Svangerskapskvalme:

- Jeg gledet meg bare til svangerskapet var over

Hanne ble hele tiden fortalt at hun måtte nyte graviditeten. Men det gikk ikke.

TØFF GRAVIDITET: For Hanne Myrvang senket alt seg etter fødselen. – Noen plages av fødselsdepresjon. Jeg føler at jeg hadde det i svangerskapet, sier hun. FOTO: Privat
TØFF GRAVIDITET: For Hanne Myrvang senket alt seg etter fødselen. – Noen plages av fødselsdepresjon. Jeg føler at jeg hadde det i svangerskapet, sier hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Hanne Flått Myrvang (29) ler litt når hun blir spurt om å beskrive sine to svangerskap. «Med ett ord? Slitsomt.»

- Det går ikke an å forberede seg på det. Jeg har vært dårlig helt fra starten.

Hun begynte å kaste opp allerede fra uke seks. De rundt henne fortalte at det ville gå over, men så gjorde det ikke det.

- Alle snakket om morgenkvalme, men her var det ikke bare på morgenen. Det var hele døgnet.

For hennes del har begge svangerskapene vært utrolig tøffe, både fysisk og psykisk.

Utakknemlig fordi man sliter?

- Vår første var på prøverør, og vi vet absolutt av vi er heldig. Vi er også utrolig takknemlig. Jeg følte likevel på at hvis du sleit i svangerskapet, og fortalte om det, var du utakknemlig. At svangerskap jo ikke er en sykdom.

Hun forteller at den eldre generasjonen kunne vise mindre forståelse for at hun hadde det tøft. Det var nemlig slik at de hadde vært gjennom det samme de også, og hadde klart seg gjennom det, akkurat som man burde gjøre. Hun fikk derimot mye forståelse av legen sin, og har hatt flere hun har kunnet åpnet seg for om at det var tøft.

- Men det er veldig sånn at man er litt forsiktig, og ikke klager så mye.

LES OGSÅ: -Ingen kunne se på dette bildet hvor dårlig jeg var

Måtte nyte denne tiden

Mens folk fortalte henne at hun måtte nyte denne tiden, og hvor koselig det er å gå gravid, gleder hun seg til det hele var over.

- Mange sa det er koselig å gå gravid. Det skjønner jeg ikke at går an. Sånn sett fikk jeg dårlig samvittighet.

EKSPERTEN: Kari Aarø (44) har 18 års erfaring som jordmor, og er leder for Den norske jordmorforening. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Kari Aarø (44) har 18 års erfaring som jordmor, og er leder for Den norske jordmorforening. FOTO: Privat Vis mer

Kari Aarø (44) har 18 års erfaring som jordmor, og er leder for Den norske jordmorforening. Hun har bred erfaring gjennom forskjellige stillinger ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, og har vært involvert i et tverrfaglig prosjekt i Bergen kommune som omhandler svangerskapsomsorg.

Hun forteller at forventningene rundt graviditet ikke alltid stemmer overens med realiteten.

- Det er en forventning om at den som går gravid skal glede seg til å bli mor, slik er det ikke alltid. For noen kan det bli tøft både fordi svangerskapet er vanskelig og fordi følelsene er mange i et svangerskap og ved en fødsel. Noen av disse reaksjonene er helt normale. For noen resulterer det i et svangerskap eller fødselsdepresjon, da trenger den gravide eller nybakte mammaen hjelp. Jordmødre har mye større fokus på samtalen med den gravide nå enn før, men fortsatt har vi en vei å gå på å få avsatt nok tid og ressurser til oppfølgingen av gravide og fødende, forklarer Aarø.

LES OGSÅ: Disse bekymringene er det vanlig å ha som gravid

Mye fokus på vekt

Hanne gikk opp 35 kilo i begge svangerskap.

- Man snakker ikke så mye om de som går så mye opp i vekt, så jeg følte meg unormal. Hver jordmor time veies man. I svangerskap nummer to nektet hun til slutt å veie seg.

- Det ødela hele dagen min; du er full av hormoner, kaster opp, er syk, har bekkenløsning, så skal du veies og se at du har lagt på deg så mange kilo.

Hanne forklarer at hun forstår hvorfor man veies, og viktigheten av det, men at det ble vanskelig for henne.

SLITSOMT: – Hvis jeg skulle brukt ett ord på å beskrive mine svangerskap? Slitsom, sier Hanne Myrvang (29). FOTO: Privat
SLITSOMT: – Hvis jeg skulle brukt ett ord på å beskrive mine svangerskap? Slitsom, sier Hanne Myrvang (29). FOTO: Privat Vis mer

- For meg var det mye forandring på kort tid. Det ble mye fokus på vekt, jeg forstår jo at det er viktig at de følger med, men det ble vanskelig.

Aarø presiserer viktigheten av å ha god tid i møte med gravide.

- Vekt er en naturlig del av oppfølgingen i svangerskapet, det kan være vanskelig å vite hvordan vi som helsepersonell skal ta opp temaet med dem som strever med vekten på en god måte. Dette gjelder både de med overvekt og undervektige. Her kan oppfølgingen bli både bedre og mer tilpasset den enkelte. Igjen er det viktig at de som følger opp den gravide har god tid.

LES OGSÅ: Jeanette fikk ekstrem svangerskapskvalme

Sosiale medier sin rolle

Hanne er glad for at det var mange blogger og andre kvinner som delte utfordringene de også møtte på. De siste årene er det blitt mer vanlig å være åpne om de tøffe sidene ved et svangerskap. Hun fulgte med på Jørgine «funkygine» Vasstrand, og ble lettet da hun kunne kjenne seg igjen i det hun hadde å si.

- Jeg gikk gravid på samme tid som Funkygine, og hun var åpen om svangerskapet. Hun skrev at hun hadde gått opp i svangerskapet, men da begynte folk å kommentere på at hun bare tenker kropp. Det gjør du ikke, det er ikke det det handler om. Hanne selv endte opp med å ikke poste bilder av svangerskapet eller av den voksende magen.

- Folk tror at det er greit å kommentere alt når en er gravid, og når man da er full av hormoner, så blir det fort tøft. Det var likevel godt å se at man ikke var alene, og heller ei unormal, forklarer hun.

- Det var deilig å se at det fins flere

Jordmor Aarø mener at sosiale medier kan innvirke både positivt og negativt.

- Sosiale medier er på godt og vondt, veldig mange søker informasjon og svar via sosiale medier. Vår anbefaling er heller å snakke med jordmor du går til i svangerskapet, da får du riktig informasjon. Det kan også være lurt å snakke med noen nære venner og familien. Noen av historiene i sosiale medier kan være veldig positive med lykkelige bilder av de blivende foreldre, eller motsatt bare fokusere på negative sider ved graviditet og fødsler. Det er viktig å vite at graviditet og fødsel oppleves veldig forskjellig, forklarer Kari Aarø.

Aarø forklarer at det kvinner fremdeles ikke alltid våger å være åpne om deres utfordringer i forbindelse med svangerskap og graviditet.

- Jordmødre spør mer i dag om hvordan den gravide har det, jo mer vi spør jo flere svar får vi. Men historier fra aviser og ulike sosiale medier viser at vi fortsatt ikke er gode nok, sier hun.

- Noen plages av fødselsdepresjon. Jeg føler heller at jeg hadde det i svangerskapet, og så ble jeg ferdig etter fødselen, sier Myrvang.

- Svangerskap er ikke «bare» ni måneder. Det er aldri «bare» når du står i det.

For Hanne endret heldigvis alt seg i det øyeblikk hun fikk begge sine til verden.

- Alt ordnet seg når jeg fødte. Da var sånt endelig ferdig, og det er jeg veldig glad for, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer