Downs syndrom

- Jeg mistet helt fotfestet da jeg fikk vite at min baby hadde Downs

Camilla er almennpedagog og jobber til daglig med barn som har spesielle behov. Da hun selv fikk et barn med Downs syndrom, skammet hun seg over sine egne følelser.

TAKKNEMLIG: – Jeg har ikke angret en eneste dag på at jeg ikke tok fostervannsprøven. Jeg er heldig som er mamma til et barn som tilfeldigvis har et syndrom, sier Camilla. FOTO: Privat
TAKKNEMLIG: – Jeg har ikke angret en eneste dag på at jeg ikke tok fostervannsprøven. Jeg er heldig som er mamma til et barn som tilfeldigvis har et syndrom, sier Camilla. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg mistet helt fotfestet da jeg fikk beskjeden. Til tross for at det i min alder er høye odds for å få et barn med Downs syndrom, hadde jeg aldri trodd at datteren min skulle ha det. Jeg husker jeg tenkte «Skitt, det skjer faktisk meg!», forteller Camilla Hansen (44).

Da hun for ni måneder siden ble mamma til lille Casandra, hadde hun ingen anelse om at datteren hadde Downs syndrom. Svangerskapet hadde vært helt vanlig og ingenting på ultralydundersøkelsen ga noen hint. Da hun på grunn av alderen ble tilbudt fostervannsprøve, valgte hun å takke nei.

– Folk ble nok litt overrasket over at jeg ikke ville ta prøven, forteller hun.

– Jeg føler at det tas som en selvfølge og at samfunnet stiller spørsmål ved det valget jeg tok. Hvis man ikke tar prøven, vet man ikke hva barnet kan ha, men jeg ville helst ikke vite.

– Jeg mener ikke at det å velge bort er galt. Det kan være riktig for mange, men ikke for meg. Vi tar jo alle valg ut i fra hva vi har med oss av erfaringer og kunnskap, så det finnes ikke et riktig eller feil valg, understreker hun.

Skammet seg over følelsene

Etter det første sjokket på fødeavdelingen kjente Camilla en miks av ulike følelser. Som allmennpedagog i en barnehage jobber hun nært med barn som har spesielle behov og har god kjennskap til både gleder og utfordringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer