<strong>FØDTE TVILLINGER PÅ TV:</strong> Jeg ønsket å vise at en tvillingfødsel kan gå helt fint uten komplikasjoner, forteller Mali. Her samme med barna Max og Martin, samt samboer Tom. Foto: DISCOVERY NETWORKS NORWAY
FØDTE TVILLINGER PÅ TV: Jeg ønsket å vise at en tvillingfødsel kan gå helt fint uten komplikasjoner, forteller Mali. Her samme med barna Max og Martin, samt samboer Tom. Foto: DISCOVERY NETWORKS NORWAY Vis mer

Tvillingfødsel fødeavdelingen:

- Jeg kan stå mer inne for at jeg har vært med på Fødeavdelingen enn Paradise Hotel!

I kveld kan du i TV-programmet Fødeavdelingen se hvordan det gikk da Mali fødte tvillinger.

Publisert
Sist oppdatert

I sesongens tredje avsnitt av «Fødeavdelingen» på FEM får vi se hvordan det gikk da den tidligere Paradise Hotel deltageren Mali Dyrseth (27) og samboeren Tom Johansen (29) fikk sine tvillinggutter Max og Martin (11 uker).

Mali forteller at det var et lite sjokk å få vite at hun ventet tvillinger.

– Selv om jeg veldig tydelig at det var to babyer på skjermen, måtte jeg allikevel spørre gynekologen to ganger om det var sant eller om han bare kødda. Resten av ultralydtimen var latterfull. Jeg klarte ikke stoppe å le og ventet bare på at et tv-team skulle komme inn og si at vi var «pranked». Men de kom aldri, ler Mali.

Mali, som også er mamma til Maria (4), forteller at hun hadde hørt en del om tvillingfødsler på forhånd og at ikke alt var like positivt. Hun valgte allikevel å møte fødselen med et åpent sinn.

– Jeg tok alt jeg hørte med en klype salt og håpte at fødselen ville gå kjempebra og at «det som skjer, det skjer».

– Noe jeg vil anbefale andre om å gjøre også. Det å gjøre seg opp for mange tanker og meninger om fødselen på forhånd, kan føre til at man blir skuffet om alt ikke går som man tenkte og hadde ønsket, sier hun.

Fødselen gikk over all forventning

Og om det skyldes den positive innstillingen til fødselen eller ikke; tvillingfødselen gikk ifølge Mali over all forventning. Fra den aktive fasen av fødselen, tok det knappe to timer før tvillingene ble født og guttene kom med 9 minutters mellomrom.

– Jeg kunne ikke ha drømt om en bedre fødsel. Fødselen med tvillingene var mye lettere enn fødselen med Maria. Noe jeg ikke hadde trodd at den kom til å være, sier hun glad.

Også pappa Tom kom helskinnet gjennom det hele. – Han var en god støtte for meg. Men han klarte ikke å slappe av og nyte det hele før tvilling nummer to kom til verden og han fikk se at alt stod bra til med ham også, smiler hun.

Mali sier hun aldri var i tvil om at Fødeavdelingen var en produksjon hun hadde lyst til å være med på.

– Jeg ønsket å vise hvordan en tvillingfødsel foregår og spesielt det at en tvillingfødsel kan gå helt fint for seg uten komplikasjoner. Men jeg hadde selvfølgelig på forhånd ikke noen garanti for at alt ville gå på skinner. Jeg tenkte ikke noe særlig over at tv-kameraet var tilstede. Når jeg er i fødsel så går jeg inn i min egen boble og tenker ikke så mye over det som skjer rundt meg.

LES OGSÅ: - Jeg tror nok noen blir overrasket over at tvillingfødselen går lettere enn de forventet

Få likhetstrekk med Paradise Hotel

Bortsett fra at begge er tv-program som kanskje ikke så mange tør å delta i, ser hun ikke noen særlig likheter mellom det å være med i Fødeavdelingen kontra Paradise Hotel.

– Personlig kan jeg stå mer inne for at jeg har vært med på Fødeavdelingen enn Paradise Hotel og Fødeavdelingen passer meg som person mye bedre. Jeg tror veldig få vil kjenne meg igjen, da jeg ikke var så lenge med på Paradise Hotel at folk husker meg fra den tiden.

– Men det hender fortsatt at jeg blir gjenkjent og jeg blir like overasket hver gang, ler hun.

Hverdagen etter fødselen har ifølge Mali til tider vært ganske slitsom, noe hun også skriver om på bloggen sin Trehjerter.

– De fire første dagene hjemme var de mest slitsomme, da det var mye nytt å ta innover seg. Vi skulle alle bli vant til den nye tilværelsen med to babyer i hus.

– Men på tross av at det er to babyer så har det gått over all forventning, vi har selvfølgelig noen dager som er tunge. Men guttene er generelt veldig snille av seg. Nå har guttene blitt 11 uker gamle og de har vokst og utviklet seg utrolig masse på kort tid, de er to godgutter som smiler og prater støtt og stadig, sier hun.

LES OGSÅ: - Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger

<strong>FIKK TVILLINGGUTTER:</strong> I den nye sesongen av Fødeavdelingen får vi se fødsler fra Sykehuset Innlandet og St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: DISCOVERY NETWORKS NORWAY
FIKK TVILLINGGUTTER: I den nye sesongen av Fødeavdelingen får vi se fødsler fra Sykehuset Innlandet og St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: DISCOVERY NETWORKS NORWAY Vis mer

Anbefaler sterkt epidural ved tvillingfødsler

Mali fikk epidural for fødselssmertene, noe som ifølge overlege Anne Tandberg ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus er sterkt anbefalt. Årsaken er at det gjør det lettere for gynekologen å hjelpe til under fødselen, uten å påføre mor unødig mye smerter.

Ved tvillingfødsler er det nemlig litt flere barn som blir forløst med tang, vakuum og som blir født i seteleie. Dersom det skulle bli slik at det må utføres et ikke-planlagt keisersnitt, er det også en fordel at kvinnen har fått epidural. Da kan man vanligvis omgjøre føde-epiduralbedøvelsen til en operasjons-epidural.

Det er allikevel slik at de aller fleste kvinner føder tvillinger vaginalt, noe som i 2016 var tilfelle i 64% av alle tvillingsvangerskap på Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus. Det kan imidlertid være mange årsaker til at man noen ganger velger keisersnitt.

– Man bruker de samme retningslinjene som gjelder for enkeltfødene. Det kan for eksempel være forliggende morkake, eller tegn til morkakesvikt slik at de ikke vil tåle rier. Eller at kvinnen har hatt to keisersnitt tidligere, sier Tandberg.

Hender at tvilling nummer to må tas med keisersnitt

– I sjeldne tilfeller må man også ta tvilling nummer to med hastekeisersnitt etter at tvilling nummer en er født vaginalt. I 2016 hadde vi fire hendelser av 74 vanlige vaginale tvillingfødsler her på Haukeland. Det kan for eksempel skyldes at fosterlyden blir langsom og at man ikke greier å trekke barnet ut eller hvis barnet legger seg på tvers og fostervannet går, forklarer hun.

Enkelte hevder at åpningsfasen ofte er kortere ved tvillingfødsler og at den andre fasen derfor blir er vondere og mer intens. Men dette er ifølge Tandberg ikke riktig.

– Tvillingfødsler kan vare litt lengre hos noen fordi muskelcellene i livmoren kan være overstrukket, og dermed greier ikke livmoren å trekke seg sammen så kraftig som vanlig under rier. Men når det kommer til lengde på åpningsfasen eller hvor smertefull fødselen er, er det helt individuelt som ved fødsler ellers, sier hun.

Se Fødeavdelingen på FEM i kveld klokken 21:30.

LES OGSÅ: - Du er 28 uker på vei, det er tvillinger og du må føde om fem uker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer