Fødsel i bil

- Jeg sa til Kenneth at han måtte stoppe bilen fordi babyen kom NÅ

Med en samboer som febrilsk forsøker å konsentrere seg om bilkjøringen og en småpludrende datter i baksetet, kjenner Susanne til sin forskrekkelse at hodet er på vei ut.

FØDTE I BILEN: Susanne hadde aldri forestilt seg at hun ikke ville rekke frem til fødeavdelingen i tide. Foto: Privat
FØDTE I BILEN: Susanne hadde aldri forestilt seg at hun ikke ville rekke frem til fødeavdelingen i tide. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg hadde aldri i mine villeste drømmer forestilt meg at jeg faktisk kom til å føde i bilen og at det skulle gå så bra som det gjorde, forteller Susanne Sunde (29) med et smil.

For knappe seks uker siden ble hun mamma til lille Liam Alexander og fødselen ble overhodet ikke slik hun og samboer Kenneth (40) hadde forventet.

Terminen hadde kommet og gått, og Susanne var veldig klar for å føde da hun en natt i juli plutselig våkner av at vannet gikk. Uten å vekke samboeren tok hun først en kjapp telefonsamtale til fødeavdelingen for å informere dem om at fødselen var i gang.

– De ba meg følge med på fargen og ta på meg et bind. Fargen på vannet var mørk rosa så jeg var noe urolig, men jeg tenkte at jeg måtte forsøke å sove litt slik de anbefalte. Hele kroppen min skalv og jeg mistenker att jeg var sånn halvveis i sjokk. Plutselig var jo dagen her, forteller hun.

Men Susanne rekker knapt å få på seg nytt undertøy før de første riene melder sin ankomst og hun skjønner at de ikke har noe tid å miste. Hun vekker Kenneth og raskt pakker de sammen det de trenger å ha med seg til sykehuset. Datteren Elina Alexandra (16 mnd) skal også være med på turen mot fødeavdelingen, hvor hun skal overleveres til Susannes mor.

Før de setter kurs mot fødeavdelingen rasker Susanne med seg et badehåndkle. Kjøreturen vil ta cirka 45 minutter og hun begynner å få mistanke om at det kan bli noe knapt med tid.

– Jeg tenkte jeg kunne sitte på den i tilfelle det skulle komme mer vann eller dersom det mot all formodning skulle skje en fødsel i bilen. Det var et scenario vi hadde spøkt med den siste tiden, fordi Elina ble født som et olja lyn!

LES OGSÅ: Pappa Roald steppet inn for jordmor under fødselen: - Det var noe av det mest fantastiske jeg har opplevd i mitt liv!

Riene endret seg brått

Og det skulle vise seg å gå troll i ord; på vei mot sykehuset kommer riene så tett at Susanne ikke klarer å registrere dem ved hjelp av rieteller-appen hun har lastet ned på mobilen. Halvveis på turen merker hun med ett at riene endrer karakter.

– Som ved et fingerknips gikk det over til ei pressrie og jeg kunne ikke annet enn å la kroppen jobbe seg gjennom den, mens jeg samtidig fiklet med både seterygg og beltet for å få strekke meg ut, forteller hun.

Med en samboer som febrilsk forsøker å konsentrere seg om bilkjøringen og en småpludrende datter i baksetet, kjenner Susanne til sin forskrekkelse at hodet er på vei ut.

– Jeg hadde ikke annet valg enn å halvveis stå i bilen. Det er virkelig ikke god plass fremsetet på en bil, men alt går!

– Jeg sa til Kenneth at han måtte stoppe bilen fordi babyen kom NÅ. Han kjørte inn på parkeringen ved en bensinstasjon og jeg snudde meg mot ham og sa «kom rundt og ta imot sønnen din!».

Kenneth løper rundt bilen, river opp døren og hjelper Susanne med å få av bukse og undertøy. Han får seg et lite sjokk når han ser at babyens hode allerede er ute.

– Med høyre hånd tar han så tak i bakhodet på barnet og får akkurat rukket frem den andre hånden i det barnet sklir ut. Han la så gutten på brystet mitt og løp inn på bensinstasjonen for å be dem ringe etter ambulanse.

– Med blodige hender og et noe sjokkert utseende ropte han til dem att jeg hadde født i bilen utenfor. Selv satt jeg igjen og jobbet med å massere ryggen til barnet, samt få bort slim fra munnen slik at han fikk puste ordentlig. Han var noe tafatt rett etter fødselen, men hadde gitt lyd fra seg, så jeg var ikke urolig, forteller Susanne.

LES OGSÅ: Marie kjørte til sykehuset selv - med intense rier!

Lettelse når ambulansen kommer

En av de ansatte på bensinstasjonen blir med Kenneth ut til bilen og gir Susanne en tykk jakke som hun kan legge over seg og den nyfødte babyen mens de venter på ambulansen.

– I baksetet satt en uvitende Elina og småpratet midt i alt oppstyret. Hun hadde ikke enset det som foregikk, fordi jeg ikke lagde særlig lyder eller rop. Jeg kan helt ærlig si at det ikke gjorde spesielt vondt og at det ikke var noe behov for å skrike, forteller hun.

Etter noen få minutter kommer ambulansen og Susanne kjenner en enorm lettelse og at hun endelig kan slappe litt av. Kenneth får klippe navlestrengen før mor og baby blir kjørt til sykehuset.

I ettertid har Susanne og Kenneth snakket mye om fødselen og om hvor raskt og bra det hele gikk. Fra vannavgang til barnet var ute, gikk det kun 58 minutter. Liam Alexander som ble født sunn og frisk, er i dag seks uker gammel.

– Det er som om det ikke helt har gått opp for oss at det faktisk skjedde. Det som forundrer meg mest er at jeg ikke hadde det så vondt. Det føltes som om jeg ikke hadde kontroll over min egen kropp og bare bevitnet arbeidet den gjorde.

– Kenneth opplevde det som at han ikke rakk å tenke, og at han rett og slett bare handlet. Det var først da vi satt i bilen etter at ambulansen var kontaktet at adrenalinet slapp litt taket og han brast sammen i lykke over gutten sin.

– Han fikk kallenavnet jordfar, noe de skrev ned på det informasjonskortet alle får etter fødsel. Han fikk også et noe spøkefullt spørsmål om han ville bytte karrière, smiler Susanne.

LES OGSÅ: Paulas fødselsbilder ble ikke helt som planlagt

PAPPA VAR JORDFAR: Beviset på at det var pappa som tok imot Liam Alexander under fødselen. Foto: Privat
PAPPA VAR JORDFAR: Beviset på at det var pappa som tok imot Liam Alexander under fødselen. Foto: Privat Vis mer

Rask fødsel er en vanlig årsak til å ikke rekke frem i tide

Tall fra medisinsk fødselsregister viser at årlig føder cirka 400 kvinner ufrivillig før de når frem til kvalifisert fødselshjelp.

I et norsk forskningsprosjekt fra 2013 oppga alle kvinnene at rask fødsel var årsaken til at de fødte uten medisinsk personell, men lang transporttid til fødeinstitusjonen gir også økt risiko for å ikke rekke frem til sykehuset i tide.

KK.no har tidligere snakket med Björn Gunnarsson hos Norsk Luftambulanse som har ledet et forskerteam som har undersøkt fødsler utenfor sykehus i Norge. Han forteller at det fødes flere barn utenfor sykehus nå enn tidligere.

– Dette gjelder ikke bare Norge, men også i Finland, Storbritannia og Australia. De som har lang transporttid til fødeinstitusjonen har mye større risiko. Sentralisering av fødeomsorg er den mest sannsynlige forklaringen, sier han.

Lurt å forberede seg på at det kan gå raskt

Dersom du er gravid og er redd for at du vil bli en del av denne statistikken, anbefaler jordmor Marianne Søbakk ved Kløfta Helsestasjon, at du ber om å få en fødselsforberedende samtale hos jordmor.

– I en slik samtale kan dere blant annet snakke om typiske tegn på fødselsstart som diaré, nedpress og blodslim. Det kan også være lurt å forberede deg ved å kjøre opp løypa til sykehuset sammen med partneren, slik at du vet hvor du skal kjøre og parkere. Ta gjerne også tiden på hvor lang tid dere bruker, råder hun.

Søbakk sier det også kan være lurt å på forhånd finne frem rene håndklær og eventuelt kladder (tisseunderlag) som man kan få kjøpt på apoteket.

– Under en fødsel kan det bli en del søl av fostervann og blod. Kladder er helt supre til å dekke til bil og seng ved en eventuell fødsel og de kan også brukes på stellebordet etter fødselen, tipser hun.

Viktig å følge instruksene fra jordmor

Når fødselen først er i gang, er det ifølge jordmor lurt å ta tidlig kontakt med sykehuset. Det betyr ikke at du skal reise inn, men at du har kontakt med dem vedrørende fødselen fremgang.

Men dersom du merker at du ikke kommer til å rekke frem til fødeavdelingen i tide, bør du ifølge Søbakk ringe sykehuset og slå på høyttaleren på mobilen.

– Befinner du deg i andre etasje i huset, går du ned til første etasje slik at du har kortest mulig vei ut av huset. Tenk praktisk, behold roen og følg instruksene du får fra jordmor på fødeavdelingen. Jordmor kan kontakte ambulanse og noen ganger har hun også mulighet til å møte den fødende. Om fødselen er nært forestående er det kanskje bedre å føde hjemme enn i en trang ambulanse, sier hun.

Dersom det skulle ende i en fødsel før ambulansen ankommer, er det ifølge Søbakk viktig at du holder barnet varmt.

– Tørk av barnet og legg det hud mot hud. Ta gjerne en lue på. Når det gjelder navlestrengen så behøver du ikke gjøre noe med denne før dere ankommer sykehuset. Pulsering i navlestrengen opphører etter en stund og sen avnavling er bare fint.

Fjern også eventuelt slim i munnen og rundt babyens munn.

Vanligvis vil morkaken fødes 5-20 minutter etter barnet og denne bør du ifølge jordmor legge i en pose slik at du kan ta den med til fødeavdelingen. Her vil de blant annet undersøke om morkaken er hel, da rester i livmoren kan føre til blødninger i barselperioden.

Dersom det skulle oppstå blødninger under selve fødselen, anbefaler hun at du hører på råd fra sykehuset. Men hun understreker at noe blod er normalt og at så mye som 5 dl blod er regnet som normal blødning ved en fødsel.

– Ellers er det viktig å puste med magen og følge rådene du får fra jordmor på telefon. Ambulansepersonell er trent i å ivareta transport av kvinner i fødsel, beroliger hun.

LES OGSÅ: Derfor valgte Tonje (16) å føde på tv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer