– Jeg fikk store byller etter fødselen

Synne Charlotte (23) ble rammet av et problem få snakker om. Få uker etter at hun fødte sønnen sin, fikk hun store kviser over ansikt, hals og rygg.

FØR OG ETTER: Synne Charlotte hadde ingen hudproblemer før hun ble gravid. Foto: Privat
FØR OG ETTER: Synne Charlotte hadde ingen hudproblemer før hun ble gravid. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At graviditet og fødsel kan føre med seg mange plager er en kjent sak, men fortsatt oppleves mange av dem som litt tabu.

Hudproblemer føyer seg inn i denne kategorien, og selv om det ikke er en uvanlig plage er det få som snakker om det.

Hadde sjelden uren hud før

Synne Charlotte er nybakt mamma til lille Gabriel på seks måneder. Før hun ble gravid, opplevde hun nesten aldri urenheter i huden.

Hun fikk derfor en svært ubehagelig overraskelse, da sønnen bare var et par uker gammel.

– Huden ble helt jævlig, forteller hun. – Det kom overalt og det var ikke bare kviser, men ordentlig store byller på hals, rygg, bryst og skuldre.

Kjøpte kremer for tusenvis av kroner

Synne Charlotte forsøkte å legge om kostholdet for å se om det kunne ha noen innvirkning. Da det ikke hjalp, tok hun kontakt med en hudspesialist ved sykehuset.

– Siden hun ikke var lege kunne hun kun gi meg overfladiske behandlinger. Derfor kjøpte jeg kremer for 2700,- kr som jeg skulle prøve i ca. 4-6 uker. Kremene ble tomme, og huden ble ikke bedre, forteller hun.

LES OGSÅ: Kvinnesykdommen du ikke oppdager

Fire typer spesielt knyttet til svangerskap

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo, sier at det finnes fire forholdsvis sjeldne utslett som er spesielt knyttet til svangerskap og perioden umiddelbart etter fødsel. 

– De fire er herpes gestationis, polymorft svangerskapsutslett, svangerskapsprurigo og kløende svangerskapsfollikulitt.

- Den første gir store og utbredte vannblemmer. De andre gir utbredte og fremtredende utslett som kan være sjenerende både på grunn av at de synes godt og klør mye, forklarer han.

LES OGSÅ: Svangerskapets hormoner

KAN SKADE BARNET: Amming vanskeliggjør behandlingen, forteller hudlege Jon Langeland ved Hudpleiesenteret. Foto: Privat
KAN SKADE BARNET: Amming vanskeliggjør behandlingen, forteller hudlege Jon Langeland ved Hudpleiesenteret. Foto: Privat Vis mer

Kan forverre tidligere tilstander

Dr. Langeland forteller at det i tillegg kan forekomme andre utslett som kan bryte ut eller bli forverret i forbindelse med svangerskap og fødsel.

– Atopisk dermatitt (barneeksem) blir ofte verre, noen ganger komplisert med overflatisk hudinfeksjon av bakterier (gule stafylokokker), sier han.

– Talgkjertelsykdommen rosacea bryter ikke så sjelden ut under svangerskap og kan manifestere seg med kviser / blemmer i ansikt, på bryst og rygg. Psoriasis blir ofte bedre under svangerskap med forverring etterpå, legger han til.

Amming vanskeliggjør behandling

Hudlegen forteller at hensynet til barnet vanskeliggjør behandlingen av de forskjellige typene utslett under svangerskap eller i ammeperioden.

– Både antibiotika og kortisonpreparater bør unngås i tablettform, og lokalbehandling må også utføres med forsiktighet da f eks cortisonpreparater kan tas opp gjennom huden og påvirke fosteret eventuelt gjennom morsmelken forbindelse med amming, sier Dr. Langeland.

LES OGSÅ: Når bør jeg ta en gynekologisk undersøkelse?

VIL FÅ VARIGE ARR: - Jeg blir nok å koste på meg en laserbehandling eller to når jeg er ferdig med å få barn, forteller Synne Charlotte. Foto: Privat
VIL FÅ VARIGE ARR: - Jeg blir nok å koste på meg en laserbehandling eller to når jeg er ferdig med å få barn, forteller Synne Charlotte. Foto: Privat Vis mer

Ble tilbudt sterke medisiner

Til slutt bestemte Charlotte seg for å ta kontakt med fastlegen sin. – Når jeg da kom til legen tok han kun et blikk på meg, og sendte meg rett videre til hudlege. "Dette er for kraftig for at antibiotika vil funke, så her må du få noe sterkere" sa han, forteller Synne Charlotte.

Hos hudlegen fikk hun tilbud om å begynne å bruke Isotretinoin (som tidligere het Roaccutan). Da dette er et svært sterkt medikament, fikk hun anledning til å tenke på saken før hun takket ja.

– Pillene er fosterskadelig, kan gi depresjoner og tørke ut huden. Det var nesten en A4 side med bivirkninger, så her måtte jeg virkelig tenke meg om før jeg tok et valg, forklarer hun.

Synne Charlotte tok deretter en ny tur til fastlegen, for å forsikre seg om at hun ikke var gravid eller hadde noen sykdommer. Her fikk hun klarsignal til å kunne begynne på medisinene.

LES OGSÅ: Ammetåke - myte eller sannhet?

I DAG: Synne Charlotte er glad for at huden hennes er på bedringens vei. Foto: Privat
I DAG: Synne Charlotte er glad for at huden hennes er på bedringens vei. Foto: Privat Vis mer

Gode resultater

- Etter ca. to uker merket jeg at huden begynte å tørke ut, men også at jeg nå var nødt å ha med vaselin overalt. Ellers har jeg vært heldig å enda ikke fått noen verre bivirkninger, forteller hun.

Tre uker på medisiner har gitt gode resultater. Synne Charlotte merker allerede stor forskjell i ansiktet, rygg, bryst og skuldre.

Om et par uker skal hun på ny konsultasjon hos legen. – Deretter vil jeg få resept på piller i ca. 3-4mnd til. Da regner hudlegen med at de vil bli borte for godt, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Jeg var den mora som aldri deltok på foreldremøter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer