- Jeg hatet å amme!

Livet som nybakt mamma ble ikke helt slik Johanna hadde forventet.
Livet som nybakt mamma ble ikke helt slik Johanna hadde forventet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV-profilen Johanna Grønneberg Mesa mener ammepresset i Norge er for stort.

Johanna Grønneberg Mesa (33) fikk datteren Savannah for 1 år siden. Hollywoodfrue, og tidligere MTV-programlederen har også det siste året hatt to TV-serier på TLC om tiden før og etter fødselen.

Morsinstinktet og lykken kom ikke automatisk

Hun gir i disse dager ut boken «Etter fødselen – det alle glemte å si» hvor hun tar et oppgjør med myten om medfødt morsinnstinkt og øyeblikkelig babylykke. For hvordan være lykkelig når babyen skriker, kroppen har vært gjennom et opprivende 25 timers smertehelvete og du skal ta vare på et skjørt menneskeliv uten å ane hva du holder på med?

Johanna forventet at morsinstinktet skulle komme når hun fikk datteren sin i armene, men ble isteden konfrontert med hvor utilstrekkelig hun følte seg.

– Jeg fikk ofte høre at «Morsinstinktet kommer automatisk» mens jeg gikk gravid. Det eneste de glemte å si var at det instinktet kicker kanskje ikke inn med en gang. Jeg gikk nemlig en lang stund og lurte på om jeg kanskje manglet dette instinktet. Men det kommer tilslutt og da føler man seg ganske fantastisk, forsikrer Johanna. 

LES OGSÅ: Fødselsdepresjon har mange ansikter 

Ingenting ble som forventet

Johanna opplevde at det var mange regler for hvordan man skulle oppføre seg når man ble mor.

– Folk var veldig sikre på hvordan jeg kom til å føle meg virket det som. Men det at andre fortalte meg hvordan jeg kom til å føle meg, gjorde bare at jeg følte meg verre fordi jeg ikke hadde det på samme måte. Jeg forelsket meg ikke i barnet mitt ved første øyekast som de sa jeg ville gjøre, sier Johanna til Mammanett.

– Ingenting ble som forventet etter fødselen. Nå er Savannah blitt et år og vi koser vi oss, men jeg trodde nok at tiden rett etter fødselen skulle bli mer kos også. Jeg følte at jeg hadde gitt alt...kroppen min, søvnen min, karrieren min og at jeg fikk ingenting tilbake. Hun lå bare der. Jeg var nok litt skuffet, men det turte jeg i hvert fall ikke å si høyt.

Mens andre mødre fortalte at de ikke klarte å være bort fra babyen mer enn fem minutter, følte Johanna det helt annerledes.

– Jeg gikk heller med museskritt til butikken og hang ekstra lenge i kjøttdisken bare fordi jeg ikke ville gå hjem og være mamma. Jeg stod der og trodde det var bare jeg som hadde det sånn, at alle andre satt hjemme og stirret forelsket på sitt lille barn og elsket å være mamma.

Johanna Grønneberg Mesa (33)
Johanna Grønneberg Mesa (33) Vis mer

 

Hatet ammingen

Og det samme gjaldt også ammingen.

– Jeg fikk inntrykk av at å amme skulle være fint om ikke en vakker og uforglemmelig følelse hvor jeg og barnet kom nærmere hverandre og knyttet bånd til tross for litt såre brystvorter. Isteden satt jeg der og gråt mens jeg ammet med blødende brystvorter. Jeg hatet å amme, men turte ikke å si det høyt, innrømmer Johanna.

Hun trodde det skulle bli bedre og bedre å amme, det var i hvert fall det folk fortalte Johanna. – Jeg ventet og ventet på at den fine tiden og de gode stundene skulle vise seg, men jeg ble bare mer og mer lei meg ettersom de uteble. 

LES OGSÅ: Johannas beste treningstips

Vennene i LA trodde ammingen var et prosjekt

– Vi er jo en ammenasjon her i Norge og det er absolutt forventet at man ammer barnet sitt og gjerne 1 år. Vennene mine i LA hadde det helt annerledes, der var det langt fra forventet og heller sett på som et alternativ. Mange av mine venner der så på ammingen min som et prosjekt jeg drev med. Mens jeg så på den som en jobb som var forventet av meg og som jeg var nødt til å kose meg med og sette pris på. 

Men ammingen ble aldri kos for Johanna. 

– Det finnes masse hjelp til å amme. Det finnes til og med egen ammehjelp som kommer hjem til deg. De hjelper til med forskjellige ammestillinger så det ikke skal gjøre så vondt og det finnes forskjellige produkter man kan bruke mot ømme brystvorter, forteller Johanna.

– Men jeg hadde ikke litt vondt i ryggen og såre brystvorter. Det blødde fra mine brystvorter og jeg husker en gang jeg satt og gråt mens jeg ammet og kikket ned på Savannah og da hadde hun blod i munnviken og en bit av brystvorten min i munnen og da klarte jeg ikke la være å tenke: er dette virkelig verdt det? Men spør du noen så får du alltid i svar at ja, det er det! 

LES OGSÅ: Når ammingen ikke fungerer

Ammepresset er for stort!

Johanna forteller at ammingen ble bare mas for henne. 

– Men jeg vet selvfølgelig at ikke alle har det sånn. Derfor er det viktig med oppfølging i forhold til amming, men jeg synes presset på å amme i Norge er altfor stort. 

Hun ammet til Savannah til hun var fem måneder. 

– Da virket det som hun ikke fikk nok og jeg hadde fått for mye. Jeg prøvde å overbevise meg selv om at det var helt ok at jeg sluttet å amme nå, men innerst inne brant det i meg at det beste for barnet mitt var om jeg hadde holdt på i minst seks måneder og gjerne et år. For det var det alle sa. Jeg hadde utrolig dårlig samvittighet. Selv om barnet mitt virket veldig glad for å få noe annet enn brystmelk lurte jeg alltid på om jeg ikke hadde gitt henne det nest beste, innrømmer Johanna.

LES OGSÅ: Slik vet du at barnet får nok morsmelk

Slutter å planlegge så mye

Sist vi så Johanna på TV var hun høygravid og klar for orgasmefødsel. I november er  Johanna Grønneberg Mesa tilbake på TLC – denne gangen med sin nye datter Savannah og ektemannen Vince. Nå er det foreldrerollen som skal under lupen.

Og nå har hun lært.

– En ting jeg har lært fra å lage første sesong av TLC programmet vårt er at man ikke må forberede seg så veldig. Man kan nok undersøke muligheter og kanskje prøve å forberede seg litt mentalt, men å planlegge noe er en dum plan. Jeg planlagte for mye og endte opp med å bli veldig skuffet over meg selv. Jeg hadde jobbet i 23 timer med veldig smerte og måtte overføres fra ABC klinikken hvor min plan var å føde naturlig. Da jeg måtte gå imot min plan og føde med epidural på Ullevål følte jeg at jeg ikke hadde klart det jeg skulle. Sånn skal ingen føle seg, forteller Johanna..

– Jeg kan helt ærlig innrømme at jeg skulle føde med pen sminke, høyt hår og fine klær, og kanskje funker det for noen, men ikke for meg denne gang. Og det er ok!

TV-profil:: Johanna Grønneberg Mesa er også kjent som Hollywoods kjendistrener.
TV-profil:: Johanna Grønneberg Mesa er også kjent som Hollywoods kjendistrener. Vis mer

Store problemer blir små

– Da jeg var gravid fikk jeg ofte høre at livet kom til å bli helt annerledes når jeg ble mor og at mine prioriteringer kom til å forandre seg. Det bestemte jeg meg ganske kjapt for å ikke tro på. Jeg skulle bli annerledes enn alle andre. Jeg innrømmer gjerne at jeg hadde en plan om å takle mammarollen bedre enn alle andre. Jeg skulle vise dem!  Men det er nok helt riktig at livet blir helt annerledes - samme hvor flink du er! Og prioriteringene blir forandret, men heller i den grad at ting som var store problemer før ikke er det lenger, innrømmer Johanna.

– Er du klar for flere barn?

– Jeg blir redd bare av spørsmålet. Jeg har fått en utrolig respekt for de som har flere barn. Jeg vil gjerne at Savannah skal ha søsken, men jeg har vanskelig for å se at vi skal klare to. Men vi får se, avslutter Johanna. 

LES OGSÅ: 14 myter om amming 

Se video: Johanna forteller  

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer