Foreldredeltagelse:

- Jeg måtte ofte levere fra meg en unge som ble trist fordi mamma måtte jobbe, mens «alle andre» foreldre kunne stille opp

Foreldremøter, foreldrekaffe, avslutninger og dugnader - hvordan skal foreldre rekke alt?

MYE Å STILLE OPP PÅ: Er skole- og barnehageaktiviteter lagt opp på en måte som gjør det vanskelig for foreldre å jobbe fulltid? FOTO: NTB Scanpix
MYE Å STILLE OPP PÅ: Er skole- og barnehageaktiviteter lagt opp på en måte som gjør det vanskelig for foreldre å jobbe fulltid? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Selv om det ikke er helt politisk korrekt å si, synes jeg av og til at vi foreldre blir bedt om å stille opp på litt mye, sier tobarnsmamma Anniken.

Som mamma til ett skole- og ett barnehagebarn, har hun fått erfare at det er mye vi foreldre blir bedt om å møte opp på i løpet av et år:

Foreldremøter, julefrokost, påskefrokost, foreldrekaffe, juleavslutning, sommeravslutning, Luciafeiring, arrangementer på SFO og diverse opptredener, er noen eksempler på arrangementer foreldre blir invitert til.

Anniken, som kun ønsker å bli omtalt med fornavn, synes i utgangspunktet det er positivt at foreldre og skole/barnehageansatte kan møtes i uformelle settinger, men hun reagerer på at så mange treff legges i vanlig arbeidstid.

Sårt å ikke kunne delta

Dette opplevde hun som svært sårt da hun for noen år siden var i en situasjon som gjorde det veldig vanskelig å delta på slike arrangementer.

– Jeg var den gangen 100 prosent alene med mitt eldste barn og hadde ikke så mye støtte rundt meg. I tillegg gikk jeg på skole og var avhengig av å ta buss i femti minutter. Det førte til at jeg alltid var den forelderen som stod klar om morgenen når barnehagen åpnet og likevel kom litt sent på skolen.

– Da jeg gikk på skolen, kunne jeg ikke ta meg fri for å være med på påskefrokoster og slike ting, fordi det ble regnet som ugyldig fravær. Jeg var derfor ofte nødt til å levere fra meg en unge som ble trist fordi mammaen måtte arbeide, mens «alle andre» foreldre kunne stille opp og kose seg om morgenen.

– Heldigvis hadde jeg en veldig kjekk barnehage som tok dette fint og en annen mor som ofte inkluderte mitt barn med hennes – noe jeg er uendelig takknemlig for, men jeg ville jo helst ha vært til stede selv, sier hun.

Dersom barnehager og skoler ønsker å invitere til sosiale treff i vanlig arbeidstid, mener hun det også er veldig viktig at de informerer om det i god tid.

– Slik blir det lettere å legge til rette for å komme hvis du for eksempel jobber turnus, slik jeg gjør i dag. Samtidig synes jeg de må ta høyde for at det ikke alltid passer og ikke skape en forventning om at alle foreldre skal være til stede, sier hun.

LES OGSÅ: - Når seksåringen har to timer fri før leggetid, og en halv time må brukes på lekser, blir det krangling...

– Alle må ikke stille på alt

I tillegg til sosiale treff, kommer alt som krever litt mer av foreldrene enn bare et rent oppmøte; stille som FAU-representant, være med å arrangere vinter/høst/sommertreff, vakt på skoleball/skoledisco/andre arrangement for barna, trafikkvakt om morgenen utenfor skolen, stille som natteravn og bidra på dugnader til inntekt for skoleturer.

Listen synes uendelig og har du flere barn kan det være vanskelig å stille opp like mye som du kanskje føler at du burde. Hva kan du droppe og hva bør du prioritere?

GREIT Å PRIORITERE: Gunn Iren Müller, leder i FUG, mener foreldre ikke må stille opp på alt, men at det er bra om alle stiller opp på noe. FOTO: Lisbeth R. Traaholth
GREIT Å PRIORITERE: Gunn Iren Müller, leder i FUG, mener foreldre ikke må stille opp på alt, men at det er bra om alle stiller opp på noe. FOTO: Lisbeth R. Traaholth Vis mer

– Foreldre bør først og fremst stille opp på det de har kapasitet til. Alle må ikke stille på alt, men det er lurt å koordinere oppgavene godt slik at alle stiller på noe, sier Gunn Iren Müller, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).

– Foreldre må selvfølgelig prioritere foreldresamtaler for eget barn og foreldremøter, både for å få viktig informasjon og for å få god kontakt med de andre foreldrene. Dernest tiltak som bidrar til et godt læringsmiljø, at elevene har det godt og trygt på skolen. Det er ikke om å gjøre å ha flest mulige aktiviteter, men aktivitetene må være inkluderende og være med på å skape det gode miljøet, sier hun til KK.

Hun er imidlertid ikke like positivt innstilt til alt foreldre blir bedt om å stille opp på.

– Det skal være gratis å gå på skolen i Norge og dugnader til inntekt for skoleturer er en uting. All entusiasmen og energien som legges ned i å selge uante mengder med dopapir, tennbriketter, sokker og leppepomader bør definitivt heller brukes til å gjøre hyggelige ting sammen her og nå, fremfor å spare penger til en tur langt der fremme.

LES OGSÅ: Helena og Frode (39) jobber full stilling og har åtte barn - Tidsklemma – hva er det?

Forventes mer av foreldre i dag

Sammenlignet med sin egen oppvekst, synes Müller det forventes veldig mye mer av foreldre i dag.

– Foreldrene mine kom på konferansetimer og foreldremøter, samt en jule- og en sommeravslutning og det var det. Det var ingen foreldredrevne aktiviteter og FAU var nok også mindre aktivt enn nå. Men en god del av dette er nok forventninger som kommer fra andre foreldre og ikke nødvendigvis fra skolen, sier hun.

– Men hva tenker du om at mye av aktivitetene og møtene foregår i vanlig arbeidstid? Er det lagt opp på en måte som gjør det vanskelig for foreldre å jobbe fulltid?

– Skolens organisering er på mange måter en etterlevning fra husmorens glansdager, hvilket egentlig vil si 1950-årene. Med lange ferier, tilfeldig spredte planleggingsdager og foreldresamtaler i normal arbeidstid er skolen lite foreldrevennlig og egentlig bygget opp omkring at en av foreldrene er tilgjengelig på dagtid, svarer Müller.

– Korte frister og å legge opp til arrangementer i normal arbeidstid gjør det vanskelig for mange å delta. Alle vil jo gjerne stille opp for eget barn, men langt fra alle har fleksibel arbeidstid, så å ta fri for en foreldresamtale er vanskelig nok, mens en påskefrokost blir kanskje umulig. Det er lurt å begrense aktiviteter i normal arbeidstid for å gi flest mulig mulighet til å delta. Dessuten må skolen gi beskjed i god tid slik at de som jobber skift/vakt kan få til å bytte. Det er ikke lett om skolen sender ut melding bare en uke eller to i forveien.

LES OGSÅ: - Mamma, hvorfor må jeg være på SFO når alle vennene mine er på ferie?

Mener barnehagene er fleksible

Marie Skinstad-Jansen, leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har inntrykk av at barnehagene stort sett har tradisjon for å legge møter, aktiviteter og lignende etter kontortid.

SNAKK MED BARNEHAGEN: Marie Skinstad-Jensen i FUB har inntrykk av at barnehager flest er ganske fleksible når det kommer til aktiviteter som for eksempel dugnadsarbeid. FOTO: FUB
SNAKK MED BARNEHAGEN: Marie Skinstad-Jensen i FUB har inntrykk av at barnehager flest er ganske fleksible når det kommer til aktiviteter som for eksempel dugnadsarbeid. FOTO: FUB Vis mer

– Noen legger også opp til at barna kan være med, for eksempel på dugnad slik at det ikke er et problem med barnepass, sier hun.

– Generelt er barnehager også fleksible, for eksempel når det gjelder dugnadsarbeid. Her er det ofte slik at du kan komme annen dag eller gjøre noe annet forefallende enn å delta på en bestemt dato.

Skinstad-Jansen råder barnehage-foreldre til å opp denne problemstillingen på foreldremøtet ved barnehagestart.

– Bruk møtet til å avklare forventninger til hvor mange aktiviteter og hva slags aktiviteter barnehagen skal arrangere eller være med på å arrangere. Mitt inntrykk er at foreldre i barnehagen er flinke til å gi tilbakemeldinger på dette, i tillegg til at de gjerne ønsker å få et innblikk i barnehagen og bli mer kjent med andre foreldre og barn, sier hun.

LES OGSÅ: Jul i barnehagen: - Kan skape et unødvendig skille blant barna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer