Annelin og ektemannen var egentlig «helt ferdige» med å få barn, da de oppdaget at hun var gravid med tredjemann.
Hennes første svangerskap innebar svangerskapsforgiftning og morkakesvikt, mens med nummer to opplevde hun navlesnormisdannelse.
Annelin følte derfor tidlig på seg at det denne gangen kom til å bli et kort svangerskap.
– Jeg er glad jeg ikke visste hvor kort det kom til å bli, sier hun.
Fikk magesmerter
Graviditeten ble som forventet tøff, og Annelin følte seg mer sliten enn noen gang. På grunn av komplikasjoner i de tidligere svangerskap, gikk hun til regelmessige kontroller hos både fastlege, jordmor og på sykehuset.
24 uker ut i svangerskapet begynner Annelin å få smerter øverst i magen. Det føltes som et press like under brystbeinet, og smerten ble gradvis verre i dagene som fulgte.
– Det var levelig om jeg tok smertestillende og jeg levde i troen om at «dette går over». Jeg var innom føden, men siden urin og blodtrykk var greit ble jeg sendt hjem med beskjed om å ta syrenøytraliserende og kontakte lege dersom det ikke ga seg. «Alt er ikke relatert til svangerskapet, vet du.», var beskjeden jeg fikk, forteller hun.
LES OGSÅ: Eline kan endelig glede seg over å ha blitt mamma

Konstatert svangerskapsforgiftning
Et par netter senere våkner hun med sterke smerter. Dagen etter kjører hun seg selv til sykehuset for kontroll. Her blir det konstatert at hun har Preeklampsi (svangerskapsforgiftning) og hun blir umiddelbart innlagt.
Annelin blir fortalt at hun har HELLP-syndrom, og vil ikke bli utskrevet fra sykehuset før sønnen er født. Akkurat når det vil skje er det ingen som vet, men de må ta hver ekstra dag han får være i magen som en seier.
– Jeg er livredd, gråter og har aldri kjent en sånn lammende angst noen gang. Jeg har to barn som er redde, en mann som må ta seg av alt hjemme og en familie som er engstelig for meg, forteller hun.
LES OGSÅ: Vår kamp for sønnen vår

Måtte opereres
Etter hvert blir imidlertid smertene så sterke at Annelin ikke klarer å holde øynene åpne og hun sliter med å puste. Legene bestemmer seg. Det må bli forløsning nå.
– Forhenget blir hengt opp, og mannen kommer inn i operasjonssalen. Mannen min som sliter med å se en episode av Grey's Anatomy på grunn av operasjonsscenene. Han som ikke tåler å se andres blod. Jeg sier til ham at han kan velge om han vil gå ut om dette blir for mye for ham. Han stryker meg på kinnet og sier at han ikke flytter seg så mye som en meter. Jeg har aldri elsket ham mer enn akkurat da, forteller Annelin.
Like etter blir sønnen Liam født. Han fikk være i magen i 24 uker og 6 dager og veide 545 gram. Det er nesten like mye som en smørpakke.
LES OGSÅ: Det var bare snakk om timer, og han hadde ikke overlevd

Var døden nær
Etter fødselen kommer legen inn og forteller at de har fått svarene på blodprøvene som ble tatt like før operasjonen. Han er alvorlig. «Du kan være trygg på at vi ventet så lenge vi kunne før vi forløste barnet ditt. Vi ventet nesten for lenge.» sier han til Annelin.
– Det har tatt flere dager før det har gått opp for meg hva han mente med det. Jeg holdt på å dø. De tre barna mine kunne mistet moren sin, og mannen min sin kone. Den tanken gjør meg kald innvendig. Jeg hadde jo bare vondt i magen, sier Annelin.
- Man blir ydmyk og takknemlig. Både for at vi fikk dra hjem med et levende barn, men også for at vi bor i det landet vi bor i, sier hun.
LES OGSÅ: Hun har lært oss å leve mer i nuet
Alvorlig komplikasjon
Mammanett har tidligere skrevet at fem mødre dør gjennomsnitt hvert år i fødsel i Norge.
Ved gjennomgang av alle tilfellene av mødredødlighet i undersøkelsen fant forskerne et potensial for bedret medisinsk behandling i cirka halvparten av dem. Forbedringspotensialet var størst i forhold til svangerskapsforgiftning.
- HELLP-syndromet er en alvorlig komplikasjon i svangerskapet, som ofte er basert på svangerskapsforgiftning, forteller spesialist i fødselshjelp, Dr Steier ved klinikken NettGynekolog i Bergen.
– HELLP er en avart av svangerskapsforgiftning og karakteriseres ved at røde blodlegemer ødelegges (H), mengden leverenzymer i blodet øker (EL) og antallet blodplater går ned (LP). Risikoen ligger blant annet i morkakeløsning og blødninger. Dette er livstruende både for mor og barn, forklarer han.
Steier forteller at tilstanden årlig rammer cirka 0,5-0,9 prosent gravide kvinner, men om det ligger alvorlig svangerskapsforgiftning i bunn øker risikoen betraktelig.

– Av disse er det 10 til 20 prosent som utvikler HELLP. Kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning i tidligere svangerskap har større risiko for å utvikle syndromet, sier han.
Kan forveksles
Syndromet kan både oppstå i løpet av svangerskapet eller like etter fødselen. De første symptomene er som regel forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen.
– Andre symptomer er smerter i øvre del av magen, gjerne med kvalme og oppkast. Noen utvikler hodepine og synsforstyrrelser.
- Dette er alvorlige tegn, men mageplagene kan bli forvekslet med leverbetennelse og galleveisplager. Er det imidlertid en gravid kvinne, skal man alltid tenke på muligheten for at det kan være HELLP, sier Steier.
Varierende behandling
Hvordan tilstanden behandles, avhenger av hvor langt man har kommet i svangerskapet.
– Oppstår det etter uke 34 setter man i gang forløsning, helst som vanlig fødsel men om nødvendig ved keisersnitt. Dersom det er før 34 uker så har man et umodent foster. Da gis det steroider for å modne barnets lunger og utsette forløsningen, sier Steier.