Hyperemesis gravidarum:

- Jeg kastet opp 30-40 ganger om dagen

Anja Solberg Lillegård (25) fikk ekstrem svangerskapskvalme, og var helt avhengig av kvalmestillende medisiner for å klare å gjennomføre svangerskapet.

SVANGERSKAPSKVALME: Anja fikk ekstrem svangerskapskvalme begge gangene hun var gravid, og var helt avhengig av medisinen Zofran. FOTO: Privat
SVANGERSKAPSKVALME: Anja fikk ekstrem svangerskapskvalme begge gangene hun var gravid, og var helt avhengig av medisinen Zofran. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Anja Solberg Lillegård (25) er tobarnsmamma, og for et par måneder siden fødte hun sitt andre, og trolig siste, barn. Under begge svangerskapene har hun fått hyperemesis gravidarum, ekstrem svangerskapskvalme. Kvalmen kom allerede i svangerskapsuke fire og fem, og varte helt frem til fødselen.

– Jeg kastet opp ekstremt mye under begge svangerskapene, det var ikke mulig å komme seg ut av senga uten medisiner.

Under første svangerskap tok Anja kontakt med lege. Hun ble bedt om å se an formen, før hun fikk medisiner.

– Jeg ble utrolig dårlig, og gikk ned ganske mange kilo. Jeg ble så dehydrert at jeg måtte legges inn på sykehus, og først da ble jeg tatt på alvor. Jeg fortsatte likevel å gå ned i vekt.

Under første svangerskap fikk Anja ernæring rett i blodet, og andre gangen fikk hun næring gjennom en knapp på magen. Medisinen Zofran har hjulpet henne mye.

– På de gode dagene har jeg tatt Zofran to ganger, på andre dager har jeg tatt flere tabletter. Kvalmen var like intens gjennom hele svangerskapet, det var helt grusomt. Jeg er så lykkelig for at graviditeten er over, sier Anja.

LES OGSÅ: Jeanette er rammet av ekstrem svangerskapskvalme

HYPEREMESIS GRAVIDARUM: Kvinnene som får ekstrem svangerskapskvalme har svært dårlig livskvalitet. Kvalmen er like sterk som ved cellegift som gis ved kreftbehandling. FOTO: NTB Scanpix
HYPEREMESIS GRAVIDARUM: Kvinnene som får ekstrem svangerskapskvalme har svært dårlig livskvalitet. Kvalmen er like sterk som ved cellegift som gis ved kreftbehandling. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nesten alle fikk avslag på søknad om refusjon

Alle gravide har rett til svangerskapsomsorg. Dette er et gratis tilbud, som skal sørge for at både mor og barn skal ha det best mulig.

Ved nyttår ble det besluttet at legemidler mot kvalme ikke dekkes, derfor måtte alle søknader fra lege om dekning av legemidler ved kvalme, gå gjennom blåreseptordningen. Så å si alle kvinner som søkte i år, fikk avslag.

Anjas førstefødte er to år gammel, og da hun ble medisinert med Zofran under svangerskapet, slapp hun å betale selv. I år måtte hun derimot selv betale for medisinene, og kostnadene kom på godt over 7000 kroner.

– Jeg har bedt om å få det på blå resept to ganger, men fått avslag begge gangene. Nå har jeg sendt inn en klage som er under behandling, men behandlingstiden er fryktelig lang, sier hun, og legger til:

– Grunnen til at jeg ikke fikk innvilget refusjon, er fordi det ikke var godt nok dokumentert at Zofran er effektiv mot svangerskapskvalme. Men jeg har jo prøvd alt av kvalmestillende medisiner, og dette er det eneste som har hjulpet. Jeg gikk fra å kaste opp 30-40 ganger om dagen, til «kun» to til fem ganger.

Måtte se over reglementet på nytt

De nye reglene har skapt sterke reaksjoner. Etter sterkt press fra Hyperemesis Gravidarum Norge og media, med NRK i spissen, valgte Helsedirektoratet å se over reglementet på nytt. Og nå viser det seg at disse kvinnene har rett til å få stønad ved bruk av Zofran - også i år.

Ifølge Helfo hadde de mottatt rundt 30 søknader hittil i år. De aller fleste kvinnene har fått avslag på sin søknad om refusjon, derfor skal Helfo nå ta opp disse sakene og vurdere etter ny praksis, lover Harald Lislevand, seniorrådgiver i Helsedirektoratet. .

– De som oppfyller kravene etter den nye praksisen, noe som jeg antar gjelder de aller fleste, vil få beskjed fra Helfo om at de vil få utleggene dekket, slik man vanligvis får gjennom blåreseptordningen. Helfo skal gå igjennom alle disse sakene fortløpende, sier Lislevand.

BLIR IKKE FLERE BARN: Dersom Anja ikke hadde fått medisiner, er hun usikker på om hun hadde klart å gjennomføre svangerskapene. Hun er lykkelig over at den verste perioden er over, og nå nyter hun småbarnstiden med barna Mia og Noah. FOTO: Privat
BLIR IKKE FLERE BARN: Dersom Anja ikke hadde fått medisiner, er hun usikker på om hun hadde klart å gjennomføre svangerskapene. Hun er lykkelig over at den verste perioden er over, og nå nyter hun småbarnstiden med barna Mia og Noah. FOTO: Privat Vis mer

Dersom man ikke lenger har kvitteringer tilgjengelig, kan man be apoteket om å skrive dem ut på nytt – disse skal ligge inne i systemene deres.

– Det skal liksom være gratis å være gravid i Norge. Hadde det ikke vært for Zofran, tror jeg ikke det hadde vært mulig for meg å gjennomføre svangerskapene. Man blir så utmattet, det er skikkelig tungt. Jeg var langt nede en periode, sier Anja.

Kvalmen roet seg etter fødsel, men Anja merker at kroppen fortsatt er sliten, og at det tar tid å hente seg inn igjen.

– Jeg kjenner at kroppen fortsatt er utmattet, og at jeg fort kan bli veldig kvalm – det skal veldig lite til. Man blir virkelig helt tappet for energi.

Klarer ikke å fungere som normalt

Kvinner med hyperemesis gravidarum sliter med kvalme i en mye større grad enn hva som er «normal» svangerskapskvalme. De kaster opp mange ganger om dagen, over lengre tid. Dette rammer én av 500 gravide kvinner årlig.

– «Vanlig» svangerskapskvalme kan også vare hele dagen, og over flere uker (80 prosent av gravide opplever en eller annen grad av kvalme). Men selv om 50 prosent av gravide rapporterer at de har kastet opp, så er det kanskje én eller to ganger i løpet av svangerskapet. Å kaste opp hver dag, flere dager i strekk, er ikke vanlig, sier Jone Trovik, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus, og professor ved universitetet i Bergen.

Ved ekstrem svangerskapskvalme klarer man ikke å være i jobb eller gjøre vanlig husarbeid. Matlaging er svært ubehagelig, ettersom man takler matlukt og sterke lukter dårlig.

– Disse kvinnene har svært dårlig livskvalitet, og kvalmen er like sterk som ved cellegift som gis ved kreftbehandling, sier Trovik.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate lider nok en gang av ekstrem svangerskapskvalme

Potensielt livstruende tilstand

«Vanlig» kvalme gir seg oftest etter de første 12 ukene, men ved HG varer det oftest lenger. 20 prosent av kvinnene har plager utover siste halvdel av svangerskapet, en del er plaget hele svangerskapet.

– Vi vet ikke hvordan vi kan forebygge utvikling av HG. Hos kvinner som har hatt det i tidligere svangerskap, vil man oftest forsøke å starte med kvalmestillende medisiner tidlig, gjerne så fort man får en positiv graviditetstest. Det kan hos noen forhindre utvikling av HG, eventuelt at man får mildere symptomer som kommer senere i svangerskapet, forklarer Trovik.

Det kan være veldig vanskelig å spise og drikke når man er så kvalm, men noen råd finnes: Drikk gjerne små slurker, mellom måltider, og spis små, hyppige måltider. Maten bør ha et høyt proteininnhold.

– Tilstanden kan bli livstruende dersom man mister for mye væske, salt og næring. Dødeligheten falt heldigvis dramatisk da vi fikk mulighet for å gi væske og salter rett i blodet, altså intravenøst, på 50-tallet, sier Trovik.

Dersom man ikke klarer å spise, og trenger kunstig ernæring, er det viktig å gi komplett ernæring, med alle vitaminer og sporstoffer kroppen trenger.

– Alle som legges inn på sykehus, cirka én prosent av gravide, får intravenøs væskebehandling og vitaminsupplement, sier Trovik.

Fant en løsning på problemet

Det foreligger dokumentasjon på bruk av Zofran mot ekstrem svangerskapskvalme i noen studier, men Helfo mente at bevisene ikke var godt nok dokumentert, og derfor har mange gravide kvinner fått avslag på søknaden sin om refusjon.

– Hvorfor ble dette en så komplisert sak?

– Det har vært faglig uenighet om dokumentasjon for bruken av dette legemiddelet. Normalt godtar man anbefalinger som er utgitt av myndighetene, slik som Helsedirektoratet, men unntaksvis kan man godta anbefalinger fra legeforeningen. I dette tilfellet skal man kunne godta anbefalinger fra legeforeningens veileder i fødselshjelp. Der er det anbefalt at kvinner med alvorlig kvalme kan bruke Zofran. Derfor har vi gitt Helfo beskjed om at dette kan legges til grunn i vurderingen av søknaden, og at kvinnene derfor oppfyller kravene uten videre dokumentasjon, forklarer Lislevand.

Anja synes det er kjempebra at myndighetene endelig har kommet frem til en løsning på saken.

– Svangerskapsomsorg skal tross alt være gratis i Norge. Men jeg synes også at det er veldig synd at det har tatt såpass lang tid, og at det måtte skapes blest i media før det virkelig ble tatt tak i problemet. Mange gravide med HG kunne vært spart for masse krefter, tid og frustrasjon, dersom myndighetene hadde valgt å tolke regelverket slik de gjør nå. Så nå håper jeg bare at det ikke blir noe mer oppstyr rundt dette, og at fremtidige gravide med HG skal slippe å kjempe for sine rettigheter for å få gratis og verdig svangerskapsomsorg.

LES OGSÅ: - 8. februar kan være dagen jeg aldri våkner igjen, eller at jeg våkner og er lam

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer