For at mødre skal få en kropp som fungerer, må vi tørre å snakke mer om mammamagen. Det mener naprapat og mammamagetrener Marianne Beisland-Thorell hos Mammaklinikken i Oslo.
Til tross for at en del kvinner opplever å få plager knyttet til magen etter fødselen, er det ifølge Marianne fortsatt et tema det snakkes for lite om.
Hun mener at man gjennom riktig trening av magen blant annet kan forebygge smerter i rygg og bekken, lekkasje, diastase, mage- og tarmproblemer, ustabilitet i kjernemuskulaturen og buktende mage.
– I dag har det blitt slik at du skal være så ekstremt takknemlig for mammamagen at noen får dårlig samvittighet for at de faktisk bryr seg. Alle er enige i at det er viktig å trene og bruke kroppen sin, det er den beste medisinen for et langt liv, men magen den skal du liksom ikke bry deg om. Dette skaper et tabu som hindrer kvinner i å oppsøke hjelp. Det blir flaut og man sitter igjen med en følelse av at dette er noe man skulle ha fikset selv, sier hun.
– Jeg merker dette spesielt godt når jeg deler informasjon om det i sosiale medier. Jeg får mange flere meldinger på innboks enn kommentarer på innleggene, og flere lagringer på Instagram enn likes, noe som er tegn på hvor skjult dette egentlig er.

Veronica skulle bli en «Yummy Mummy» på to måneder
Tilpasset seg smertene
En som turte å fortelle om plagene sine og ville gjøre noe med dem, er Christina Kjølås (36). Etter to keisersnitt slet hun med smerter i rygg og bekken, noe som gikk ut over livskvaliteten.
Den til vanlig svært så aktive tobarnsmoren, som elsker å løpe og gå lange turer i fjellet, forteller at hun etter den andre fødselen våknet opp til en helt ny hverdag.
– Jeg kjente ikke igjen meg selv, sier hun.
– Smertene førte til at jeg hele tiden måtte passe på at jeg ikke overbelastet bekkenet, noe som er veldig vanskelig når man har to barn og full jobb. Jeg måtte for eksempel velge om jeg skulle gå en tur den dagen eller om jeg skulle støvsuge, jeg kunne ikke gjøre begge deler.
– I ettertid er det rart å tenke på hvordan man tilpasser seg. Jeg lærte fort hvordan jeg skulle gjøre enkelte ting, som hvordan jeg skulle løfte babyen uten at det gjorde vondt. Til slutt blir det den nye normalen og man får det til å funke. Det var jo ikke slik at jeg bare lå på sofaen og ikke klarte noe, men jeg måtte hele tiden tenke fremover. Jeg måtte spare på kreftene og porsjonere dem ut, slik at jeg klarte det jeg ville.

- Jeg så ut som jeg var åtte måneder på vei
Fikk beskjed om at det ville gå seg til
Etter en stund innså Christina imidlertid at dette ikke ville være en holdbar løsning i lengden og bestemte seg for å oppsøke hjelp.
– Jeg snakket med en lege som sa at jeg bare måtte gi det litt tid og at dette var noe som kom til å gå seg til, men jeg kjente at jeg ikke helt turte å vente på det. Hvis jeg slet så mye mens jeg fortsatt var i permisjon, hvordan skulle det gå idet jeg gikk tilbake til hundre prosent jobb? Jeg forsøkte derfor å få time hos en fysioterapeut, men fordi jeg bodde i en liten by med bare en fysioterapeut var det lang ventetid, forklarer hun.
Christina valgte deretter å teste mammamagetrening gjennom Mammaklinikken og gjennomførte et ti uker langt program hvor hun gradvis trente seg opp igjen. I dag er hun nesten tilbake til normalen.
– I dag kan jeg gjøre hva jeg vil. Jeg kan hoppe på trampolinen med ungene uten at jeg får vondt, og i går gikk jeg 3,5 time i fjellet. Jeg kan fortsatt kjenne smerter hvis det blir for mye aktivitet, så helt borte har det ikke blitt, men det er tusen ganger bedre enn før. Det er imidlertid viktig at jeg fortsetter å gjøre øvelsene mine og ikke lar det skli ut, sier hun.
Hun er enig i at dette nok kan være et sårt tema for mange. Hun tror mye kunne vært bedre dersom kvinner fikk bedre informasjon og oppfølging rett etter fødselen.
– Selv hadde jeg et kjempebra første svangerskap, men det endte i et hastekeisersnitt på grunn av en komplikasjon. Da jeg ble gravid igjen, fikk jeg bekkensmerter allerede i uke ni og ble raskt sykemeldt. Jeg var godt trent og hadde slett ikke forventet at kroppen min skulle reagere slik. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg hadde det så vondt.
– Hadde jeg fått den informasjonen jeg trengte og fått hjelp til å trene opp magen etter det første keisersnittet, tror jeg ikke at jeg hadde hatt så store plager i det andre svangerskapet, sier hun.

- Jeg har følt på at magen har vært «stygg» etter fødsel
En del kvinner sliter i årevis
Christina var aldri i tvil om hva som var årsaken til plagene hennes, men ifølge Marianne Beisland-Thorell er det slett ikke alltid slik. En del kvinner kan slite i årevis med fysiske plager, uten å se sammenheng med mammamagen.
Ryggproblemer, dårlig holdning, nedpress i bekkenet, lekkasjer, dårligere pust, dårligere kondis, stive nakke og skuldre, er alle plager som ifølge naprapaten kan ha sammenheng med den klassiske utstående mammamagen.
– En del kjenner ikke plagene i starten fordi belastningen ikke er så stor. Men i takt med at man øker belastningen, får mange mer av plagene også.
– Dessverre er det slik at man på helsestasjonen blir sjekket og målt nøye under svangerskapet, men idet du har født har de ikke lengre tid til deg. Et svangerskap er den største kroppslige forandringen du kommer til å gå gjennom i ditt liv, men etter at du har født er det bare forventet at du skal gå videre i livet ditt som om ingenting har hendt. Kvinner får beskjed om at «slik er det bare, du har født», men det er jo nå du aller mest trenger en kropp som fungerer.
– For meg er det derfor viktig å få frem at det aldri er for seint å trene riktig. Selv om kroppen din har endret seg finnes det alltid en løsning. Forsett å søke hjelp til du får svar, råder hun.

Delte magemuskler: «Heidi» Gikk med plager i 17 år

Vet ikke at de har diastase
Ni av ti kvinner Marianne møter på klinikken eller over nett, blåser magen opp i stedet for å spenne den. Dette er ifølge naprapaten et vanlig tegn på svekket kjernemuskulatur.
Andre har delte magemuskler (rectus diastase), en tilstand som rammer cirka en av tre kvinner etter fødselen. Ved delte magemuskler kan man se et mellomrom på mer enn 2,5 cm mellom de to lange musklene i magen, noe som ofte kjennetegnes ved bulende mage.
Marianne forteller at mange av kvinnene som oppsøker henne har slitt med smerter i korsryggen og problemer med bekkenbunnen i årevis, men at de mer eller mindre har resignert og godtatt plagene sine.
– Mange kvinner vet ikke om at de har en diastase, de tenker at det bare skal være sånn. En av kvinnene som kom til meg sa «da får jeg bare se litt gravid ut da», men da hun begynte å jobbe med de riktige øvelsene, og sakte, men sikkert bygde seg opp, ble det helt annerledes, sier hun.
Plagene kan ha andre årsaker
Sandra Bjordal Gluppe er fysioterapeut og stipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole.
Hun sier man ikke kan utelukke at denne typen plager har sammenheng med magen, men at det heller ikke kan bekreftes.
– Enkelte aktører lover at magen vil gå tilbake hvis man trener på en bestemt måte eller unngår enkelte øvelser, men å love det vil være å lure de som betaler. Det er ikke farlig å trene magen rett etter fødselen og nybakte mødre har stor gevinst av å trene og være i fysisk aktivitet, men at det vil føre til at man blir kvitt plager har vi ikke nok evidens på, sier hun.
– I noen av studiene har vi også sett at det ikke er noe sammenheng mellom diastase og smerter i rygg og bekken. Det er altså ikke gitt at om du har delte magemuskler, så må du ha vondt i ryggen.
Sandra holder på med et doktorgradsprosjekt som er fullfinansiert av Norske Kvinners Sanitetsforening. Prosjektets hensikt er å undersøke delte magemuskler hos kvinner etter fødsel.
Hun sier forskningen tyder på at det er viktig å trene alle musklene i magen og ikke unngå enkelte øvelser.
– Vi vet ikke om øvelser vil være med på å lukke mellomrommet, men man kan bli sterkere og kanskje føle at magen oppleves bedre. Det er viktig at man selv kjenner etter hva som føles riktig og eventuelt får hjelp av en fysioterapeut eller naprapat med kompetanse innenfor kvinnehelse, for å finne øvelser som passer den enkelte. Det er ikke sikkert at det som passer for meg er bra for deg, man må tilpasse treningen, sier hun.
– Men vi vet at bekkenbunnstrening kan hjelpe på urinlekkasje. Så det å få hjelp til å komme i gang med denne treningen tidlig, er kjempeviktig.

Det ingen fortalte deg om den første måneden etter fødselen
Uenighet rundt behandling
KK har tidligere snakket med stipendiat Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen ved Universitetet i Bergen som også forsker på delte magemuskler. Ifølge henne finnes det ingen fasit på hvilken behandling som gir best effekt, men at konservativ behandling som trening bør prøves først. For enkelte kvinner blir plagene imidlertid så store at de velger å operere.
Hvilke øvelser som fungerer best ved delte magemuskler og muskler som jobber «feil vei» er det også noe uenighet rundt. Marianne Beisland-Thorell mener det viktigste er at øvelsene gjøres riktig.
– Mange blir verre av øvelser som tilsynelatende virker lett. Det jeg ser, er at kundene som besøker meg ofte oppfatter øvelsene som riktig, men gjør dem feil. Om en lett øvelse gjøres feil, for eksempel ved at magen presses utover eller at de glemmer å starte mageøvelsen nede i bekkenbunnen, kan det gi kompensasjonssmerter, mer nedpress og ubehag i kroppen, sier hun.
– Alle er nødt til å lytte til sin kropp og hvordan de bruker kroppen sin, slik at kroppen får mer støtte og stabilitet.
Må lære seg å verdsette magen
Marianne sier mange kvinner ikke verdsetter magen sin og at det for noen er en del av kroppen de rett og slett ikke ønsker å tenke på.
– Jeg hadde for eksempel en pasient som hadde gjennomgått et akutt keisersnitt og som fikk tårer i øynene hver gang hun snakket om den. En annen hadde en veldig bred og dyp diastase og hadde ikke orket å ta på magen sin på mange år. Det er ikke så lett å jobbe med en mage som du ikke en gang har lyst til å vedkjenne deg, for mange starter behandlingen derfor der.
– Å verdsette mammamagen er kjempeviktig, men det betyr ikke at vi trenger å akseptere alt ved den. Du er like takknemlig over barnet du har fått, selv om du har en fordøyelse som funker, sier hun.
