek og aktiviteter. Og når tenårene kommer, er det ikke så lenge siden man selv har vært tenåring, noe jeg tror gjør det lettere å møte og forstå ungdommene der de er, sier Victoria.

– Jeg føler ikke at jeg har gått glipp av noe, tvert imot. Og jeg er jo ekstra heldig som har en mamma som hele veien har stilt opp på en fantastisk måte.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer