Ung alenemor:

- Jeg følte at folk så ned på meg

Helle var bare 20 år da hun fikk sitt første barn. Spesielt én ting i hverdagen var vanskelig å takle.

UNG ALENEMOR: Helles lidenskap for mat har gjort mye for henne gjennom livet. Først var det en viktig faktor da datteren var liten og ikke likte brødskiver, så under pandemien da hun begynte å dele oppskrifter på sosiale medier. Og til slutt nå, når hun gir ut boken «Helles Kjøkken». FOTO: Gry Traaen/Bonnier forlag
UNG ALENEMOR: Helles lidenskap for mat har gjort mye for henne gjennom livet. Først var det en viktig faktor da datteren var liten og ikke likte brødskiver, så under pandemien da hun begynte å dele oppskrifter på sosiale medier. Og til slutt nå, når hun gir ut boken «Helles Kjøkken». FOTO: Gry Traaen/Bonnier forlag Vis mer
Publisert

Helle Ørbeck lever det såkalt A4-livet. Hun jobber som norsklærer på videregående skole, er i 30-årene, har to barn, samboer og bor i Lørenskog. Samtidig har hun 150 000 følgere på sosiale medier og ble alenemor i en alder av 20.

- Jeg har alltid vært skoleflink, men stille og beskjeden. Jeg er en litt introvert type, så det var ikke gitt at jeg skulle velge å være så aktiv på sosiale medier, forteller hun.

La oss gå noen år tilbake i tid. Til da Helle var en 17-åring som lengtet ut av Lørenskog. Hun bestemmer seg for å ta siste året på videregående på andre siden av landet. Hun pakker og flytter til Vestlandet, inn på en hybel og får en forsmak på voksenlivet.

- Det var veldig gøy og da fikk jeg også prøvd meg frem med matlaging før jeg skulle studere. Det var en spennende opplevelse å måtte handle og ha oversikt over alt selv, forteller hun.

Finne ut av voksenlivet

Hun fordyper seg i realfag og elsker skolen. Så bestemmer hun seg for å dra til Bergen for å studere til å bli lærer. Hun ser frem til en morsom studietid, med fag og fest, sammen med kjæresten. Så skjer det noe som skal endre alt for henne, nemlig to streker på en pinne.

- Det var jo ikke det jeg hadde planlagt, men så valgte jeg få henne. Før man får barn vet man jo ikke hva man går til, og i hvert fall ikke da jeg var 20, forteller Helle og legger til:

- Vi var to om det valget, og han har vært i livet hennes hele veien. Jeg er veldig glad for at vi tok valget om å få barn så tidlig selv om det ikke var planlagt, for hun har beriket livet mitt på alle måter, mye glede og mye læring jeg ikke ville vært foruten

- Hva sa foreldrene dine?

- De var veldig opptatt av at jeg skulle gjøre det jeg ville, og det som var best for meg. De har alltid støttet meg hundre prosent i valget mitt. Jeg skjønte ikke med en gang hvor viktig støtten deres var, men i ettertid ser jeg det.

Helle bor i Bergen uten familie rundt seg mens hun er i permisjon. Litt før datteren fyller ett år tar forholdet til kjæresten slutt og hun flytter hjem til foreldrene i Lørenskog. Etter hvert får hun sitt eget lille krypinn til seg og datteren. Det føles fint, men også litt ensomt.

Ingen av hennes jevnaldrende venninner hadde fått barn på dette tidspunktet. Og mens de var ute danset i helgene, var Helle hjemme alene med en baby. Hun beskriver denne tiden som både spennende og slitsom.

Da permisjonen er over, begynner Helle med nettstudier.

- Jeg var alene da jeg begynte å studere igjen. Da var det bare jeg og hun, og hun gikk i barnehage og hadde det veldig bra. Det var mange koselige stunder, men så var det også ganske slitsomt å studere, være alenemor og finne ut av voksenlivet samtidig.

FAMILIE: Helle Ørbeck har testet ut to måter å være en familie på. Først som alenemor og nå med samboer og barn. Hun føler det er lettere å ha noen å dele hverdagsansvaret med. FOTO: Gry Traaen/Bonnier forlag
FAMILIE: Helle Ørbeck har testet ut to måter å være en familie på. Først som alenemor og nå med samboer og barn. Hun føler det er lettere å ha noen å dele hverdagsansvaret med. FOTO: Gry Traaen/Bonnier forlag Vis mer

En telefonsamtale unna

- Det var litt ensomt for meg som voksen. De vennene jeg hadde da studerte jo og hadde ikke barn. Så det var ganske vanskelig å finne et slags fellesskap der hvor jeg bodde. Datteren min hadde det kjempefint, og jeg traff jo andre foreldre gjennom barnehagen, men jeg følte meg ganske ung og uerfaren.

Det mye nytt hun skulle navigere seg gjennom. De fleste andre foreldrene i barnehagen til datteren var på barn nummer to eller tre, og flere år eldre enn henne. Så selv om de hadde mye til felles, var de også på helt forskjellige stadier i livet.

Da barnehageårene begynte å gå mot slutten, følte Helle at hun begynte å få kontroll på å ha barnehagebarn. Men så kom skoleårene. Og det var kanskje det at det alltid var noe nytt å lære seg, at man aldri lå i forkant, som overrasket henne mest.

- Før jeg fikk barn tenkte jeg på foreldre som noe konstant, noen som vet alt. Jeg oppdaget jo fort at det ikke stemte. Man vet ikke alt, men man lærer seg ting underveis.

Derfor var det nok ekstra godt å ha sin egen mamma bare en telefonsamtale unna. For selv om hun alltid har vært selvstendig og fått til ting selv, har hun trengt bekreftelse på at det hun gjør er riktig.

- Mamma har vært, og er fortsatt en utrolig god støtte. Det endrer seg jo litt underveis for jeg spør ikke om de samme tingene nå som jeg gjorde da jeg var 20, men det er godt å ha familien og tryggheten det gir, forteller hun.

HOBBYEN BLE BOK: Interessen for hest har vært en stor del av Helles liv lenge- i tillegg til matlaging. kjærligheten for mat kom virkelig frem under pandemien da hun begynte å legge ut bilder, videoer og oppskrifter på Instagram. Nå har hun laget sin egen bok om temaet. FOTO: Monica Skinlo
HOBBYEN BLE BOK: Interessen for hest har vært en stor del av Helles liv lenge- i tillegg til matlaging. kjærligheten for mat kom virkelig frem under pandemien da hun begynte å legge ut bilder, videoer og oppskrifter på Instagram. Nå har hun laget sin egen bok om temaet. FOTO: Monica Skinlo Vis mer

Dårlig samvittighet

Noe av det hun hadde med seg hjemmefra, var kjærligheten for matlaging. Moren var alltid flink til å lage mat fra bunnen av. Med ikke alt for mye å rutte med selv var Helle nødt til å være kreativ for å lage sunne, billige og gode måltider. Helle har opp gjennom årene latt seg inspirere av sosiale medier, prøvd seg frem og sett hva andre foreldre gjør.

De første årene var hun fulltidsstudent og alene med datteren. Etter hvert jobbet hun litt som lærer ved siden av studiene. Hun jobbet om dagen og studerte om kveldene etter at datteren hadde lagt seg. For var det en ting hun var sikker på, så var det at hun ville lykkes på studiet.

- Jeg var opptatt av at jeg skulle få det til. Jeg fikk min eldste datter i den perioden hvor «Unge mødre» gikk på TV og jeg følte at de fremstilte mødrene litt som jenter uten utdannelse, som ikke gjorde så mye. Jeg ble veldig opptatt av at jeg skulle fullføre utdannelsen min og det fikk jeg til, og jeg gjorde det bra også.

I 2017 kunne Helle endelig kalle seg ferdig utdannet lærer og hun var stolt og glad. Likevel var det en stor overgang, for plutselig hadde hun en jobb som krevde at hun var til stede hver dag.

- Da jeg begynte å jobbe, hadde jeg et ferskt skolebarn. Jeg hadde mye dårlig samvittighet fordi jeg leverte tidlig og hentet sent på SFO.

Når hun hentet jenta si på SFO om ettermiddagene, kjente hun på at det var ganske få barn igjen der. Hun følte at andre foreldre greide å løse det på en bedre måte enn hun kunne. Men for Helle var det den eneste måte å få kabalen til å gå opp.

- Når jeg ser tilbake på det, skjønner jeg at jeg har vært ganske streng med meg selv, fordi jeg gjorde absolutt det beste jeg kunne. Leverte på SFO, var på jobb og gjorde det beste jeg kunne der. Så dro vi hjem, lekser skulle gjøres, middag skulle lages og det skulle planlegges og lage matpakke for neste dag. Om kveldene satt jeg gjerne og jobbet enda litt til.

NOEN Å DELE MED: Da Helle møtte sin nåværende samboer ble livet både mye enklere, men også hyggeligere fordi hun har en annen voksenperson å dele hverdagen med. FOTO:
NOEN Å DELE MED: Da Helle møtte sin nåværende samboer ble livet både mye enklere, men også hyggeligere fordi hun har en annen voksenperson å dele hverdagen med. FOTO: Vis mer

Hyggeligere å være to

I noen år var Helle konstant veldig sliten. Så møter hun en som hjertet hennes til å banke litt fortere enn det andre får til. De hadde gått på samme videregående på Lørenskog uten å vite om hverandre. Da de møttes på nytt igjen, falt ting på plass.

- Han kom veldig naturlig inn i livet til meg og min eldste datter. Han er veldig flink med henne og det har vært veldig bra for oss begge to, forteller hun og fortsetter:

- Fordelen med å ha alt ansvaret selv er jo at man også får bestemme alt selv og slippe å diskutere ting. Men jeg velger heller det, fordi jeg syns det er hyggeligere å være to enn å være en.

De to blir også etter hvert foreldre sammen, og familien er komplett. Helle ser en stor forskjell mellom det å være småbarnsmor nå og for 12 år siden.

- Å være to voksne er en helt annen måte å være en familie på. Å dele hverdagen, med alt som skal gjøres, med en annen voksen syns jeg er hyggelig. Jeg var fint før jeg traff ham også, men det har bare blitt enda bedre. Det er bare to helt forskjellige måter å være forelder på.

Fra skjerm til perm

Den yngste datteren kom til verden midt under pandemien. Helle, som ikke fikk laget seg et sterkt nettverk første gangen hun var ute i permisjon, hadde sett frem til en ny sjanse. Men det satt korona en naturlig stopp for. Derfor begynte hun heller å pleie kjærligheten til matlaging gjennom sosiale medier.

Hun startet i det små med å lage mat, ta bilde av det å legge ut på Instagram. Det begynte som en hobby under permisjonen, og hun fortsatte med videoer med lette og sunne oppskrifter. Til å begynne med tok det ikke av, men i mars 2022, hadde hun opparbeidet seg en stor følgerskare. Så ballet det på seg. Plutselig ble hun kontaktet av flere forlag som ønsket at hun skulle gi ut kokebok. Til slutt signerte hun med Bonnier forlag.

- Jeg tror nok ikke at livet mitt hadde sett ut som det gjør nå, hvis jeg ikke hadde tatt de valgene jeg gjorde. Jeg følte jo som ung mor at jeg måtte hevde meg ekstra, vise at jeg var ekstra flink fordi jeg følte at folk så litt ned på unge mødre, spekulerer hun.

- Jeg var nok også ekstra streng mot meg selv og følte jeg måtte gjøre ting veldig bra og denne boka hadde nok ikke blitt til hvis det ikke hadde vært for de erfaringene jeg har gjort meg.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer