Bilsyk

- Jeg sitter klar med spyposen selv på korte turer

Blir barnet veldig lett bilsyk? Her er ekspertenes beste tips.

VELDIG LETT BILSYK: Helt siden hun bare var noen måneder gammel, har Amalie (1) vært plaget av kraftig bilsyke. FOTO: Privat
VELDIG LETT BILSYK: Helt siden hun bare var noen måneder gammel, har Amalie (1) vært plaget av kraftig bilsyke. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Tre klesskift, håndklær, våtservietter, ekstra tisselaken, antibac og spyposer. Dette er bare noe av det Anja Klemetrud Dalseghagen (25) og samboer Espen Thoresen (25) må ha med seg i bilen når de skal på tur med datteren Amalie (1).

Helt siden hun bare var noen måneder gammel har hun nemlig vært plaget av kraftig bilsyke.

Selv korte bilturer på fem minutter kan være nok til at hun kaster opp over hele seg.

– Jeg har som regel med et ekstra klesskift til meg selv også, da det ofte kommer på meg fordi jeg sitter klar med spyposen ved siden av henne i baksetet. Noen ganger kommer det helt uten forvarsel, men etter hvert som hun har blitt eldre, ser vi lettere signalene når hun blir kvalm og dårlig, sier mamma Anja.

– Jeg aner ikke hvor mange ganger vi har vasket trekket på bilstolen. For å redusere gris har jeg klipt til et tisselaken slik at det passer i stolen og jeg er glad vi har skinnseter i bilen! Enkelte ganger blir hun dårlig etter bare noen minutter, mens andre ganger kan vi være så heldige å kjøre en time uten at det skjer noe. Flere ganger har vi opplevd at hun er i god form, men at hun allikevel plutselig spyr tre minutter før vi er fremme.

Har prøvd alt for å forebygge

Samboerparet føler de har prøvd absolutt alt for å forebygge kvalmen, uten at noe har fungert nevneverdig.

– En venninne av oss har det på samme måten og for henne hjalp det ofte at man tok fokuset bort fra kjøringen. Vi forsøker derfor underholde henne mens vi kjører, med alt fra at hun får ha en bamse, til å synge, sette på musikk og vise video på telefonen. Vi har også testet armbånd mot reisesyke som man får kjøpt på apoteket. Vi unngår også å gi henne mat like før vi skal kjøre bil, spesielt meieriprodukter, samt at vi gir henne vann jevnlig mens vi kjører.

Svingete veier og ujevn kjøring med mange oppbremsinger og «rykkete» giring, kan fremkalle reisesyke hos mange. Paret har derfor forsøkt å legge om kjørestilen så godt som mulig, uten at det foreløpig har hatt noe å si for kvalmen.

De har også gått til innkjøp av ny bilstol, samt forsøkt å plassere bilstolen på forskjellige steder i bilen og med ulike hellinger, uten at det har hatt noen effekt. Å la henne sitte forovervendt, er imidlertid ikke et aktuelt alternativ.

– Det er klart vi har vært inne på tanken, men hvis vi skulle kollidere øker sjansen for at hun får en mer alvorlig skade. Det er en risiko vi ikke er villige til å ta, da får vi heller tørke spy ti tusen ganger til! Men når jeg kjører alene med henne og vi skal kjøre et lengre stykke, kjenner jeg at det er ganske distraherende å ha en unge i bilen som du vet at på et eller annet tidspunkt kommer til å spy, sier Anja.

– Rett før hun ble ett år, var vi hos fastlegen for å sjekke mulighetene for reisesyketabletter. Vi fikk beskjed om at hun var for ung og legen var også usikker på hvor stor virkning medisinen ville ha på så små barn. Vi har derfor ikke testet det ennå.

Liker ikke å sitte i bilen

Alle bilturene med sterk kvalme og oppkast, har naturlig nok ført til at Amalie forbinder bilen med noe negativt. Bilturene er derfor mye preget av sutring og gråting.

Alle tiltakene fører også til en del utfordringer i hverdagen. Spontane bilturer er utelukket, da de alltid må planlegge godt i forveien, og da Amalie skulle begynne i barnehagen var hun så uheldig å få plass i en barnehage som ligger 40 minutters bilkjøring hjemmefra.

– Turer på under en halvtime kan gå greit, men lengre turer er vanskelige. Vanligvis vekker jeg henne og tar henne rett ut i bilen før hun rekker å kjenne at hun er sulten, og så spiser hun i barnehagen. Men jeg må alltid ta hensyn til spisetidene i barnehagen når jeg skal hente henne, jeg tar aldri sjansen på å ha henne i bilen før det har gått minst et par timer siden siste måltid.

HAR PRØVD DET MESTE: Anja forteller at de har prøvd alt fra å kutte ut enkelte matvarer til å endre kjørestil, men foreløpig er det ingenting som har hjulpet mot Amalies bilsyke. FOTO: Privat
HAR PRØVD DET MESTE: Anja forteller at de har prøvd alt fra å kutte ut enkelte matvarer til å endre kjørestil, men foreløpig er det ingenting som har hjulpet mot Amalies bilsyke. FOTO: Privat Vis mer

Kan være arvelig

Hvorfor Amalie blir så lett bilsyk, er det vanskelig å si noe sikkert om. Anja mistenker imidlertid at det kan være arvelig, da samboer Espen selv slet med kraftig bilsyke frem til han var 16 år gammel.

– Han måtte alltid ha med seg en spybøtte i bilen, men for hans del hjalp det at det var helt stille i bilen. Som passasjer kan han fortsatt bli bilsyk, det er derfor alltid han som kjører når vi er to, sier Anja.

– Vi har i grunn innstilt oss på at vi må tørke spy i bilen helt til hun blir så gammel at hun slutter med det, men jeg håper at hun ikke må slite med dette så lenge. Det kan jo fort bli slik at man i tenårene kvier seg for å være med på ting når man må kjøre med andre, fordi man synes dette er flaut.

Skyldes sensorisk konflikt

Lege Andrine Forsén Bisbo i Hjemmelegene forklarer at reisesyke oppstår på grunn av en sensorisk konflikt, fordi bevegelsene i kroppen skiller seg fra det hjernen forventer skal skje.

– Når man sitter inne i en bil og for eksempel ser ned, tror hjernen at man sitter helt stille, men kroppen sender signaler om at den er i bevegelse. Hvor mye bevegelse som skal til før reisesyke utløses, varierer fra person til person, sier hun.

– Det er mulig at angst og negativ forventning til at bilsyke skal oppstå, kan medvirke til å utløse bilsyken. Man tror også at det kan være en arvelig komponent i hvor følsom du er overfor reisesyke.

Det viktigste foreldre kan gjøre for å forebygge bilsyke hos barna sine, er derfor å forsøke å motvirke denne sensoriske konflikten i kroppen. Dette kan man gjøre ved å sørge for at øynene er rettet mot omgivelsene, slik at de oppfatter at kroppen og bilen beveger seg.

– Det kan derfor hjelpe å sitte i fartsretning med blikket fremover mot horisonten eller noe annet som står stille. Barn bør unngå å lese eller se på skjerm. Å sitte foran i bilen hjelper ofte, men er ikke anbefalt for små barn på grunn sikkerhet. Frisk luft kan også hjelpe, sier Bisbo.

– Akupunktur eller akupressur på et bestemt punkt på håndleddet har vist seg å ha effekt hos noen, og det er mulig å få tak i armbånd med denne effekten. Kraftige lukt- og smaksopplevelser kan noen ganger bidra til at kvalme og uvelhet lettere fremkalles. Det samme gjelder kraftig sult eller metthet. Derfor kan det være lurt å spise litt før avreise, og ha litt nøytral snacks og kaldt vann tilgjengelig under reisen.

SKYLDES SENSORISK KONFLIKT: - Reisesyke oppstår fordi bevegelsene i kroppen skiller seg fra det hjernen forventer skal skje, forklarer lege Andrine Forsén Bisbo. FOTO: Hjemmelegene
SKYLDES SENSORISK KONFLIKT: - Reisesyke oppstår fordi bevegelsene i kroppen skiller seg fra det hjernen forventer skal skje, forklarer lege Andrine Forsén Bisbo. FOTO: Hjemmelegene Vis mer

Medisiner kan hjelpe

Når det gjelder medisinering finnes det ifølge Bisbo to forskjellige grupper medikamenter som kan brukes mot reisesyke: antihistaminer og skopolamin.

Antihistaminer fås reseptfritt og er trygge å bruke av barn. De har døsighet som bivirkning, så mange barn vil sovne i bilen når de har fått det. Skopolamin er et reseptbelagt medikament som kan brukes hos de som er ekstra hardt rammet eller ved behov for lengre behandling, men det er ikke godkjent for bruk til barn under ti år.

Jeg er av den oppfatningen at minst mulig medisin til barn er det beste. Men hvis barnet har stor tendens til bilsyke kan medisiner redde ferien, sier hun.

– Gjentatt eksponering for bilkjøring kan gjøre at kroppen vender seg til det sensoriske konflikten, og virker derfor forebyggende i lengden. Omvendt vil gjentatte tilfeller av bilsyke kunne medføre større risiko for bilsyke, på grunn av angst og negativ forventning. I dette lyset kan det være logisk å gi barnet medisin mot bilsyke i en periode, for å bryte den negative spiralen.

Unngå å snu barnet

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig og minst til de er fire år gamle.

I en spørreundersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Trygg Trafikk i 2020, oppga imidlertid foreldre at bilsyke var den nest mest vanlige grunnen til å snu barnet tidlig.

Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk sier at det å snu et barn forovervendt på grunn av kvalme bør være aller siste utvei.

– Både reelle ulykker og kollisjonstester viser at det å sitte bakovervendt er det beste for små barn. De har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen sammenlignet med oss voksne, samtidig er muskulatur og benbygning mindre utviklet, og derfor trenger de en annen beskyttelse, forklarer hun.

Før man går til det skrittet å snu barnet, er det ifølge Hansen en hel del andre ting foreldre kan prøve. En av de første tingene man kan se på, er kjørestilen.

– Aggressiv kjørestil med hyppig akselerasjon og nedbremsing kan føre til bilsyke. Ved å planlegge kjøringen mer og ha mykere nedbremsing og oppstart, kjører du både mer behagelig, økonomisk og trafikksikkert. Det er også lurt å sørge for litt kjølig, frisk og god luft i bilen, og tenke på hva barnet spiser før avreise.

– Meieriprodukter og søtsaker er greit å holde barnet unna før man drar på biltur. Husk også å ta hyppige pauser, det er fint for både store og små.

ULIKE TILTAK: Ifølge Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk, er det mye man kan prøve før man går til det skrittet at man lar barnet sitte forovervendt. FOTO: Trygg Trafikk
ULIKE TILTAK: Ifølge Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk, er det mye man kan prøve før man går til det skrittet at man lar barnet sitte forovervendt. FOTO: Trygg Trafikk Vis mer

Trygg Trafikk har også fått tilbakemeldinger fra foreldre om at barn har blitt mindre dårlig av å bytte bilstol.

– Å bytte bilstol fra en der barnet sitter mer sammenkrøket til en større med bedre plass, kan ha positiv effekt. Vi har særlig fått tilbakemelding på at bilstoler som er eggeformet gir et trykk på magen som gjør at flere barn blir bilsyke, sammenlignet med en bilstol som er mer rett i utformingen. Det er derfor ekstra viktig å prøve bilstolen før man eventuelt kjøper, sier Hansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer