Jeg kommer til å spontanabortere

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan ikke berolige deg med at spontanabort er svært sjeldent. Tvert i mot. Men risikoen minsker for hver uke du er gravid. Her kan du lese om hvor vanlig spontanabort er, og når risikoen reduseres.

I de første ukene ender omkring en tredjedel av alle svangerskap med abort. En fjerdedel av disse skjer uten at kvinnen er klar over at hun er gravid og ofte er hun heller ikke klar over at hun har abortert. Vel 15% av alle erkjente svangerskap ender med spontanabort. Omtrent 80% av disse skjer innen utgangen av 12. svangerskapsuke. 

De aller fleste aborter skyldes at det er noe galt med fosteret og/eller at det ikke fester seg i livmorveggen. Tidlig abort skyldes som regel kromosomfeil hos fosteret.

Så, ja. Det er en reell fare for spontan abort. Men faren avtar for hver uker, og skjer sjeldent etter 8 svangerskapsuke, og nesten aldri etter 12 svangerskapsuke.

Etter en spontanabort blir de fleste raskt gravide igjen. Det kan være lurt å vente til man har gjennomgått en normal menstrasjonsyklus før man blir gravid igjen. Da vil slimhinnen i livmoren være helt i orden igjen, og et nytt svangerskap får de beste vilkår. Her kan du lese mer om spontan abort

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer