Fødselsmerke

– Jeg fikk spørsmål om jeg hadde slått henne!

Fødselsmerker hos små barn er ganske vanlig og mange forsvinner av seg selv.

FØDSELSMERKE: Et par uker etter fødselen fikk Michelle et fødselsmerke i øyekroken og ett på ryggen. FOTO: Privaat
FØDSELSMERKE: Et par uker etter fødselen fikk Michelle et fødselsmerke i øyekroken og ett på ryggen. FOTO: Privaat Vis mer
Publisert

Medfødte hudforandringer, såkalte fødselsmerker, er ikke uvanlige og kan komme i forskjellige former. Noen dukker opp like etter fødselen og forsvinner ofte av seg selv.

Et par uker etter at Michelle (6) ble født, oppdaget mamma Andrea Eriksen at datteren hadde fått et rødt merke i øyekroken og et litt større merke midt på ryggen.

Merkene var såkalte hemangiom, som ifølge Helsenorge er en blodkarsforandring som oppstår i løpet av barnets første leveuker. Vanligvis begynner de som en flat rød prikk, som gradvis øker i størrelse og tykkelse.

– Det på ryggen «poppet ut» nesten over natta, mens det under øyet først bare så ut som et kloremerke. Men merket under øyet ble gradvis større og da hun var cirka ti måneder gammel var det på sitt største, forteller Andrea.

Ble undersøkt med ultralyd

Fordi fødselsmerket ved øyet var såpass stort, var legene bekymret for at det kunne forstyrre Michelles syn. Da hun var ni måneder gammel fikk hun derfor medisiner som skulle bidra til at merket forsvant raskere, men på grunn av bivirkninger ble behandlingen stoppet.

På sykehuset ble det også foretatt en ultralydundersøkelse av fødselsmerket på ryggen, for å utelukke at hun ikke hadde noen på innsiden eller på indre organer.

Andrea hadde selv fødselsmerke frem til hun var syv år gammel og var derfor aldri spesielt bekymret for selve merkene. Hun gjorde seg allikevel noen tanker om hvordan de kunne påvirke datteren.

– Jeg må innrømme at jeg var litt lei meg i starten, fordi det ene merket så og si var midt i ansiktet. Det var såpass stort og rødt at det var det første man la merke til ved henne. Vi visste jo heller ikke hvor lenge hun kom til å ha det, men heldigvis var hun så liten at hun ikke skjønte så mye selv.

NYFØDT: Fødselsmerket kom til syne et par uker etter at Michelle ble født. FOTO: Privat
NYFØDT: Fødselsmerket kom til syne et par uker etter at Michelle ble født. FOTO: Privat Vis mer

Spurte om hun hadde slått datteren

Andrea var også litt bekymret for at andre barn skulle erte datteren, noe som heldigvis ikke har skjedd.

– Barn er naturlig nysgjerrige, så de spurte selvfølgelig hva hun hadde på øyet. Men de godtok svaret de fikk og så var det liksom greit.

– Det verste var faktisk kommentarene hun fikk fra voksne folk. Ukjente mennesker kunne komme bort til vogna og si «nei men huff, hva er galt med øyet hennes?», noe som resulterte i at den lille jenta på knappe 15 måneder tok seg selv på øyet og sa «huff».

– Vi kunne få høre det mest utrolige. En gammel mann kom bort og sa «unnskyld, men har ungen din et drops fast under øyet?», mens en bussjåfør spurte om jeg hadde slått henne! Man skulle tro at voksne mennesker visste bedre.

Til tross for disse negative erfaringene, har fødselsmerket hverken påvirket Michelles selvbilde eller pågangsmot. Hun er ifølge moren ei selvsikker og tøff jente som alltid har vært en populær lekekamerat, både i barnehagen og på skolen.

– Fødselsmerket var ganske stort og blodrødt fra hun var to måneder gammel og frem til treårsalderen, da begynte det sakte, men sikkert å minske. Fargen falmet først og etter hvert fulgte hevelsen etter. Nå er hun snart syv år gammel og man kan så vidt se at det har vært noe der, sier Andrea.

FORSVANT AV SEG SELV: I dag er Michelle snart syv år gammel, og fødselsmerket er knapt synlig. FOTO: Privat
FORSVANT AV SEG SELV: I dag er Michelle snart syv år gammel, og fødselsmerket er knapt synlig. FOTO: Privat Vis mer

Ganske vanlig fødselsmerke

Ifølge seksjonsoverlege Inger Marie Skoie ved hudavdelingen hos Helse Stavanger HF, er hemangiomer ganske vanlige og forekommer hos omtrent fem prosent av alle babyer.

Et lite rødt merke kan være synlig ved fødsel eller utvikle seg i løpet av de første leveukene. Dette kan øke raskt i størrelse i løpet av de første tre levemånedene, for så å stoppe gradvis opp.

Bare i helt sjeldne tilfeller fortsetter de å vokse etter 12 måneders alder.

– Hemangiom, eller infantilt hemangiom på fagspråk, er en godartet overvekst av blodkar. Dette er en vanlig type fødselsmerke som ofte ser ut som en rød eller lilla-rød kul i huden. Utseendet kan minne om et jordbær, og det kalles derfor noen ganger for et jordbærmerke. Noen ganger er det bare synlig som en blålig hevelse under huden, mens andre kan være en såkalt blandingstype med en overflatisk rød og en underliggende dyp blålig komponent, forklarer hun.

– Det finnes andre sjeldnere typer for fødselsmerker. Medfødte (kongenitale) hemangiomer er en egen type hemangiom som har nådd sin maksimale størrelse ved fødsel. Noen av disse trekker seg tilbake av seg selv, mens andre må opereres bort. En annen type fødselsmerke er såkalte vaskulære malformasjoner. Disse forsvinner ikke, men vokser med barnet.

Forsvinner som regel av seg selv

Veksten av infantile hemangiomer er ifølge legen selvbegrensende, det vil si at den stopper uten behandling. Som regel vil de avblekes og forsvinne av seg selv. Noen forsvinner i sin helhet, mens andre kun delvis forsvinner eller etterlater et lite arr med løs hud.

Hos noen barn er de borte allerede ved treårs alder, mens andre kan ha de frem til de er cirka ni år gamle.

– I svært sjeldne tilfeller kan det forekomme mange hemangiomer samtidig. Barn med over fem hemangiomer på huden kan også ha hemangiomer i indre organer, vanligvis leveren. Dette undersøkes med ultralyd, sier Skoie.

– Hemangiomer kan være store og dekke et større hudområde. De kan da være del av et syndrom med andre utviklingsavvik, spesielt hvis de affiserer ansikt, hodebunn og nakkeregionen. Hemangiomer som er lokalisert i midtlinjen på nedre rygg må undersøkes for andre utviklingsforstyrrelser i ryggmargen, indre organer og kjønnsorganer.

De fleste hemangiomer krever ifølge Skoie ingen behandling. Det finnes riktignok noen unntak:

  • Hvis hemangiomer er veldig store og oppstår på områder hvor tilbakedannelse bare er delvis som for eksempel rundt nese, lepper og ører
  • Hvis det oppstår sårdannelser i hemangiomer
  • Hvis hemangiomer oppstår i områder som kan medføre funksjonssvekkelse av for eksempel hørsel eller syn.

– Det er da aktuelt å behandle medikamentelt med betablokkeren propranolol. Denne får blodårene til å trekke seg sammen. I svært sjeldne tilfeller kan det også være aktuelt å operativt fjerne hemangiomer, sier Skoie.

– Etter at hemangiomer er tilbakedannet kan det noen ganger være noe gjenværende rødhet som kan behandles med laser eller intens pulset lys (IPL), og overflødig løs hud kan operativt fjernes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer