- Jeg opplevde det å få mitt første barn som et enormt sjokk

Helena Brodtkorb (28) røk på en depresjon etter måneder med søvnløshet og spedbarnskolikk

ÅPEN OM SJOKKET: Helena Brodtkorb deler sin historie i ny bok. Foto: PRIVAT
ÅPEN OM SJOKKET: Helena Brodtkorb deler sin historie i ny bok. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Offentligheten og sosiale medier er fulle av idylliserende historier om å være gravid og å få barn. For noen er virkeligheten helt annerledes. 

Helena Brodtkorb er en av dem. Helena har master i kulturhistorie og museologi, og er gift med musiker Sivert Høyem. Hun er nå gravid for andre gang og skal føde i oktober.

Opplevde det som et enormt sjokk å få barn

Starten på mammalivet var langt fra rosenrødt. Fødselen varte om lag et døgn, og Helena forteller hun var helt i sjokk etterpå over hvor vondt det hadde vært. 

- Jeg opplevde det å få mitt første barn som nettopp et enormt sjokk. Med adrenalinet i etterkant sov jeg vel ikke på tre døgn rundt fødselen og opplevde barseloppholdet som stressende. Det kjentes som en veldig dårlig start. Jeg hadde nok trengt å prate med noen, men klarte ikke ta det initiativet selv, forteller hun.

Det hjalp heller ikke å komme hjem.

- Jeg hadde søvnløse netter og et kolikkbarn som gråt i seks måneder uten at vi visste hvorfor. Jeg røyk rett inn i en depresjon, med søvnløshet som største problem. Gruet meg til hver dag og natt.

I boken Mammasjokket. Trøst og oppmuntring for småbarnsforeldre forteller førstegangsmoren usensurert, skarpt og humoristisk om hvordan det første året både kan kjennes som et mirakel og et sant mareritt. 

Hun forteller sin egen historie om prestasjonsangst, kaos og fomling, og måneder med søvnløshet, kolikk og fødselsdepresjon

-  Babyen likte ingenting, selv ikke bæring eller vippestol, forteller hun oppgitt.
- De fleste trøstet meg med at "det går over", men det var lite trøst i det. Jeg trengte anerkjennelse. Maks tre timer søvn om natten? Et barn som aldri er fornøyd og bare hyler? Man blir faktisk gal. Det er ingen spøk!

IKKE BARE IDYLL: - Mange får mammasjokk, forteller Helena. Foto: PRIVAT
IKKE BARE IDYLL: - Mange får mammasjokk, forteller Helena. Foto: PRIVAT Vis mer

Gikk inn i en depresjon

Søvnløse netter og et kolikkbarn som gråt i seks måneder uten at foreldrene visste hvorfor, tæret på

- Jeg røyk rett inn i en depresjon, med søvnløshet som største problem. Gruet meg til hver dag og natt. Følte at jeg var den eneste, eller at mammasjokket var grovt undervurdert i kulturen, forteller Helena.

- De fleste trøstet meg med at "det går over", men det var lite trøst i det. Jeg trengte anerkjennelse. Maks tre timer søvn om natten? Et barn som aldri er fornøyd og bare hyler? Man blir faktisk gal. Det er ingen spøk!

LES OGSÅ: Drømmen om spedbarnstiden ble et mareritt

Skille seg og få barnefri?

Man må jo sette av tid for å gjøre ting sammen som kjærester - selv om man har fått barn, er et råd som går igjen til nybakte foreldre. 

- Selv om det sitter helt ubeskrivelig langt inne å reise vekk fra den lille klumpen, vet du at du må. Fordi parforholdet går til helvete, forteller hun i boken.

Som et forsøk på å få ting bedre, reiste Helena sammen med Sivert på kjærestetur til London uten babyen. Men ting ble ikke helt som planlagt.

Det gikk så langt at Helena spurte Sivert om de kanskje skulle vurdere å skille seg.
- Da får vi annenhver uke barnefri 
- Det høres ut som en jævlig god idé for min del, men du klarer jo knapt å være borte fra babyen et sekund, svarte han tørt.

Han hadde et poeng, forteller hun. 

- Jeg brukte mesteparten av kjærlighetsferien på å sjekke med besteforeldrene om alt var OK med babyen. Som jeg hatet meg selv. Jeg hadde blitt til en irritabel og kontrollerende mammakjerring.

LES OGSÅ: Fødselsdepresjon: Helsesøster hjalp meg

FØLTE HUN VAR DEN ENESTE: Men mange kvinner opplever det samme Foto:  © Sturlason AS Polyfoto
FØLTE HUN VAR DEN ENESTE: Men mange kvinner opplever det samme Foto: © Sturlason AS Polyfoto Vis mer

Mammasjokket grovt undervurdert

Helena understreker også at hun tror foreldre opplever spebarnstiden svært forskjellig. 

- Vi er forskjellige, vi får forskjellige barn. Det jeg imidlertid vet er at mange har det tøft, mange fler enn man kanskje antar. Jeg følte at jeg var den eneste, eller at  mammasjokket var grovt  undervurdert i kulturen. 

MAMMASJOKKET: Åpen, ærlig og humoristisk bok fra Helena Brodtkorb
MAMMASJOKKET: Åpen, ærlig og humoristisk bok fra Helena Brodtkorb Vis mer

Hun lette etter noe litteratur å speile seg i, men fant det ikke. Savnet mammalitteratur som var skrevet i et språk som hun ellers bruker i livet. Humor, tragedie, alvor, fjas. Til sist bestemte hun seg for å skrive den selv.

- Boken er skrevet med tanke på alle som står der barføtt og alene foran livets (for noen) største utfordringen. Boken er ment som en stor klem til andre som ikke stortrives i urrollen fra dag en, sier Helena.

Fødseldepresjon fortsatt tabu

Barnepyskolog Ellen D. Flaaten hos Psykologteamet.no kan fortelle at mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fruktbar alder har til enhver tid symptomer på angst og depresjon. 

– Tallet for deprimerte nybakte mødre i Skandinavia ser ut til å være noe lavere, fordi disse kvinnene generelt har relativt god psykisk helse. Resultatene fra en forsknings-studie i Akershus tyder på at fem til ni prosent av nybakte mødre får tegn på klinisk depresjon, forteller Flaaten.

Helena mener fødselsdepresjon fortsatt er tabu, til tross for at stadig flere er åpen om tilstanden. 

- Det å si det til seg selv og andre kjennes som et ordentlig nederlag. Folk synes det er vanskelig å snakke om. Det er liksom så mørkt. At det blir mer fokus på at det å få barn er en "delt opplevelse" for mange er utelukkende bra. 

Skjules bak en vellykket fasade?

JORDMOR TOVE NORDAHL: - Mange har grått på kontoret mitt. Foto: PRIVAT
JORDMOR TOVE NORDAHL: - Mange har grått på kontoret mitt. Foto: PRIVAT Vis mer

– Det felles ofte tårer på kontoret mitt, sa jordmor Tove Nordahl som også jobber på klinikken Kvinnedoktor og Jordmora til Mammanett tidligere i år.

– Mange opplever at de ikke klarer å fylle kravene samfunnet og familien har til en. Man skal være lykkelig, takknemlig og kose seg i sin nye rolle. Jeg opplever at mange er forvirret og at de ikke riktig vet hva de føler. Mange beskriver en tomhet, de sier at jeg er jo glad i barnet mitt, men at de ikke er så lykkelig som de burde være.

Ofte gir de uttrykk for en skyldfølelse. Det er jo ikke slik at alle disse er deprimerte, men det er definitivt kvinner som man skal holde et godt øye med, forteller jordmoren som vil understreke at det er mange flere enn vi tror som har en fødselsdepresjon, men skjuler det bak en vellykket fasade.

Nordahl tror det finnes en betydelig underdiagnostisering av tilstanden.

Venter tvillinger

Helena forteller at hun har det fint i dag. 

- Dette går seg jo til, selv for vi som har vært helt nede. Det er det som er sluttpoenget. Den enorme kjærligheten som til tider føles for tung å bære. Klisjeen er jo at man må gjennom noen runder før man blir mamma på ordentlig. Større og sterkere enn før, men mer sårbar også. En opplevelse jeg aldri skulle vært for uten. 

Helena venter faktisk tvillinger, noe hun selvsagt grugleder seg til! 
- Sjebnens ironi, i guess. Først kolikk, så tvillinger. Mine fødselspermisjoner blir i det minste ikke kjedelige, avslutter hun.

LES OGSÅ: Jeg var alenemor, redd og ensom. Så startet terroren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer