Tiden etter fødsel:

– Jeg følte jeg måtte se presentabel ut bare dager etter fødselen, selv om det kjentes som jeg hadde blitt påkjørt av et tog

Influencer Borghild Terese Jørgensen tror åpenhet kan bidra til at flere kvinner klarer å stå imot presset om å fremstå «perfekt» rett etter en fødsel.

ØNSKER SEG MER ÅPENHET: Influencer Borghild Terese Jørgensen, her med datteren Norhild (4 mnd), håper at flere kvinner tør å prate om det de opplever etter fødselen. FOTO: Privat
ØNSKER SEG MER ÅPENHET: Influencer Borghild Terese Jørgensen, her med datteren Norhild (4 mnd), håper at flere kvinner tør å prate om det de opplever etter fødselen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg mener at vi jenter og kvinner kan finne ekstrem styrke i hverandre dersom vi åpner oss. Selv om opplevelsene er ulike vil jeg tro de har mange fellestrekk, sier Borghild Terese Jørgensen (23).

Etter at hun for fire måneder siden fikk datteren Norhild og ble mamma for første gang, har hun tatt til orde for mer åpenhet og ærlighet rundt hva som egentlig skjer med kvinners kropp rett etter fødselen.

– Er det oppfatningen om at kvinnekroppen skal være ren, pen og fristende som gjør at vi unngår å prate om det vi opplever etter fødsel, spør hun på bloggen sin.

Selv om Borghild Terese synes det er bra at kvinner i større grad tør å snakke åpent om strekkmerker og løs hud, savner hun mer åpenhet om det som foregår «under overflaten».

– Jeg hadde på forhånd ingen anelse om hva jeg kunne vente meg av kroppen etterpå. Det ene bildet jeg hadde i hodet om at underlivet skulle se rasert ut stemte heldigvis ikke. Men det tok meg ganske lang tid før jeg turte å se!

– Jeg ble nok mest overrasket over mengden blod, svette og melk. Det flommet over. Jeg ble også overrasket over hvor vondt halebeinet ble og hvor såre et par brystvorter kan bli.

Press om å være perfekt rett etter fødselen

Tiden etter fødselen opplevde hun som svært god og harmonisk med tanke på den enorme kjærligheten hun umiddelbart følte for datteren.

Men de første par ukene var også preget av plager som hun på forhånd ikke ante hun ville få.

– Jeg kviet meg for å gå på do i frykt for at det skulle gjøre vondt og ble skremt idet hinnerester eller morkakerester kom ut da jeg tisset. Underlivet tok fyr hver gang jeg måtte sitte på rumpa og halebeinet var så vondt at jeg knapt fikk til å sette meg ned. Brystvortene ble så såre at jeg holdt pusten hver gang babyen skulle ta tak.

– Jeg klistret på meg et smil og lot som om jeg var uanfektet til alle som kom innom. Jeg følte jeg måtte se presentabel ut bare noen dager etter fødselen, selv om det kjentes som jeg hadde blitt påkjørt av et tog. Det var i disse stundene jeg skulle ønske at flere kvinner hadde delt sine opplevelser tidligere, sier hun.

Borghild Terese mener at det i dag er et press om at kvinner skal være «perfekte» i de fleste sammenhenger, selv rett etter en fødsel.

– Jordmor fortalte meg at hun får inn flere kvinner i godt voksen alder som sliter med bekkenet nå, mange år etter fødsel, fordi de var for raske med å gjøre husarbeid. Hus og hjem skal se pent ut, babyen skal være velkledd og vi skal være like fjonge som før svangerskapet.

– Vi bruker ni, nesten ti måneder på å bære fram babyen, så skal vi være tilbake til start igjen dagen etter at den er ute. Det blir selvfølgelig ikke riktig.

LES OGSÅ: Julie viser frem sannheten om barselkroppen

Vanskelig å ikke la seg påvirke

Selv om hun forsøker å ha et normalt, jordnært og takknemlig forhold til kroppen sin, innrømmer Borghild Terese at også hun lar seg påvirke av det hun ser og hører.

– Det er utfordrende når filmer, magasiner og sosiale medier blottlegger kvinnekropper som er så perfekte at du innerst inne vet at slike kropper finnes ikke.

– Jeg har brukt alt for mye energi på å prøve å være perfekt opp gjennom årene. Lykken ligger ikke der. Faktisk ble jeg dypt ulykkelig av det. Jeg synes det er trist at så mange av oss lider i større eller mindre grad fordi vi ønsker å leve opp til et ideal som er helt umulig for den naturlige kroppen å oppnå.

Hun er også opptatt av at man bør være forsiktig i uttalelsene om hverandres fødselsopplevelser.

– Det er en vanvittig stor opplevelse som for veldig mange velter om på hele livet. Jeg tror det er få som er den samme når de kommer ut fra fødestuen, som de var før de kom inn. Jeg blir egentlig litt lei meg når vi begynner å pirke borti og kritisere noe som er så stort for den enkelte.

LES OGSÅ: Fem ting mange ikke vet om det å føde på sykehus

ØNSKER Å STÅ IMOT PRESSET: – Jeg har brukt alt for mye energi på å prøve å være perfekt opp gjennom årene, men jeg ble dypt ulykkelig av det, forteller Borghild Terese. FOTO: Privat
ØNSKER Å STÅ IMOT PRESSET: – Jeg har brukt alt for mye energi på å prøve å være perfekt opp gjennom årene, men jeg ble dypt ulykkelig av det, forteller Borghild Terese. FOTO: Privat Vis mer

– Fokuser på deg og babyen

Men selv om tiden rett etter en fødsel kan være utfordrende, er Borghild Terese ikke tvil om at det er verdt det. Hennes råd til gravide er å gi deg selv tid etter fødselen og tillat kroppen din å være litt ute av spill.

– Prat med partneren din om det du tenker og føler. Lås døren og skru av mobilen om du føler for det.

– Dersom det blir flere barn, kommer jeg ikke til å ta imot besøk hjemme de to første ukene. Jeg merket at jeg hadde akkurat tilstrekkelig med energi til å ta godt vare på babyen, men at jeg ble fort sliten dersom jeg brukte krefter på annet.

– Det er fint at folk har lyst til å hilse på babyen, men den er like søt om et par uker når alt har roet seg. Ta vare på deg selv og lytt til hjertet ditt. For hjertet ditt vet hva som er riktig – både for deg selv og for babyen din!

Vanskelig å ta inn over seg

– Jeg tror ingen førstegangsfødende er forberedt på hva som skjer etterpå fordi de har et så stort fokus på selve fødselen, sier jordmor Vibeke Bjerkholt Killi ved Sykehuset Østfold.

Hun understreker imidlertid at helsepersonell gjør sitt beste for å informere fødende om hva som venter dem og at det gis mye god informasjon i utreisesamtalen som man har på sykehuset før hjemreisen.

– Det er jo etterpå, når kroppen skal restitueres, at det begynner. Få førstegangsfødende er forberedt på at livmoren skal trekke seg sammen, hormoner som gjør slimhinnene tørre, sår som skal gro, såre pupper og brystspreng. Det er derfor veldig viktig at kvinner får vite at alt dette er normalt.

– Men selv om det å føde er tøft, er den gode nyheten at kvinnekroppen er lagd for å tåle påkjenningen og at de aller fleste klarer det helt bra, sier hun.

Bedre opplegg rundt de fødende før

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at gjennomsnittlig tid fra fødsel til hjemreise var 4,1 døgn i 1999, mens den i 2017 var 2,8 døgn. Killi mener at utviklingen med kortere liggetid i barsel ikke har vært positiv i denne sammenhengen.

– I dag er det et enormt pes for de stakkars barseldamene. Mens man tidligere fikk ligge i fire døgn på barsel, blir man nå sendt hjem etter to. I tillegg må de reise frem og tilbake til poliklinikkene for kontroller, slik at de ikke får tid til å hente seg inn.

– Opplegget rundt de fødende var nok bedre før. På de fire døgnene du lå på sykehuset var du ofte ferdig med barseltårene, hadde lært deg å amme og brystsprengen hadde kommet. Du hadde helsepersonell og jordmødre som stelte med deg og veiledet deg gjennom de mest sårbare dagene.

LES OGSÅ: Derfor er sex annerledes etter fødsel

Tror influencere har bidratt til urimelige forventninger

Killi tror også at press fra influencere og andre har ført til en slags vrangforestilling om hvordan kvinner har det rett etter at de har født. Blogger Caroline Berg Eriksen er en av dem som har fått kritikk for å bidra til dette.

– I mine år som jordmor har jeg aldri sett damer i tangetruser og med sixpack seks timer etter fødselen, det er derfor viktig at kvinner skjønner at dette ikke er normen, sier Killi.

– I dag har det også blitt slik at man ikke skal ha barnevogn, men joggevogn. Og det er en forventning om at du skal ut og løpe i marka eller delta på babyyoga så fort som mulig.

– Men når en dame blir mamma forandrer hun fokus fullstendig. Hun vil verne om barnet og går inn i en egen boble full av kjærlighet og omsorg for barnet. Det blir derfor en slags kræsj mellom urimelige forventninger og det biologiske, som fører til en lav terskel for å mislykkes. Kvinner trenger å vite at det er helt normalt å ha ammeflekker og gulp på genseren.

Killis råd til kvinner som venter barn og som kanskje er usikre på hvordan perioden vil bli, er å gi seg selv og kroppen tid.

– Å restituere seg etter fødselen er ikke hastverksarbeid. Gi kroppen din tid til å komme seg igjen og nyt babytiden som går så alt for fort. Forsøk å fokusere på den nye familiekonstellasjonen, slik at dere finner en god rytme sammen. Og ikke minst – vær snill med deg selv!

LES OGSÅ: Fitnesmodell og nybakt mamma Emily Skye roses for ærligheten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer