Bade alene

- Jeg har sett mange barn alene i vannet på flere badesteder i sommer

Når er barna gamle nok til å bade alene?

BADER ALENE: - Jeg tror mange ser på badevaktene som barnevakt. Dessverre. Hvis ikke hadde de vel ikke sendt barna ut og snudd ryggen til, sier en mor til KK. FOTO: NTB Scanpix
BADER ALENE: - Jeg tror mange ser på badevaktene som barnevakt. Dessverre. Hvis ikke hadde de vel ikke sendt barna ut og snudd ryggen til, sier en mor til KK. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste som har små barn vet hvor deilig det kan være med en velfortjent pause. Spesielt i ferier og i helger kan det være fristende å slappe litt ekstra av, lese en god bok eller tankeløst scrolle gjennom Instagram-feeden på mobilen. For noen kan dette behovet bli så sterkt at de lar barna bade alene, enten det er på stranda eller i svømmebassenget. Det kan i verste fall føre til drukningsulykker.

- Jeg tror mange ser på badevaktene som barnevakt. Dessverre. Hvis ikke hadde de vel ikke sendt barna ut og snudd ryggen til, sier Ronja Vinneng, som er skribent og mor, til KK.

Hun så seg nødt til å skrive et debattinnlegg i VG om dette tema etter å ha observert andre foreldre i sommer.

«Vi har alle sett det. Voksne med hodet ned i skjermen på stranda og på badelandet. Flytt oppmerksomheten din vekk fra mobilen, og over på badenymfen. Eller enda bedre – hopp uti vannet du også!» skriver hun.

Dette utsagnet får støtte fra Elisabeth Wiik, som er svømmeinstruktør og daglig leder for Elisabeth svømmeskole.

- Når barn bader, skal man ikke slippe dem av syne ett eneste sekund. Da skal man se på dem hele tiden, hvert sekund. Jeg har også vært rundt på badestrender og sett hvor sløve mange er, og det er skremmende, sier hun.

Wiik sier at dette er et viktig tema, og at mange foreldre trenger å bli bevisst på hvor farlig vannet kan være.

- Mange tror nok at de følger med, at de hører barna eller ser dem i øyekroken. Men drukning kan skje veldig fort og skjer ofte i stillhet, at de bare blir borte under vann. Barn som er i vann skal ses på hele tiden, så enkelt er det, sier hun.

- Vi foreldre bør skjerpe oss

Etter å ha vært på stranda med sine egne barn i sommer, så Vinneng seg nødt til å skrive om det. Hun mener mange trenger den påminnelsen.

- Jeg har sett mange barn alene i vannet på flere badesteder i sommer. Jeg synes vi foreldre bør skjerpe oss, rett og slett. Farfaren min var veldig opptatt av at barna, barnebarna og oldebarna hans skulle være trygge i vannet. Han lærte oss at vannet er farlig, samtidig som han ba oss ha det gøy! Nå skal jeg videreføre lærdommen til mine egne barn, sier hun til KK.

Hun sier at alle må forstå at det kan være farlig og at det er ekstremt viktig å være trygge og svømmedyktige, før man lar barna klare seg selv.

«Foreldrene skal ikke «bare en kjapp tur til kafeen». Det får vente. Jobbmailen kan vente. Telefonsamtalen kan utsettes. Barnet ditt er viktigere.» skriver hun i debattinnlegget i VG.

FORELDRE MÅ FØLGE MED: - Når barn bader, skal man ikke slippe dem av syne ett eneste sekund, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
FORELDRE MÅ FØLGE MED: - Når barn bader, skal man ikke slippe dem av syne ett eneste sekund, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ingen skal bade alene

Det er ikke mulig å si en bestemt alder for når barn kan bade alene, for ifølge badevettreglene skal ingen bade alene.

- Absolutt ingen bør bade alene, hverken voksne eller barn. Det kan skje noe med deg, og da er det ingen som kan hjelpe, sier Wiik.

- Men når er barna gamle nok til å bade uten tilsyn, hvis de bader med venner?

- Det har jeg tenkt mye på opp gjennom årene, og det er nesten umulig å svare på. Noen får bade alene med venner tidlig, mens andre ikke får lov. Det viktigste er at de du skal bade med er svømmedyktige og at dere følger med på hverandre. Barna og vennene må være store nok til å ta det ansvaret, sier hun.

Wiik minner om at selv om vannet er kos og hygge, kan det også være farlig.

- Alle barn bør lære respekt for vannet, det snakker vi mye om på svømmekurs. Å være svømmedyktig i tidlig alder er viktig, og de kan lære å berge seg selv. Likevel er det veldig viktig å følge med, for selv om mange barn som er 4-5 år kan svømme litt, kan det være kjempefarlig hvis de slår hodet eller det kommer en bølge, sier hun.

LES OGSÅ: Slik bader du babyen din

Badevettreglene

Norsk Folkehjelp har utviklet Badevettreglene for å forebygge og forhindre drukningsulykker under bading. De er:

  1. Lær å svømme
  2. Bad aldri alene.
  3. Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist eller når du er påvirket av rusmidler.
  4. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er.
  5. Svøm langs land. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett.
  6. Dytt ikke andre ut i vannet.
  7. Dukk aldri noen under vann.
  8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
  9. Rop på hjelp bare hvis du er i fare.
  10. Bruk godkjent redningsvest.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer