- Jeg puttet brukte bleier inn i kjøleskapet!

Flausene vi gjorde i ammetåka

BLEIE I KJØLESKAPET: Distre mødre preget av ammetåken gjør de merkeligste ting! Foto: Privat
BLEIE I KJØLESKAPET: Distre mødre preget av ammetåken gjør de merkeligste ting! Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For litt siden spurte vi i Mammanett våre følgere på Facebook om de hadde noen gode «ammetåketabber» å dele med oss.

Historiene strømmet på - her er noen av dem!

Den evige mobiltelefonjakten

Å finne mobiltelefonen sin synes å være en nesten umulig oppgave for kvinner som er rammet av ammetåken.

Småbarnsmor Shu A. Hansen forteller til Mammanett at hun lenge lette desperat etter telefonen sin, samtidig som hun pratet i den. 

– Til slutt sa jeg at jeg var lei av å lete i telefonen - i telefonen, forteller hun lattermildt.  

LES OGSÅ: Ammetåke - myte eller sannhet?

- Sjekk frysern!

Finner du ikke mobiltelefonen din er vårt stalltips å lete i fryseren og i kjøleskapet – to hvitevarer som synes å være skattekamre for feilplasserte ting.

Det er ikke måte på hva «ammetåkelagte» mødre forteller at de har puttet inn her; fjernkontroller, lommebøker, hårbørster, bilnøkler, klær – ja til og med brukte bleier!

En nybakt mamma forteller at hun tok seg selv i å plassere rene kopper og kar inn i kjøleskapet. – Jeg tok dem ut av oppvaskmaskinen og hadde lagt en god del inn i kjøleskapet før jeg skjønte hva jeg holdt på med, forteller hun.

TA EN TITT I FRYSEREN: Du vil bli overrasket over hva du kan finne! Foto: Privat
TA EN TITT I FRYSEREN: Du vil bli overrasket over hva du kan finne! Foto: Privat Vis mer

Kasjotten neste?

Noen mødre sier at de ufrivillig har havnet på gal side av loven, ene og alene på grunn av ammetåka. Lizbeth Iren Sæther Osnes forteller om en handletur som ikke helt endte som vanlig. 

– Jeg la en firepakning med Pepsi Max under vogna på min første trilletur til butikken og glemte selvfølgelig å betale. Jeg kom meg ut døren før jeg oppdaget det og stormet tilbake for å betale.

- Jeg gråt hele veien hjem og i et par timer etter å ha kommet hjem – tenk at den stakkars babyen min fikk en tyv til mamma, ler hun. 

 

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ

 

Gulp, joggebukser og slitne ammepupper

- Det kan det bli stor hverdagshumor av. Kjenner du deg igjen? Les saken

 

Et vanlig åsted for pinlige ammetåkeøyeblikk

At turer til butikken kan gi full uttelling på ammetåkebarometeret, har mange fått erfare.

Flere rapporterer om at de har vugget handlevogna i butikken, mens babyen har vært hjemme.

Mammanettleseren Gunhild forteller at det toppet seg for henne da hun presterte å glemme igjen matvarene hun hadde handlet i butikken. 

– Jeg skulle bare hente en pakke på Post i butikk og matvarene lå igjen på rullbåndet da jeg fornøyd tok pakka og vogna og gikk, forteller hun.

– Jeg kom på forglemmelsen hele to timer senere da jeg skulle lage middag. Da var det småflaut å ringe butikken som hadde pakket varene og satt dem på kjøla, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Ikke rart Monica ble flau! Les mødrenes pinligste tabber.

NYBAKT MAMMA PÅ HANDLETUR: Butikken synes å være et vanlig åsted for mange ammetåketabber. Foto: NTB Scanpix
NYBAKT MAMMA PÅ HANDLETUR: Butikken synes å være et vanlig åsted for mange ammetåketabber. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva var det jeg skulle huske igjen?

Egentlig er det imponerende at mødre med ammetåke kommer seg noe sted i det hele tatt, med tanke på hvor mange som sliter bare med å komme seg ut døren hjemme.

Det rapporteres om utallige turer ut og inn av huset for å hente ting som sko, bilstoler, barnevogner – ja selv unger! 

En mamma forteller at hun ikke følte seg særlig smart da hun skulle ta med seg katten sin til veterinæren.

– Jeg satte katten i buret og gjorde alt klart til turen, forteller hun. – Halvveis kom jeg på at jeg hadde tatt med meg feil bur UTEN katten. Da var det bare å snu og hente riktig bur med katt i, sier hun. 

Ammetåke er helt reelt!

Mammanett har tidligere snakket med lege Solveig T. Holmsen som er medisinsk rådgiver hos Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Hun bekrefter at ammetåke er en helt reell tilstand.

– Hormonene som produseres under amming er med på å gjøre kvinnen avslappet og litt trett. Hun blir mer opptatt av den lille nyfødte babyen enn av det som skjer utenfor, forklarer hun.

På Ammehjelpen sine nettsider kan man lese at hormonet som skilles ut under melkeproduksjon heter prolaktin. Dette har en beroligende effekt som gjør den ammende døsig. I tillegg skilles det ut Endorfiner ved amming, som er beroligende og smertestillende hormoner og som gir en ytterligere avslappende effekt.

LES OGSÅ: Dette gjør hormonene når du ammer

Viktig for barnets tilknytning

Holmsen sier denne «tåken» er hensiktsmessig, fordi morens oppmerksomhet rettes mot den lille og gjør henne i mindre grad interessert i omgivelsene.

– Det er viktig for babyen å få mye oppmerksomhet og nærkontakt de første månedene av livet. Det er også viktig for barnets tilknytning til mor og far og for barnets helse og utvikling. Man kan tenke seg at ammetåka er gunstig for menneskebarnets utvikling, helse og overlevelse og at evolusjonen har bidratt til å føre dette videre, sier hun.

Går gradvis over

Mange mødre kan synes at ammetåken er veldig slitsom mens den pågår, men ifølge Holmsen går den heldigvis gradvis over av seg selv i løpet av de første månedene.

– Etter noen måneder når ammingen er vel etablert og mindre hormonstyrt går ammetåken over. Dette skjer gjerne samtidig som barnet blir mer interessert i og bevisst sine omgivelser, sier hun.

LES OGSÅ: Noen KAN faktisk ikke amme

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer