Jeg hadde gjort det igjen!

Lisa Natalie gledet seg til å hilse på sinn førstefødte sønn, men hadde ingen anelse om hvor dramatisk fødselen skulle bli. Foto: Privat
Lisa Natalie gledet seg til å hilse på sinn førstefødte sønn, men hadde ingen anelse om hvor dramatisk fødselen skulle bli. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig forandret stemningen i fødestua seg, og rommet ble fylt av leger og sykepleiere. – Barnet er for stort, rekker barnelegen å si før de mister fosterlyden.

Klar for å møte sin førstefødte 

Klokken var seks på kvelden og Lisa Natalie (22) begynte å kjenne de såkalte lette murringene som tydet på at fødselen var på gang. Hun visste at riene kom til å bli verre ut over kvelden, men det spilte ingen rolle. Det var denne natta hun skulle få møte sin førstefødte lille William Elijah. Og nå var han snart klar til å komme til denne verden.

Kynnerene ble hyppigere og vondere, og klokka var nå blitt åtte.

– Jeg bestemte meg for å ringe fødeavdelingen, og forklarte hvordan smertene var og at jeg var seks dager på overtid. Damen på telefonen virket rolig og betryggende, hun forklarte meg at samboeren min skulle kjøre oss til sykehuset, forteller Lisa.

Da de kom frem var klokken blitt ti på kvelden. Lisa ble jeg undersøkt og fortalt hun hadde tre centimeter åpning. Hun ble koblet til CTG for å se hvor sterke riene var. Noen rier var vondere en andre, og de hadde ti minutters mellomrom. Det gikk knappe 15 min før Lisa og samboeren ble ledsaget inn til fødestuen. Her fikk Lisa mat, drikke og pysj. 

– De trodde på at det kom til å bli en stund enda før babyen min skulle komme så de satte meg på drypp. Men slik føltes det ikke for meg, sier Lisa.

LES OGSÅ: Anette fødte i heisen. – Det var ville tilstander!

Klar for badekar?

– Forsøk å sove litt, sa jordmoren. Klokka var blitt cirka halv ett på natta. Lisa prøvde å sove men riene ble vondere og vondere og kom på fem minutters mellomrom. 

De to jordmødrene diskuterte om Lisa kanskje skulle få ligge i badekar. Dette hørtes bra ut syntes hun, egentlig hadde hun lyst å føde i vann. Men da de hadde tappet badet klart en halvtime etter så var riene blitt så vonde at de vurderte å sette epidural istedenfor. Lisa var klar som et egg for epidural. 

– Først måtte jeg virkelig på do å tisse. En jordmor ledsaget meg med dryppstativet ved siden av meg. Det var virkelig godt å få tisse! Det føltes som et enormt press bare forsvant! Men det var mer, det var mye blod også Dette forklarte jeg til jordmødrene og de skjønte fødselen var rett rundt hjørnet.

Fikk ikke til å sette epiduralen

Klokka var blitt tre på natta. Det kom en lege inn som var ganske fersk i faget. Han skulle sette epidural

– Herregud han er kjekk, tenkte Lisa. 

Han prøvde og prøvde å sette epiduralen men fikk det virkelig ikke til. Han holdt på i en time, stakk flere plasser men det gikk altså ikke! Mens dette pågikk hadde riene mine tatt seg kraftig opp, og kom raskere nå. Det var grusomt! Legen syntes skikkelig synd på meg og bestemte seg for å få tak i overlegen slik at han kunne sette epiduralen på meg. Overlegen kom og prøvde også. Men heller ikke han får det til! 

Oppi alt dette kjeftet legen på meg fordi jeg ikke lå stille... Det var jo helt umulig der jeg lå med grusomme smerter. Heldigvis var det en snill jordmor der, Mia, hun var under opplæring hun også. Mia sa ifra flere ganger til denne overlegen at han skulle skjerpe seg og ga ham stygge blikk. 

– Jeg gråt på et tidspunkt fordi jeg følte meg som et bry. Det var ikke noe kjekt. Samboeren min kokte av sinne på denne overlegen, og jeg så han slet med å holde munn. Men han hadde heldigvis all fokus på meg. Stakkaren viste ikke hva han skulle gjøre annet en å stryke meg på kinnet og fortelle meg når neste rie kom. Det sistnevnte kunne jeg vært foruten, men han prøvde jo så godt han kunne. Den kjekke legen ville prøve å gjøre det godt igjen med å dra en spøk som, "Du har jo den store fine tatoveringen, var jo sikkert epiduralen ingenting i forhold til den." Jeg lo bare fordi han mente godt. 

Etter en og en halv time så traff han endelig! Epiduralen var på plass og Lisa følte at smertene ble litt mindre.

LES OGSÅ: Jeg valgte keisersnitt 

Fikk plutselig veldig vondt

Klokken halv seks på natta, skjøt plutselig smerte i været! Lisa ville presse og presse. Vannet gikk i flere omganger og Lisa fikk mer smertefulle rier! Jordmoren sjekket ryggen min og fant ut at epiduralen hadde falt ut.

De konkluderer med at det ikke er vits å sette den på nytt. De lar den ligge der. 

– Jeg ble kvalm og sint. Sint fordi alt strevet var til ingen nytte likevel. Og jeg følte meg sviket, forteller Lisa.

Nå ble riene på det verste. Jordmoren mente babyen var på vei ut. Samboeren prøvde å gi Lisa oksygenmasken og tvinger den på henne. Hun dytter den vekk gang på gang og rister på hodet.

– Jeg ropte at jeg ikke klarte mer. Panikken kom og jeg fikk problemer med å puste, erindrer Lisa.

Så ble alt veldig dramatisk

Like etter kom barnelegen inn døren og sjekket Lisa. 

– Babyen ligger for høyt oppe. Han er stor, rekker hun å si før de mister fosterlyden. 

– Jeg hylte og skrek og plutselig var det en drøss med leger og jordmødre på fødestua. De stakk med med nåler og tok med senga med meg ned til operasjonsstua. De hadde bestemt seg for et akutt hastekeisersnitt. Jeg fikk noe som har tok smertene helt bort, det var ubeskrivelig godt. Samtidig var jeg livredd for babyen min, forteller Lisa.

Nede på operasjonsstua ble det et gjensyn med den sure overlegen som skulle ga henne narkose. Lisa rekker å tenke «nå dør jeg» før hun sovnet. 

Legene jobbet hektisk med å få ut barnet, og samboeren fikk sønnen William Elijah nesten med engang etter han er ute. 

– Jeg er så sinnsykt misunnelig på at han fikk oppleve det øyeblikket, men samtidig glad for at i alle fall faren var der for han, sier Lisa.

LES OGSÅ: Keisersnitt

Klemmer den kjekke legen

Det første Lisa ser da hun våknet av narkosen er den kjekke legen. 

– Jeg vil ha en klem, men jeg slutter ikke å klemme han, han ler og må tvinge meg av ham. Jeg spør hvor babyen min er, han svarer "Han er med pappaen sin og koser seg". Jeg får en varm og god følelse i kroppen og sovner igjen, erindrer Lisa.

Neste gang hun våknet hadde hun nåler og ledninger i kroppen og skjønte ikke hvor hun var. Hun ropte og det kom en hyggelig dame med vann til henne som forklart hva som hadde skjedd.  

– Du har mistet mye blod og får blodtilførsel, men at de kommer med babyen din snart, sa hun. Lisa hører knapt hva hun sier og sover allerede før damen forlater henne.

LES OGSÅ: Jordmorbesøk endte i katastrofesnitt

Jeg hadde gjort det igjen!

Når Lisa våkner for tredje gang er samboeren med William Elijah der.  Hun bryter ut i gråt og ser på den skjønne lille ungen sin. 

– Han ser på meg og studerer meg med det fineste, lille ansiktet sitt. Jeg kan ikke skjønne at det er min gutt. Og så stor og fin! Det føles helt fantastisk. Jeg hvisker til babyen min, "Det skulle ikke bli lett, men jeg hadde gjort det igjen. Jeg fikk jo møte deg min lille (store) engel"! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer