Graviditet:

- Jeg kommer aldri til å bli den mammaen som nyter gravidkroppen

«Funkygine» har skapt massive reaksjoner hos folk ved å uttrykke misnøye rundt egen gravidkropp.

GRAVIDITET: Jørgine Vasstrand er best kjent for sin usedvanlig veltrente og markerte kropp. Nylig publiserte hun et innlegg på bloggen sin hvor hun gråter på grunn av misnøye rundt gravidkiloene sine - det har skapt reaksjoner. FOTO: Reebok
GRAVIDITET: Jørgine Vasstrand er best kjent for sin usedvanlig veltrente og markerte kropp. Nylig publiserte hun et innlegg på bloggen sin hvor hun gråter på grunn av misnøye rundt gravidkiloene sine - det har skapt reaksjoner. FOTO: Reebok Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har sagt det rett ut: Jeg har følt meg feit og jeg har følt meg stygg mens jeg har vært gravid. Jeg er fullstendig klar over at fokuset burde ligge på noe helt annet, men sånn er det bare - det har ikke vært lett å slå seg til ro med at dette er meg. Det sier Jørgine Vasstrand (26) til KK.

De fleste som kjenner til «Funkygine» vil kanskje forbinde henne som en trygg og selvsikker dame, for mye av det man ser av henne på sosiale kanaler er gjerne store smil, brun hud, markerte muskler og intensive treningsøkter. Men i tillegg til høy eksponeringsfaktor gjennom TV 2-programmet «Bloggerne» denne våren, har hun i løpet av det siste svangerskapet vært åpen om hvor vanskelig det er for henne at graviditeten forandrer kroppen.

«Jeg skjønner at magen skal vokse, men... alt annet vokser også. Jeg liker ikke det jeg ser, og klarer ikke å akseptere at det er sånn jeg faktisk ser ut» sier blant annet 26-åringen gråtkvalt i et blogginnlegg.

Føler seg feit

Vi møter henne sammen med ektemannen Morten Sundli (27) midt i Oslo sentrum. Begge iført treningsklær, med smågodt i hånda og Jørgine med en kul på magen.

- Jeg kan spise hva som helst for tiden, og blir aldri mett. Men jeg prøver så godt jeg kan å finne den gode balansen mellom det å være litt streng og det å kose seg. Det finnes også et helseaspekt både for meg selv og babyen som jeg prøver å ivareta så godt som mulig, sier hun.

Blogginnlegget hun delte med sine tanker om de uønskede gravidkiloene har skapt massive reaksjoner hos det norske folk - på godt og vondt.

- Det er tydelig at folk reagerer når man tar opp et tema som omhandler morsrollen. Jeg traff en nerve, og fikk uten tvil en bekreftelse på at dette er noe flere kvinner sliter med.

- Det er mange som hyller meg og setter pris på at noen endelig setter ord på et tema mange føler på, men som er litt tabu. Og så er det selvfølgelig en del som blir sinte og irriterte. «Der står du med synlige magemuskler og klager over at du er tjukk!» - noe i den duren er en gjenganger, og det er helt greit. Jeg har selv valgt å utsette meg for offentligheten, så det er alltid noen som vil være uenige.

Reagerer

Hun har fått spesielt negativ respons fra kvinner som ikke har mulighet til å få barn selv, og som reagerer på at hun som faktisk er gravid står og gråter fordi hun ikke er «fin nok».

- Mange mener det er feil å klage over estetiske problemer rundt graviditet når alternativet er så mye verre, og jeg er jo enig i at det er dumt.

- Samtidig er dette et problem for meg, og jeg har erfart at stort sett alt det vanskelige man snakker høyt om er det alltid noen som vil kjenne seg igjen i. Jeg har hjulpet noen ved å belyse dette, og det føles bra. Jeg synes bloggere generelt har blitt veldig mye flinkere til å formidle noe mer enn bare solskinnsdagene, sier Vasstrand.

Elsker kroppen hennes

- Og jeg må bare spørre; Morten, hva synes egentlig du om gravidkroppen til Jørgine?

- Jeg elsker den. Jeg har gledet meg utrolig mye til dette, og har kanskje vært den av oss som har kjempet for at hun skulle bli gravid. Jeg koser meg hver eneste dag - selv om hun er litt mer hysterisk enn hun pleier å være.

- Og så har jeg full forståelse for at hun kan føle seg litt utilpass med kroppen sin. Det er nok naturlig å kjenne på den følelsen når man er gravid, så jeg prøver å betrygge henne med at hun vil få formen sin tilbake igjen. Og når babyen kommer så er jeg sikker på at dette kroppsfokuset vil være glemt. Vi har mye å glede oss til, sier Sundli.

Mer bekvem i dag

Nå er Jørgine et godt stykke inn i svangerskapet, og er mer bekvem med det hun ser i speilet i dag i motsetning til tidligere i graviditeten.

- Jeg kommer aldri til å være den gravide som nyter gravidkroppen, men jeg er kjempetakknemlig som bærer fram et barn, og så er jeg takknemlig for at jeg er i form nok til å kunne ivareta en aktiv hverdag, i tillegg til noen få treningsøkter.

26-åringen har nemlig fokus på å være sterk når det trengs.

- Man skal ikke undervurdere hva det koster kroppen å gjennomføre en fødsel, så jeg skylder både meg selv og babyen å gjøre kroppen forberedt på det som snart skal skje.

- Og etter at du har født, er det rett tilbake til hardtrening da?

- Da skal jeg prøve å ikke stresse, og heller nyte alt det fine ved å få en liten baby - så får mage, rumpe og pupper komme i andre rekke. Jeg er ikke lenger redd for å ikke bli «funky og fit» igjen, jeg kjenner kroppen min såpass godt at jeg vet hva som skal til for å komme tilbake til meg selv.

Mange uttrykker misnøye

Lene Fundtaunet jobber som jordmor ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Hun forteller til KK at hun dessverre opplever en god del gravide kvinner i dag som uttrykker misnøye rundt utseendet på sin egen gravidkropp.

- Jeg som jordmor synes det er veldig trist, fordi det forteller noe om hvordan perfeksjonssamfunnet påvirker oss negativt helsemessig - også helt inn i svangerskapet. Utfordringen ligger jo i det å være gravid parallelt med at samfunnet forventer at livet ditt skal forløpe så uforstyrret og vanlig som mulig underveis.

Hun har inntrykk av at kulturen vi lever i hyller «den usynlige graviditeten» - altså den graviditeten som ikke kommer med noen komplikasjoner eller plager, og der kvinnen nesten ikke er synlig gravid.

- Og det er jo helt på jordet.... for disse er det ikke mange av. Det er også et tankekors at de sunneste av oss alle kan bli de som ender opp med mest vektoppgang i svangerskapet, og er de som kan ha flest komplikasjoner og plager uten at de har gjort noen feil.

Ikke bare vektoppgang

Det er heller ikke bare vektoppgang som bekymrer de gravide når det kommer til kroppslig forandring.

- Hudforandringer, væskesamlinger, brystforandringer, smerter og tretthet er også faktorer de gravide kan ha problemer med å akseptere. Det at forandringer skjer i kroppen, utenfor ens egen kontroll, er for noen vanskelig å akseptere i en samfunnskultur der perfeksjonisme og vellykkethet står så høyt i kurs. Flinke piker blir også gravide, og det å akseptere at kroppen lever sitt eget liv og utvikler seg i en retning det er vanskelig å kontrollere kan være problematisk for mange, sier Fundtaunet.

- Hvilke råd har du til de som sliter med å akseptere gravidkroppen?

- Jeg snakker mye om normale prosesser i kroppen under svangerskap, fødsel og barseltid - og jeg tror dette har veldig mye for seg. Vår jobb er å formidle kunnskap og fakta som fremmer kvinnens og barnets helse. Det er utrolig hvor mye man kan akseptere med seg selv om man bare forstår mekanismen bak.

- Det skal være en vektøkning i svangerskapet, og det er like normalt å legge på seg åtte kilo som det å legge på seg 20. Det hele avhenger av hver enkelt kvinnes genetikk, og der er variantene like mange som er finnes kvinner i verden.

Styrer unna sosiale medier

Fundtaunet gir også ofte rådet om å holde seg unna alt av kvinneforum, blogger og sosiale medier mens man er gravid - rett og slett fordi hun mener disse mediene er altfor utseendefokusert.

- Det man ser på sosiale medier er ikke på noen måte en gjenspeiling av virkeligheten. Bak de mest populære kontoene sitter det hele team som konstruerer en persons virkelighet ved å publisere redigerte bilder som viser et polert ytre. Det vi ser påvirker hjernen vår og styrer helt ubevisst vår oppfatning av hvordan man skal være og hvordan man skal se ut. Man kan være klar over at bilder både er filtrert og photoshoppet - men likevel. Om det er dette vi fyller hodet med, så er det dette underbevisstheten vår vil strebe etter.

Tross mye kroppsfokus og utseendefiksering i dagens samfunn kan man likevel si at det er litt tabu å skulle «klage» på at man er misfornøyd med hvordan gravidkroppen ser ut.

- Tror du åpenhet rundt dette temaet er en god eller dårlig ting?

- Jeg oppfordrer alltid kvinner til å snakke åpent med hverandre. Det er befriende å høre at andre setter ord på noe man selv synes er vanskelig eller fremmed ubehagelig. Som jordmor byr jeg for eksempel alltid litt på meg selv og forteller når det passer seg litt sånn usminket om min egen hverdag med kropp og barn, som på ingen måte er idyllisk eller perfekt - men fin likevel. Åpenhet er utelukkende en god ting, så lenge det inkluderer ærlighet, sier Fundtaunet.

LES OGSÅ: 15 tidlige symptom på graviditet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer