- Jeg hadde pakket truseinnlegg i fødebagen, men det ble XL-bleie

Nikoline Anundsen (25) vil fjerne tabu og skam fra livet til nybakte mødre.

FØDTE PÅ OVERTID: - Her ligger jeg på ny overtidskontroll og føler jeg kommer til å føde en konfirmant!». FOTO: Privat
FØDTE PÅ OVERTID: - Her ligger jeg på ny overtidskontroll og føler jeg kommer til å føde en konfirmant!». FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Som student på vei til Australia på utveksling, ble tilværelsen snudd på hodet for Nikoline da hun fant ut at hun var gravid. Hun og kjæresten Sebastian Solberg (30) hadde hver sitt liv, selv om de var kjærester.

Nikoline ble mamma for første gang i januar 2018. Sammen med Sebastian fikk hun datteren Noelle.

Når man ser Nikoline og Sebastian i sosiale medier virker det som at det er viktig for dem å forbli det paret de var og er, selv om de nå har blitt tobarnsforeldre

Ved å la foreldrerollen bli en naturlig del av sin hverdag, fremfor å forandre og tilpasse seg normene for nybakte foreldre - gjør de det å være mamma og pappa om til sitt eget prosjekt.

DREAMTEAM: Nikoline og Sebastian hadde bare vært sammen i knappe 2 år da de ble gravide for første gang. Foto: Skjermdump/privat
DREAMTEAM: Nikoline og Sebastian hadde bare vært sammen i knappe 2 år da de ble gravide for første gang. Foto: Skjermdump/privat Vis mer

- Vi gjør det på vår måte

Da Nikoline ble mamma for første gang, var det mye som var uvant og ikke som forventet. Da hun fikk datteren Noelle på brystet, slo et sterkt beskyttelsesinstinkt inn med en gang. «Shit, nå er du på utsiden av kroppen, det var litt lettere å ta vare på deg da du var inni meg», var noe av det første hun tenkte.

- Er det noe du skulle ønske at du visste før du ble gravid første gang?

- Ganske mye egentlig. Jeg var jo den første i venninnegjengen som ble gravid, og hadde derfor ingen der å dele det med. Det ble ikke et naturlig tema å snakke om. Jeg bestilte legetime to uker etter fødsel fordi jeg var sikker på at det var noe galt. Det stoppet ikke å blø nedentil, det luktet vondt og det var gugg. Legen sa jo da at det var helt vanlig, men det visste jo ikke jeg.

- Det var også en episode på natten hvor jeg våknet og var klissvåt! Jeg skjønte ingenting, men fant jo ut etterpå at man svetter ut vannet man legger på seg i svangerskapet. Det hadde også vært greit å bli fortalt at man kan få hemoroider, sier Nikoline.

NIkoline og kjæresten ville ikke bli en A4-familie med en gang de fikk barn.

- Vi vil ikke, og skulle heller ikke bli de med hvitt gjerde, hund, hus og bil. Jeg pumpet meg for melk på morgenen før jeg dro på skolen, og Sebastian var hjemme med Noelle i permisjon først. Noe utradisjonelt kanskje, men det var sånn vi gjorde det.

TRE HAR BLITT FIRE: «Tror ikke akkurat det blir noe lettere å ta perfekte familiebilder når vi blir flere», skrev Nikoline under bildet hun la ut på Instagram i sommer. Foto: Privat
TRE HAR BLITT FIRE: «Tror ikke akkurat det blir noe lettere å ta perfekte familiebilder når vi blir flere», skrev Nikoline under bildet hun la ut på Instagram i sommer. Foto: Privat Vis mer

Nikoline og Sebastian var aldri i tvil om at de skulle beholde barnet, men diskuterte derimot litt frem og tilbake på hvordan de ville innta foreldrerollen.

- Vår hobby, misforstå meg rett, er å dra på en fest i helgene eller være med venner. Da jeg ble gravid, var jeg student og festa. Det var tralten. Skal jeg være med venninnene mine nå, så er det jo fortsatt det de driver med.

For Nikoline er det ikke noe forskjell på å være «borte» fra barna. «Er jeg på fest eller er jeg et sted og strikker, så er jeg fortsatt borte for dem», sier hun. Det å dra på fest med gode venner gir Nikoline energi. Da kommer hun hjem som en bedre mamma og kjæreste.

- Er det noen som reagerer på at dere fester selv om dere har småbarn?

- Ja, det er uten tvil det vi blir mest kritisert for. Det var mange som reagerte på at jeg dro på fest så kort tid etter fødsel. Men det er så viktig for meg å sette meg selv først de gangene jeg har mulighet, selv om jeg er blitt mamma. Det er klart at barna alltid settes først, men vi er to, og deler ansvaret 50/50. For oss er det å ta seg en fest i ny og ne å sette oss selv først.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Selv om Nikoline er i foreldrerollen 100 prosent, og er med barna sine hver dag, skal ansvaret og oppgavene deles likt mellom henne og Sebastian. Hun synes det er veldig fint å se det forholdet Sebastian har, og får, til barna. Det gjør at hun kan slappe helt av når hun ikke er hjemme.

- Det at Sebastian er så mye med barna, gjør at jeg kan slappe helt av hvis jeg for eksempel er ute med jentene. Jeg sender veldig sjelden melding og spør hvordan det går, eller «husk på det og det». Jeg trenger ikke det, for jeg vet at han ordner det. Jeg blir også provosert når jeg hører fedre som sier de skal «passe» barna sine. Man passer ikke sine egne barn.

Truseinnlegg i fødebagen og bleieslutt-party

For ikke lenge siden kom lillebror til verden, og Nikoline og Sebastian kunne glede seg over å få oppleve spedbarnsperioden ennå en gang. «Jeg gledet meg så veldig til å møte han», sier Nikoline. Nå visste hun hva det innebar å være mamma.

Som den «Don't google it» personen Nikoline er, var det å måtte bruke bleie etter fødsel et lite sjokk. Hun har alltid vært avslappet til hele situasjonen, og har ikke brukt mye tid på å søke opp råd og tips.

- Jeg hadde pakket med meg et lite truseinnlegg i fødebagen, for jeg hadde jo hørt at man kunne blø etter fødsel. Men det kom jo så mye blod! Bind og nattbind var helt utilstrekkelig. De første dagene etter fødsel hadde jeg heller ikke kontakt med underlivet. Jeg kjente at jeg måtte tisse, også tissa jeg. Der og da. Det ble XL-bleie.

NYBAKTE: «Første trilletur ute med lillebror i dag. Selv om bleie gir meg bollemus var det helt nydelig», skriver Nikoline under bildet sitt på Instagram Foto: Privat
NYBAKTE: «Første trilletur ute med lillebror i dag. Selv om bleie gir meg bollemus var det helt nydelig», skriver Nikoline under bildet sitt på Instagram Foto: Privat Vis mer

Til tross for sjokket gjorde Nikoline og Sebastian noe gøy ut av situasjonen. Det var vel ikke nødvendig å trykke seg selv ned, nå som man vandret rundt i bleie.

- Babyen hadde bleie, jeg hadde bleie, og så fikk jeg Sebastian til gå med bleie også. Så da satt vi der alle tre i bleia. Det er kanskje svaret på hvorfor sexlivet ikke kom tilbake med en gang, sier Nikoline.

Da Nikoline kunne finne frem det lille truseinnlegget fra fødebagen igjen hadde familien bleieslutt-party.

- Hvor lang tok det etter fødsel før dere kunne si at dere hadde et normalt sexliv?

- Vi prøvde første gang etter tre uker, det var ikke normalt! Men jeg måtte prøve for å komme over kneika. Det var jo ikke tre uker siden vi sist hadde sex, det er jo tre uker siden jeg fødte! Det var veldig ømt den først gangen, og så er det jo en periode etter fødsel hvor man er i en skikkelig nyfødtboble og føler seg som en melkemaskin. Jeg vil si at det tok fem måneder før sexlivet var helt normalt igjen. Da hadde vi sex like ofte som før.

DIREKTE: Christoffer og Monica Nyhus tok graviditetstesten for åpent kamera. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Familien Nyhus Vis mer

- Vi glemte å hente Noelle i barnehagen

Rett etter første fødsel hadde Nikoline en forventning om å komme raskt inn i de gamle klærne sine. Hun var for eksempel ikke klar over at gravid-magen fortsetter å være der en stund etterpå.

- Man ser jo seks måneder gravid ut dagen etter fødsel! Men så er det så rart, for man føler seg så innmari tynn. Man føler seg lett og sånn «woooho». Så går man inn i skapet og skal prøve på jeansene man brukte før graviditeten, men det går jo ikke. Da ble jeg lei meg . «Fader, er det sånn jeg ser ut liksom», tenkte jeg. Etter fødselen nå har jeg vært mye mer tålmodig og latt kroppen gro.

Nikoline irriterer seg hardt over mammaavdelingen i klesbutikker. Hun kjøpte nesten ikke klær for gravide mens hun gikk gravid.

- Det ser ut som at den kolleksjonen har hengt der siden 2001! Jeg prøvde heller å finne klær som jeg vanligvis bruker, i min normale størrelse, slik at jeg kunne fortsette å bruke klærne etter graviditeten. Jeg har selvfølgelig måttet kjøpe noen bukser i mammaavdelingen, men jeg brukte stretch kjoler og skjørt med strømpebukser til. Det er behagelig og ofte mye rimeligere enn bukser, tipser Nikoline.

LILLEBROR: Nikoline og Sebastian har foreløpig ikke offentliggjort navnet på sønnen som kom til verden 28. september 2019. Foto: privat
LILLEBROR: Nikoline og Sebastian har foreløpig ikke offentliggjort navnet på sønnen som kom til verden 28. september 2019. Foto: privat Vis mer

Åpenhet og ærlighet har blitt en viktig og stor del av hverdagen til Nikoline og Sebastian, og på Instagram deler begge realitetsorienterte glimt fra hverdagen.

- Er det sant at dere glemte å hente Noelle i barnehagen?

- Ja, men det har bare skjedd to ganger! Det var rett og slett dårlig kommunikasjon mellom Sebastian og meg. Vi var begge i god tro om at den andre skulle hente. Vi glemte jo ikke at vi hadde et barn, det var mer sånn «fuck, ingen av oss har hentet Noelle». Man får selvfølgelig dårlig samvittighet når man kommer inn der i siste liten, og ser at hun er den eneste igjen av barna. Men hun var sammen med voksne mennesker hun elsker og er trygg på. Det ordnet seg!

Eksponering av barna og første tur på byen etter fødsel

- Hvorfor er dere så åpne?

- Det har jeg aldri blitt spurt om før, men det er nok fordi jeg alltid har vært sånn som person. Både med familie, venner og Sebastian. Mamma har alltid snakket med oss om alt, og det har alltid vært trygt for meg å åpne opp om hva som helst. Jo mer åpen man er, jo mer merker man hvor stor pris folk setter på det.

- Man tenker ofte at man er alene om ting, men så fort man deler at «å herregud det her skjedde», så får man ofte «men herregud, det skjedde med meg også», tilbake.

UNG MOR: Nikoline mener det både er positive og negative ting med å få barn tidlig. Selv velger hun å fokusere på det positive. Foto: privat
UNG MOR: Nikoline mener det både er positive og negative ting med å få barn tidlig. Selv velger hun å fokusere på det positive. Foto: privat Vis mer

Da Noelle ble født, hadde verken Nikoline eller Sebastian spesielt mange følgere på Instagram. Det var kun venner, familie og bekjente. Det var ikke det samme publikummet den gangen, som det er blitt nå. Nikoline forteller hun var mindre kritisk til det hun la ut før.

- Det vi direkte angret på, som vi nå har slettet, var bilder av Noelle hvor hun var naken i en badesituasjon. Det ville vi aldri gjort nå som vi er mer synlige.

Paret delte også bilder av Noelle rett etter fødsel. Denne gangen var de begge enige om at de ville ha lillegutt for seg selv en stund, før han ble vist frem.

- Jeg ville kjenne litt på følelsen av at «han er min». Vi er naturligvis utrolig stolte av sønnen vår, og gledet oss masse til å vise han frem.

- Er det noe du gledet deg spesielt til å gjøre etter fødsel?

- Jeg gledet meg veldig til å gå ut, uten å ha med magen, og det å være huset til babyen. Bare være meg igjen. Ta et glass vin, selv om jeg ikke har savnet alkoholen. Jeg savnet det å sitte rundt et bord, musikken, være sosial og kanskje skåle litt. Jeg gledet meg aller mest til å ikke være «hun gravide», for man blir fort «hun gravide» på fest.

Foto: Aleksandra Brillanti
Foto: Aleksandra Brillanti Vis mer

- Hva vil du si til gravide eller andre nybakte foreldre?

- Mitt viktigste råd er nok «ikke google», uansett spørsmål. De første sidene som dukker opp er sjeldent fagsider. Det er forum som kvinneguiden, mamamforum, babyverden og all den driten der. Da får man meningen til en person som nødvendigvis ikke stemmer for deg. Vi har fått mye tips og råd, men vi bestemte vi oss for at det her klarer vi selv. Ingen vet bedre enn det du selv gjør i din situasjon. Sebastian pleier å si «folk fødte i huler før, dette klarer vi».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer