Jeg kommer til å føde for tidlig

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ca. 7% av alle fødsler skjer før uke 37. 70% av disse igjen fødes mellom uke 34-37. Og da er du kommet så langt i svangerskapet at risikoen for komplikasjoner er liten. Bare 5% av barn med fødselsvekt under 1500 g får alvorlige handicap.

Selv om man ofte ikke ser noen spesiell årsak til at en fødsel starter for tidlig, er det faktisk noe du kan gjøre noe for å redusere risikoen for tidlig fødsel. Ikke drikk alkohol eller røyk, spis sunt og sist, men ikke minst: Gå til jevnlige svangerskapskontroller hos lege og jordmor. Uoppdaget svangerskapsforgiftning kan medføre for tidlig fødsel. Les mer om for tidlig fødsel og premature barn

Du trenger altså ikke å bekymre deg fordi:

  • Risikoen er svært liten for å føde før uke 34
  • Du lever sunt og går til svangerskapskontroll
  • Hovedandelen av premature barn klarer seg like godt sammenlignet med barn født til termin

Kilde: - Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et al., Gyldendal, 2004- Svangerskap, fødsel og barseltid. lærebok for sykepleiere. Inger Eide Haugen. 6. utgave 1999. Ad Notam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer