Tvillingfødsel

- Jeg kjente at noe «falt ut» mellom beina mine

Silje-Mari hadde et så godt som problemfritt tvillingsvangerskap. Så kom fødselen.

ETT ÅR OG STOR FEIRING: Laura til venstre, og Lykke oppå bilen på ettårsdagen i februar i år. - Da feiret vi livet, sier mamma Silje-Mari Stien. FOTO privat
ETT ÅR OG STOR FEIRING: Laura til venstre, og Lykke oppå bilen på ettårsdagen i februar i år. - Da feiret vi livet, sier mamma Silje-Mari Stien. FOTO privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to år siden snakket KK med Silje-Mari Stien fra Tromsø, og fikk høre den spesielle historien om hvordan hun kun fjorten dager etter at spontanabortere, fant ut at hun var gravid igjen - med tvillinger!

- Jeg kjenner mange som har strevd med å bli gravide og har hatt mange spontanaborter. Når jeg i tillegg ble gravid med tvillinger og rett etterpå, da føler jeg meg bare veldig privilegert. Ja, det blir dobbelt arbeid, men det er en gave å slippe årevis med prøving, det er ikke alle som er så heldige, sa Silje-Mari til KK den gangen da hun gikk gravid og var forholdsvis nygift med sin Bjørn, og med datteren Danielle på ti år som ventet spent på å bli storesøster.

Nå har vi snakket med Silje og fått en oppdatering på hvordan det går med hele gjengen etter den store familieforøkelsen - og lurer på hvordan det gikk med både svangerskap, fødsel og barseltid. Og ble det jenter eller gutter?

- Det ble to jenter, Lykke og Laura, forteller Silje-Mari til KK.

- Svangerskapet gikk over all forventning, jeg var i god form og gikk faktisk på ski frem til uke 32. De ble født 14 februar 2018 , i uke 35+5. De var premature, men store jenter. Hele 2750 gram og 2460 g, 45 centimeter begge to.

Fødselen var derimot langt fra ukomplisert.

- På kvelden 14. februar gikk vannet, nesten litt som man ser på film. Jeg skjønner fortsatt ikke hvor jeg hadde alt vannet, og at det bare var forstervannet til den ene jenta, Lykke, sier Silje-Mari.

Ti minutter senere kjenner hun at noe har «falt ut» mellom beina, men den store magen gjør det vanskelig å se. Silje-Mari ringer 113. Hun vet at ingenting skal falle ut på den måten. Det viser seg at det er navlestrengen hun kjenner, instinktivt skjønner hun at hvert sekund teller.

- Mannen min Bjørn er egentlig en rolig herre, men dette er første gang jeg har sett han få et snev panikk - han ville at vi skulle kjøre på sykehuset med en gang, men jeg prøvde å forklare at jeg måtte ligge, ikke sitte. Ambulansen tok lang tid, men med i ambulansen var den skjønneste jordmoren, understreker Silje-Mari.

Hun forsto at babyene svevde mellom liv og død, men at det viktigste hun kunne gjøre nå, var å beholde roen - for alles del.

På sykehuset står et stort team klare til å forløse jentene og ta hånd om Silje-Mari, som blir lagt i narkose.

- Klokken 23.40 forløste de Lykke mens jeg lå i narkose. Lykke var livløs og blå, og teamet brukte lang tid, og sa det så mørkt ut, forteller Silje-Mari.

SØSKEN: Lykke til venstre med maske, og Laura ved siden av. To søstre med ett minutts mellomrom, omtrent en uke etter fødselen. FOTO: Privat
SØSKEN: Lykke til venstre med maske, og Laura ved siden av. To søstre med ett minutts mellomrom, omtrent en uke etter fødselen. FOTO: Privat Vis mer

Dramatiske døgn

Et minutt senere ble Laura forløst, ikke helt klar for verden hun heller, men ifølge Silje-Mari i bedre form enn hennes et minutt eldre søster. Legene bestemmer at Lykke skal kjøles ned, for å bevare hjernen og hindre om mulig varige mén. I tre døgn kjøles hun ned, før de sakte begynner å varme henne opp igjen. Silje-Mari og Bjørn får beskjed om at situasjonen er kritisk, at de må være forberedt på det verste.

- Det var noen vanskelige uker på sykehus, skyldfølelse for at Lykke var syk og for at vi fikk ha Laura nær oss, mens Lykke måtte ligge koblet til mange maskiner. Og vi ikke fikk være med henne døgnet rundt.

- I tillegg hadde jeg dårlig samvittighet for storesøster som var hjemme med onkel og bestefar, hun hadde hatt meg alene i ti år og plutselig var jeg utilgjengelig, trist og redd, sier Silje-Mari.

TØFFE DAGER: Silje-Mari med lille Laura på fanget. Lykke måtte ha pustehjelp. FOTO: Privat
TØFFE DAGER: Silje-Mari med lille Laura på fanget. Lykke måtte ha pustehjelp. FOTO: Privat Vis mer
STOLT STORESØSTER: Danielle Med lille Laura på fanget på sykehuset. FOTO PRIVAT
STOLT STORESØSTER: Danielle Med lille Laura på fanget på sykehuset. FOTO PRIVAT Vis mer

Hun beskriver dagene på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN) som både korte og lange, gode og dårlige. Likevel, etter som dagen går det stadig bedre med Lykke, og snart kobles hun fra alle maskiner. Så kom det til å gå bra, likevel! Lettelsen er enorm.

- Da vi endelig får reise hjem etter tre uker, var det med skrekkblandet fryd. Vi var livredde både far og jeg, nå var det jo bare vi to som skulle følge meg på at alt gikk bra, sier Silje-Mari og legger til at hun er glad for at Bjørn var hjemme med henne og barna de første ukene.

- Dette har vært en tid fylt av emosjoner, og det har gjort meg og Bjørn til mer ydmyke mennesker, der vi har kjent de hårfine linjer mellom liv og død. Det har gjort oss takknemlig på et nytt nivå. Vi fikk reise hjem med begge jentene våre, Ikke alle får det, sier Silje-Mari.

BABYLYKKE: - Her er jentene omtrent fire uker, sier Silje-Mari. Foto: Privat
BABYLYKKE: - Her er jentene omtrent fire uker, sier Silje-Mari. Foto: Privat Vis mer

I dag har de jo jentene begynt i barnehagen, og selv om de har vært en del hjemme etter oppstart med snørr og feber som barnehagebarn flest, opplever Silje-Mari at hverdagen er tilbake til normalen, selv om det er hektisk. Storesøster Danielle har ifølge Silje-Mari vært helt fantastisk med de to småsøstrene.

- Det høres kanskje ut som en klisjé, men vi minner hverandre på å være takknemlig og nyte den hektiske tiden. For i noen uker der trodde vi at vi ikke fikk Lykke med oss hjem, sier Silje-Mari.

- Bjørn og jeg pleier å si: så rike vi er - og så trøtte vi er!

Tvillingsvangerskap

  • Tall fra Folkehelseinstituttets medisinske fødselsregister viser at i 2018 ble det født i overkant av 55 000 barn i Norge, av disse er rundt 800 tvillingfødsler.
  • Omtrent halvparten av alle tvillingfødsler, skjer før uke 37, dvs. prematurt. Et tvillingsvangerskap vurderes som et risikosvangerskap.
  • Ifølge Store Medisinske Leksikon har tvillinger i snitt en fødselsvekt som er 300 gram lavere enn for ikke-tvillinger. Det vil si at fødselsvekten for tvillinger ligger på rundt 3200 gram.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer