Kropp:

- Jeg har følt på at magen har vært «stygg» etter fødsel

Julie Valsø byr stadig på både viktig tematikk og foreldrerolle-humor på Instagram. En nylig mage-video har vekket spesielt stort engasjement.

MAGE-VIDEO: Julie Valsø (29) sin video om mamma-magen har gått viralt med mange millioner views. Foto: @julievalso
MAGE-VIDEO: Julie Valsø (29) sin video om mamma-magen har gått viralt med mange millioner views. Foto: @julievalso Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Det er ikke særlig rart at humor rundt det å være foreldre kan slå godt an. Det er deilig å se at andre opplever eller sliter med lignende ting - og kanskje også deilig å bli minnet på at noen ganger er det best å bare le av det hele.

Julie Valsø (29) deler gjerne deler av mamma-hverdagen som tobarnsmor i Oslo på ufiltrert og humoristisk vis med sine 31 000 Instagram-følgere. Nylig gikk en av videoene hennes viralt. I skrivende stund har den fått 16, 4 millioner visninger og over 600 000 likerklikk.

- Jeg synes det er helt sykt. Tror ikke jeg skjønner hvor mange det er!, sier hun til KK.

Etter én dag hadde den rundt 800 00 visninger, og Valsø turte begynne å håpe på en million. Noe mer enn det hadde hun aldri sett for seg.

I videoen, viser hun på humoristisk vis hvordan magen hennes ligner på en focacciabrøddeig - ved å helle olivenolje og strø krydder på. Humoren hylles i kommentarfeltet.

- De aller fleste kjenner seg veldig igjen! Og sier at de også har en sånn mage. Jeg tror jeg traff en gøyal gjenkjennelse hos folk, sier Valsø.

Valsø forteller at da hun så den originale oppskriftsvideoen med focaccia, ble hun med én gang inspirert til å lage sin video.

- Jeg så med én gang at det var min mamma-mage! Så gikk det rimelig fort og uplanlagt derfra - sofaen lukter fortsatt oregano, for å si det sånn, sier hun.

Men denne typen innhold kan ikke sies å være nytt for profilen hennes.

- Jeg lager jo innhold som skal hjelpe foreldre til å drite i forventninger og ikke ta alt så alvorlig. De fleste av oss har litt focaccia-mage og rotete hjem. Og det går bra.

FORELDREROLLEN: Valsø poster bilder og videoer om foreldrerollen på ufiltrert og humoristisk vis. Foto: @julievalso
FORELDREROLLEN: Valsø poster bilder og videoer om foreldrerollen på ufiltrert og humoristisk vis. Foto: @julievalso Vis mer

-Virker som om få vet hvordan en mage ser ut

Dessverre er det ikke alle som smittes av humoren om mamma-magen. Noen har også latt seg provosere, kan Valsø fortelle i egne Instastories. Dem kaller hun for nettroll.

- Jeg tenker at ofte handler jo ikke nettroll om «deg», de har det ikke bra meg seg selv. Og det er fint at focaccia-magen min kunne provosere dem litt!, sier Valsø.

Men dårlige holdninger når det gjelder kropp er ikke bare reservert kommentarfeltet. De finner man jo også ellers i samfunnet. «Mamma-kroppen» utsettes for mye press.

- Mange gruer seg kanskje til at kroppen forandres. Jeg skjønner det på en måte, fordi det virker som om en del av den du var blir borte. Men vi er så mye mer enn strekkmerker og en litt mer posete mage.

- Skal man la det styre verdien sin? Det er jo så mye annet man kan bekymre seg over som foreldre, sier Valsø.

Hun tror de negative kommentarene kan komme av at folk skammer seg selv, eller har høye forventninger til hvordan de selv bør se ut. Da blir det kanskje logisk å insistere på at andre burde skamme seg også.

FORVENTNINGER: Med Instagramkontoen sin vil Valsø hjelpe foreldre til å ikke ta ting så alvorlig, og ikke være så opphengt i forventninger. Foto: @julievalso
FORVENTNINGER: Med Instagramkontoen sin vil Valsø hjelpe foreldre til å ikke ta ting så alvorlig, og ikke være så opphengt i forventninger. Foto: @julievalso Vis mer

Selv har hun også hatt et varierende syn på sin egen mage etter fødsel. Hun forteller derimot at hun selv føler hun vet lite om hva som er «vanlig». Hennes egen mage bærer preg av fødselsskaden diastase - noe ingen lege fortalte henne om eller plukket opp.

- Det virker som at få vet hvordan en gjennomsnittlig mage ser ut fordi vi er så opptatte av å gjemme den - det er jo ekstremt merkelig.

- Jeg har følt på at magen har vært «stygg» etter fødsel, og så klart vært innom tanken at jeg må tilbake til «før» flere ganger. Men jeg har også følt på presset om å måtte elske mamma-magen min, forklarer hun.

For Valsø har det hjulpet å godta at magen bare er der, det er bare kropp - istedenfor å prøve å elske den hele tiden.

- Det burde jo egentlig være så enkelt som at «haha, den der ligna på magen min, la meg putte litt olivenolje og oregano på for å se hvor mye den ligner», sier hun.

- Men så kommer det så klart masse forventninger og skam knyttet til at jeg og magen min bare eksisterer! Derfor tror jeg mange kjente seg igjen, fordi det var tullete og frigjørende.

-Vi må slutte å unnskylde oss

Valsø understreker at dette er et enormt og viktig tema. En bedring i holdningene til kvinnehelse må til - og må tas på alvor.

- Og vi må fortsette å tulle med det, og slutte å unnskylde oss for at magene våre finnes.

MAGEN BARE ER: Valsø forteller at hun prøver å tenke at magen bare eksisterer. Foto: @julievalso
MAGEN BARE ER: Valsø forteller at hun prøver å tenke at magen bare eksisterer. Foto: @julievalso Vis mer

Det er viktig å granske seg selv også, for å se hvilke holdninger man selv bidrar til å opprettholde. Valsø ber alle la være å legge skammen over på andre. Dette videreføres gjerne også inn i hjemmet - der man har små ører som hører.

- Alle foreldre må slutte å fortelle at noen kropper er verdt mer enn andre ved å snakke stygt om seg selv eller noen rundt seg!

- Det er så rart at kvinnekroppen blir sett på som noe svakt, når den jobben som skjer er enorm. Og i det hele tatt - kan ikke mager få være mager?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer