Jeg kommer til å få svangerskapsforgiftning

Foto: Fame ©
Foto: Fame © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskapsforgiftning (preeklampsi) opptrer bare ved omlag 5% av alle svangerskap. De fleste av disse igjen er milde forløp som ikke trenger medisinske tiltak. Sykdommen kommer oftest etter 28. svangerskapsuke. Preeklampsi er seks til åtte ganger vanligere hos førstegangsgravide enn hos deg som har født barn før.

Svangerskapsforgiftning kan gi veksthemning hos fosteret.

Svangerskapsforgiftning var tidligere svært alvorlig for mor og barn, fordi det ofte ikke ble avdekket tidsnok, og man ikke hadde noen behandling. Hvis du går til svangerskapskontroll hos jordmor og lege, slik de anbefaler, vil en svangerskapsforgiftning oppdages i god tid før det gir eventuelle skader hos fosteret. Lege/jordmor vil da gi deg råd for livsførsel og følge deg tett opp frem mot fødsel. Noen kan også bli lagt inn på sykehus for observasjon, og en sjelden gang blir fødselen satt i gang pga svangerskapsforgiftning.

Det er altså:

  • lite sannsynlig at akkurat du vil få svangerskapsforgiftning
  • om du allikevel får det, vil du og babyen med stor sannsynlighet komme dere greit igjennom dette uten noe varig mén, så lenge dere blir fulgt opp av jordmor og lege.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer