Selvskading

- Jeg gikk med langermet året rundt

Bjørn Henning ble mobbet på ungdomsskolen og begynte som femtenåring å kutte seg selv. Nå ønsker han å hjelpe andre som sliter med selvskading.

SELVSKADING: – De fleste starter i tidlig ungdom, det vil si i 12-15 årsalderen, men vi vet fra studier at mange bare gjør det en gang, sier eksperten. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
SELVSKADING: – De fleste starter i tidlig ungdom, det vil si i 12-15 årsalderen, men vi vet fra studier at mange bare gjør det en gang, sier eksperten. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Selvskading er et rop om hjelp, men dessverre er det et rop ingen hører, sier Bjørn Henning Stockmann (40).

Han vet godt hva han snakker om. Gjennom hele ungdomsskole-tiden ble han utsatt for fysisk og psykisk mobbing.

Han hadde ingen venner og måtte daglig tåle grov sjikanering fra sine jevnaldrende. Kallenavnene var mange og han ble stemplet som dum. Situasjonen ble ikke bedre av at han gjorde det dårlig på skolen og måtte gå i spesialklasse.

Fra å ha vært en utadvendt og glad gutt, holdt Bjørn Henning seg stadig mer for seg selv.

– Jeg husker at foreldrene mine spurte meg de klassiske spørsmålene som «går det bra på skolen?» og «hva har du gjort på skolen i dag?», men jeg fortalte dem aldri hva som egentlig hadde skjedd. Selv om jeg hatet å lyve til foreldrene mine, ga jeg dem standardsvarene som de fleste gjør og påstod at alt var i orden.

– Foreldrene mine var opptatt av at jeg hadde det bra og jeg ville ikke skuffe dem, forteller han.

Klarte å skjule selvskadingen for familien

15 år gammel tar Bjørn Henning for første gang frem et barberblad og skjærer et snitt i huden på innsiden av armen. Etter flere måneder med stadig mer brutal mobbing, føler han seg presset inn i et hjørne og ser ingen annen utvei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer