Nedstemt etter fødsel

- Jeg opplever en identitetskrise etter å ha blitt mamma

Amanda Colldén (32) hadde en drøm om å bli mamma, men livet etter fødsel er ikke blitt slik hun hadde sett for seg.

TRAUMATISK FØDSEL: Fødselen ble ikke slik Amanda hadde sett for seg. Foto: Privat
TRAUMATISK FØDSEL: Fødselen ble ikke slik Amanda hadde sett for seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amanda Colldén (32) hadde et sterkt ønske om å bli mamma. Veien til graviditet ble lengre enn hun hadde sett for seg, fødselen ble overhodet ikke som forventet, og etter at hun ble mamma, føler hun at hun har mistet seg selv.

- Jeg opplever en slags identitetskrise etter å ha blitt mamma. Livet mitt er mye kjedeligere: Jeg er mer trøtt, gjør mindre morsomme ting, lager mindre mat, og trener mindre. Jeg var klar over at det kom til å bli sånn, men småbarnsårene er ikke noe for meg, sier hun.

Det mange tier om, vil Amanda gjerne snakke om. Det kan virke som et slags oppgjør med mammapolitiet, og 32-åringen har ingen problemer med å snakke om det som er vanskelig.

- Jeg liker å snakke i dybden, og bryte tabuer.

BRYTER TABUER: Amanda Colldén er ikke redd for å snakke høyt om det mange tier om. Foto: Privat
BRYTER TABUER: Amanda Colldén er ikke redd for å snakke høyt om det mange tier om. Foto: Privat Vis mer

Podkast-suksess

Amanda har, sammen med Anna Dahlbäck, jobbet med podkasten «Alla våra ligg» i flere år. Podkasten var en av de mest populære i Sverige, men i fjor bestemte de seg for å slutte. «Alla våra ligg» fikk nye programledere, og Amanda startet sin egen podkast – «Föräldrarapporten».

Etter at Föräldrearapporten ble lansert, har Amanda fått mange tilbakemeldinger fra andre mødre som føler på mye av det samme. Hun snakker gjerne om det mange tier om.

- Podkasten handler om å være forelder. Etter at jeg fikk datteren min, Hedda, i fjor sommer, har jeg delt mye om tanker og følelser rundt foreldreskap på Instagram, og mange har spurt etter en podkast om emnet.

Stresset med å bli gravid

I «Alla våra ligg» var Amanda åpen om at hun og samboeren, Victor, forsøkte å få barn. Det tok lenger tid enn Amanda hadde regnet med, noe som etter hvert begynte å bekymre henne.

- Jeg ble veldig fort besatt av at sex skulle lede til graviditet, og «dessverre» hadde jeg ganske god kontroll på når jeg hadde eggløsning, og da ble det fort slik at vi følte oss tvunget til å ha sex i disse periodene. Jeg skulle ønske at jeg var litt mer avslappet, og ikke så besatt av hvilke tidspunkt jeg var mest fertil, men det var veldig vanskelig å la være, sier hun.

Det tok nesten ett år før Amanda ble gravid – og da ble hun det på nesten akkurat samme tid som bestevenninne og podkast-kollega, Anna.

- Jeg ble kjempeglad og euforisk i en time. Alt i alt var jeg glad, men ni måneder er ganske lang tid, så etter en uke tenkte jeg ikke så veldig mye på det. Jeg følte aldri at det var så «ekstremt heftig» å være gravid, eller at det var så fantastisk at jeg hadde noe levende inni meg, slik jeg vet at flere andre opplever.

Måtte på hyppige kontroller

Ettersom morkaken til Amanda lå i front, måtte hun undersøkes jevnlig. Det var også grunnen til at hun ikke kjente så sterke bevegelser fra babyen gjennom svangerskapet.

- Under en av ultralydundersøkelsene ble det oppdaget at Hedda var ganske liten – mindre enn en hva en normal baby skal være på det tidspunktet. Hun var -15 prosent på vekstkurven.

Legen kunne fortelle Amanda og Victor at det ikke var noen fare.

- Både Victor og jeg var ganske små da vi ble født, så vi syntes ikke at det var så veldig rart, sier Amanda.

Amanda ble fulgt opp jevnlig av sykehuset, og to uker senere var hun tilbake for en ny kontroll. På det tidspunktet hadde hun fått litt vondt i ryggen, og brun utflod. Frem til da, hadde graviditeten vært veldig enkel.

- Under denne kontrollen viste det seg at Hedda var på -40 prosent på vekstkurven – hun hadde altså ikke gått opp noe som helst i vekt. Vi trodde at hun var kraftig veksthemmet.

Traumatisk fødsel

Amanda trodde at ryggsmertene var på grunn av bekkenet, men det viste seg å være rier – fødselen var så smått i gang. Amanda ble innlagt på sykehuset, hvor hun var i tre dager, før hun ble sendt hjem.

- Jeg trodde at jeg endelig skulle komme hjem og få en pust i bakken, men etter kort tid fikk jeg kraftige blødninger, og ble hentet i ambulanse.

Dagen etter ble det utført et akutt keisersnitt, og Hedda kom til verden. Dette var i uke 32+6.

- Jeg opplevde det som veldig traumatisk, men det positive oppi det hele, var at Hedda ikke var veksthemmet slik vi hadde fryktet.

Noen nybakte mødre forteller at de ikke kjenner på kjærlighet til babyen den første tiden. Slik har det ikke vært for Amanda. Hun forteller at kjærligheten kom med et brak på dag to: Victor sa at han kunne se at hun elsket Hedda, og da brast hun ut i gråt. Siden den dagen, har hun sagt til Hedda at hun elsker henne, så å si hele tiden.

PREMATUR: Lille Hedda kom til verden med keisersnitt. Foto: Privat
PREMATUR: Lille Hedda kom til verden med keisersnitt. Foto: Privat Vis mer

Sårbar situasjon

Amanda forteller ærlig at hun har blitt en person hun ikke ønsker å være.

- Det høres sikkert fælt ut, men jeg føler meg dårligere, kjipere, tom for energi, og i dårlig humør. Jeg blir fortere irritert på Victor, sier hun.

En venninne av Amanda er psykolog, og hun har fortalt henne om sårbarhetsfaktoren: Får man lite søvn, mat, trening, og følelsen av å ikke mestre noe lenger, da blir man lettere nedstemt.

- Alt det der får man jo mindre av når man har en baby. Jeg prøver å trøste meg med det, for å forstå at det ikke er personligheten min det er noe galt med – det er bare livssituasjonen min som gjør meg litt ekstra sårbar akkurat nå, sier hun.

Amanda understreker at hun var klar over at det kom til å bli tøft å få barn, men samtidig er hun på et vis glad for at hun ikke visste hvor utfordrende det skulle bli.

- Jeg tror kanskje ikke at det er meningen at man skal forstå hvor vanskelig det kan være. Jeg hadde nok ikke klart å ta det innover meg om noen hadde forklart det heller.

Selv om Amanda synes det er veldig tøft til tider, understreker hun at hun ikke på noen måte angrer på å ha fått barn.

EKSTRA SÅRBAR: Amanda forteller at situasjonen hun er i, gjør henne ekstra sårbar. Foto: Privat
EKSTRA SÅRBAR: Amanda forteller at situasjonen hun er i, gjør henne ekstra sårbar. Foto: Privat Vis mer

Slik påvirker det parforholdet

Amanda forteller at Victor elsker å være pappa, og at han omtaler seg selv som pappa hele tiden.

- Har det påvirket forholdet deres mye?

- Vår relasjon er veldig bra, selv om det er litt mer kranglete siden Hedda kom, men det er stabilt og kjærlig. Victor er en klippe. Han er god til å prate, og jeg forsøker å ikke være så gneldrete som jeg blir iblant, når alt er kaos, man er trøtt, og Hedda krever lek hele tiden.

Det mest utfordrende

- Hva har overrasket deg mest etter at du fikk barn?

- At babyer trenger så mye nærhet, og nå som Hedda begynner å bli større, trenger hun masse stimuli. Hun er akkurat som meg, og vil ha nye ting hele tiden, sier Amanda, og ler.

- Hva er mest utfordrende med å være mamma?

- Å passe på babyens behov til enhver tid, og forsøke å ligge et steg foran hele tiden. Egne behov er fullstendig bortprioritert, sier Amanda, og tilføyer:

- Skal jeg være ærlig, synes jeg at 70 prosent er veldig vanskelig. Men når Hedda ler med tannkjøtt-gliset sitt, og skriker av glede når hun synes noe er gøy, er alt tilgitt, og jeg blir varm i hjertet.

LETT Å TILGI: Selv om den nye livssituasjonen er hard, forteller Amanda at hun blir varm i hjertet hver gang datteren ler. Foto: Privat
LETT Å TILGI: Selv om den nye livssituasjonen er hard, forteller Amanda at hun blir varm i hjertet hver gang datteren ler. Foto: Privat Vis mer

Vanlig å mangle morsfølelsen

Ifølge Thorbjørn Brook Steen, overlege ved Ullevål sykehus, foreleser og forfatter, er det ikke unormalt å kjenne på de følelsene Amanda har.

- 40 prosent av førstegangsfødende mangler morsfølelsen. Mange opplever å miste seg selv litt – å bli mor er en ganske stor emosjonell forandring, som gjerne starter i svangerskapet, sier han.

Tap av kontroll er også noe mange nybakte mødre har problemer med å takle.

- Mange kvinner har hatt ganske god kontroll hele livet, men når man er gravid skjer det mye med kroppen som man ikke har kontroll over. Noen opplever å få fødselsangst, da de ikke har kontroll over hva som skal skje under fødsel, sier Steen.

Vil oppleves forskjellig

Line Smenes Strand, Cathrine Dahl Rafaelsen og Solveig Thorarinsdottir, har gitt ut boken «Gravid - alt du trenger å vite om unnfangelse, svangerskap, fødsel og barsel». Alle tre er fødselsleger med spesialisering i kvinnesykdommer. De forklarer at de hormonelle, emosjonelle og fysisk kroppslige endringene, gjør at de fleste opplever det å få barn som en stor omveltning.

- Mange kan bli overrasket når de innser hvor lite forberedt de er på tiden etter fødselen. Hvordan man opplever den første tiden med et nyfødt barn, er veldig ulikt fra mamma til mamma, blant annet fordi utgangspunktet kan være forskjellig, sier de.

FØDSELSLEGER: Line Smenes Strand, Cathrine Dahl Rafaelsen og Solveig Thorarinsdottir. Foto: Privat
FØDSELSLEGER: Line Smenes Strand, Cathrine Dahl Rafaelsen og Solveig Thorarinsdottir. Foto: Privat Vis mer

Fødselslegene tror at mange kvinner har høye forventinger til seg selv, og at de skal mestre det meste på egen hånd.

- Mange opplever et press om å lykkes i mammarollen, og vegrer seg for å be om hjelp når de trenger det.

De forklarer at usikkerhet, tristhet, angst og bekymring er helt normalt når sjokket etter fødselen legger seg. De negative følelsene kan for noen komme overraskende, og bli overveldende.

- Kanskje føles det som om tilværelsen som mamma ikke ble som man hadde tenkt, eller at man føler seg utilstrekkelig. Kanskje kjenner man på frykt for å feile, eller opplever at tilknytningen til barnet ikke er som forventet. Noen kan til og med ha vansker med å glede seg over barnet.

Slik kan du ta vare på deg selv

Fødselslegene forklarer at det er vanlig å være sliten og trøtt, og at det derfor kan være lurt å alliere seg med venner og familie, og ta imot hjelp om man kan få det.

Og kanskje det viktigste av alt: Senk forventingene til deg selv. Det er lov å si nei til besøk – det viktigste er å bli trygg i den nye rollen, og bli kjent med babyen.

- Ny baby i hus er lik unntakstilstand. Vern om denne tiden med barnet ditt, ikke ha for høye forventninger til deg selv. Tillat deg å være sårbar, og ta imot hjelp fra dem rundt deg, sier fødselslegene.

- Hva kan mor gjøre for å «finne tilbake til seg selv»?

- Selv om livet er veldig annerledes enn før, kan det være lurt å plukke ut ting som er viktig for akkurat deg, og forsøke å opprettholde disse. For noen kan det bety alenetid med egenpleie ved å bruke noen ekstra minutter på badet om morgenen, ta seg et bad eller en treningsøkt. For andre er det viktig å fortsatt kunne være sosial. Kanskje ved å ta seg et glass vin med partner på kvelden før man legger seg, eller bytte på å passe barnet slik at man får mulighet til egentid med venner, sier fødselslegene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer