Trillingfødsel:

- Jeg gleder meg bare til å bli kvitt gravidmagen og til å se babyene!

Norske Maria Nordø Jørstad er gravid med trillinger - nå går hun viralt.

NÅR TRE BLIR SEKS: Maria Nordø Jørstad og ektemannen Anders har en sønn fra før. Nå blir de foreldre til trillinger! FOTO: Privat
NÅR TRE BLIR SEKS: Maria Nordø Jørstad og ektemannen Anders har en sønn fra før. Nå blir de foreldre til trillinger! FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Maria Nordø Jørstad (36) flyttet fra Sagene i Oslo til København for rundt fire år siden, visste hun neppe hva fremtiden kom til å bringe. Maria hadde flyttet til «Kongens by» for å jobbe med TV, og allerede første dag ble hun kjent med flere single kolleger i redaksjonen.

De oppfordret henne til å sjekke ut hva København hadde å tilby, og Maria lastet ned datingappen Tinder. Bare en halvtime senere hadde hun matchet med danske Anders (40), han som skulle bli hennes ektemann - og far til hennes snart fire barn.

- Vi burde nesten ha vært en reklameposter for Tinder! sier hun og ler.

- Det er bare fire år siden vi møttes, så det har gått fort! På halvtimen jeg satt og sveipet fikk jeg noen matcher, og Anders var én av dem. Vi møttes noen dager senere, og resten er historie!

For to år siden ble Maria og Anders foreldre til sønnen Mikael. Da bodde de i Oslo, men i august i fjor bestemte paret seg for å flytte tilbake til København. Maria ble gravid på nytt, og under en legevisitt kom sjokkbeskjeden. I magen til Maria lå det tre barn!

- Jeg hadde ikke tenkt tanken en gang på at det var mulig! Jeg har aldri kjent noen eller hørt om noen som har fått trillinger før. Jeg hadde kanskje en liten tanke om at det kunne være tvillinger fordi jeg var litt stor. Vi spøkte med det og sa: «tenk om det er tvillinger!», men jeg slo fra meg den tanken for jeg hadde jo vært gravid før. Jeg tenkte bare at andregangsgraviditeten er annerledes. Så vi ble rimelig sjokkerte da vi fikk vite at det var trillinger, sier Maria til KK.

- Hvordan tar man innover seg at man skal få tre barn på én gang?

- Jeg begynte bare å hulkegråte, egentlig. Og så fikk jeg latterkrampe. Jeg gråt og lo om hverandre fordi det var så absurd. Man ser seg selv litt utenfra. Som i en film. Så kom alle tankene på én gang. Det å skulle gå gravid med trillinger, fødselen - hvordan blir den?, og når de blir seks år, ti år og 12 år. Jeg tenkte alle sånne tanker. Men Anders tenkte at vi må ha en ny bil! sier hun og ler.

LES OGSÅ: Lise og Bjørn-Tore mistet tvillinger - fikk trillinger!

- Vi bestemte oss for å beholde dem. For hvem skulle vi ha fjernet?

Maria og Anders hadde et obligatorisk møte med legene underveis i svangerskapet, hvor de legger frem alle risikoene ved en trillingsvangerskap. Legene fortalte dem at det var mulig å få utført en reduksjon av antall fostre.

- Det er ganske nedslående. De sier at 70 prosent kommer hjem med tre barn og at fem prosent blir handikappet. Det var mange skrekkscenarioer, så det var litt hardt å ta innover seg der og da. Men vi bestemte oss for å beholde dem. For hvem skulle vi ha fjernet? Alle er like fine og friske. Vi tenkte at vi kan klare det og at vi har ressursene som skal til. Vi har et barn fra før og vet hva vi går til. Det var selvfølgelig en blanding av følelser i starten. Angst og sjokk, men også glede over at alle så friske og raske ut. Det var helt utrolig! minnes hun.

Maria i bilen på hvem hjem fra sykehuset etter at hun fant ut at det var tre babyer i magen hennes:

Marias opprinnelige termindato var 15. oktober, men ettersom det er fare for komplikasjoner hadde legen hennes lagt opp til et planlagt keisersnitt onsdag 12. september. Når vi snakker med Maria er hun i 35. uke + 1, og fødselen er satt til morgenen etter.

- Gruer du deg til fødselen?

- Jeg gleder meg bare til å bli kvitt gravidmagen og til å se babyene. Jeg gruer meg ikke ennå, men det kommer kanskje i morgen tidlig når jeg skal inn til operasjon, for jeg har aldri blitt operert før. Jeg har hørt at det er mange som blir veldig dårlig og får veldig vondt etter keisersnittet. Det er jo tre morkaker som skal fjernes, og man mister mye blod.

Maria har brukt sosiale medier for å tilegne seg mer informasjon om hva det innebærer å gå gravid med trillinger, og er hun har fått med seg at det er mange som har vært så dårlige etter en trillingfødsel at de ikke har fått sett de nyfødte barna sine på flere dager.

- Så jeg er innstilt på at det kan bli veldig tøft. Men jeg er uansett veldig klar for å møte barna. Det er det som er hovedfokuset mitt!

For Maria hjalp det veldig at ektemannen Anders var så positiv fra første stund.

- De første to dagene var veldig opp og ned, men så sa Anders at han gleder seg, og da ble jeg veldig glad. Da begynte jeg også å glede meg!

Maria, som har gått gjennom ett svangerskap tidligere, innrømmer at trillingsvangerskapet naturlig nok var veldig annerledes enn det første.

- Jeg ble sykemeldt allerede da jeg var 17 uker på vei fordi jeg opplevde svimmelhet og plutselige kvalmeanfall. Så jeg skjønte raskt at jeg måtte ta det med ro - og spise mye jern. Det var litt skummelt da det sto på, men det gikk heldigvis over etter hvert. De siste tre månedene har vi kjørt bil nesten overalt, fordi det har vært veldig belastende for ryggen og magen å gå og stå. Det er ikke så langt jeg skal gå før jeg blir uvel. Jeg har brukt støttebelte en stund, og må sette meg ned og hvile meg som en pensjonist, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Slik er hverdagen med trillinger: - Det første året var heftig!

- Folk har snudd seg og glanet når vi har gått ute på gaten fordi jeg har så stor mage

Legen sa allerede etter 12 uke at hun må slutte med trening og at hun ikke kunne løfte sønnen sin lenger.

- Det er jo et høyrisikosvangerskap og det er veldig tungt. Hvis jeg står mer enn fem minutter får jeg vondt i føttene, ryggen og magen. Jeg må ligge ned for å lette på smertene. Jeg er ikke sengeliggende, men det handler om å utsette seg selv for minst mulig ekstra.

De siste månedene av svangerskapet har hun også opplevd økt oppmerksomhet når hun og ektemannen har vært ute blant folk.

- De siste månedene har det vært sånn at folk har snudd seg og glanet når vi har gått ute på gaten fordi jeg har så stor mage. Det har vært litt merkelig, men det må jeg nesten bare venne meg til fordi jeg har hørt at det blir enda mer oppmerksomhet når man går rundt med en trillingvogn.

- Hva sier sønnen din til at han skal bli storebror til tre stykker på én gang?

- Det er vanskelig å vite hvor mye han forstår for han er jo bare to år, men han sier at det er tre babyer i magen til mamma. Så det blir spennende å se hvordan han reagerer. Det kan være en fordel at han er så liten også. Han kan jo også bli sjalu i den alderen der, så vi må bare inkludere han så mye som mulig og gi han ekstra alenetid, forklarer hun.

Maria og Anders giftet seg da hun var 23 uker på vei med trillingene. Seremonien fant sted i Frederiksberg rådhus, og det var kun forlovere og nærmeste familie som var til stede.

- Vi hadde snakket om at vi på et eller annet tidspunkt ville gifte oss, men Anders var treig og hadde ikke fridd. Da vi fikk vite om trillingene så ble det plutselig litt mer seriøst. Da var vi jo et team for alltid uansett! Vi bestemte oss plutselig en kveld, og fem uker senere var forlovere og nærmeste familie på plass i København. Vi skal ha en større bryllupsfest om et par år når ting har roet seg litt, sier hun og ler.

- Men det var veldig romantisk å gifte seg med tre babyer i magen, altså!

Maria deler stort og smått fra trillingsvangerskapet på Instagram - sjekk ut kontoen hennes her! Det er flere internasjonale medier som har fattet oppmerksomhet for Maria og svangerskapet. Blant dem er britiske Unilad.

LES OGSÅ: Petra Bohm er trillingen som fikk trillinger!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer