Fødselsmerke

– Jeg fikk spørsmål om jeg hadde slått henne!

Fødselsmerker hos små barn er ganske vanlig og mange forsvinner av seg selv.

FØDSELSMERKE: Et par uker etter fødselen fikk Michelle et fødselsmerke i øyekroken og ett på ryggen. FOTO: Privaat
FØDSELSMERKE: Et par uker etter fødselen fikk Michelle et fødselsmerke i øyekroken og ett på ryggen. FOTO: Privaat Vis mer
Publisert

Medfødte hudforandringer, såkalte fødselsmerker, er ikke uvanlige og kan komme i forskjellige former. Noen dukker opp like etter fødselen og forsvinner ofte av seg selv.

Et par uker etter at Michelle (6) ble født, oppdaget mamma Andrea Eriksen at datteren hadde fått et rødt merke i øyekroken og et litt større merke midt på ryggen.

Merkene var såkalte hemangiom, som ifølge Helsenorge er en blodkarsforandring som oppstår i løpet av barnets første leveuker. Vanligvis begynner de som en flat rød prikk, som gradvis øker i størrelse og tykkelse.

– Det på ryggen «poppet ut» nesten over natta, mens det under øyet først bare så ut som et kloremerke. Men merket under øyet ble gradvis større og da hun var cirka ti måneder gammel var det på sitt største, forteller Andrea.

Ble undersøkt med ultralyd

Fordi fødselsmerket ved øyet var såpass stort, var legene bekymret for at det kunne forstyrre Michelles syn. Da hun var ni måneder gammel fikk hun derfor medisiner som skulle bidra til at merket forsvant raskere, men på grunn av bivirkninger ble behandlingen stoppet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer