Kutt i fødetilbud i nord

- Jeg skjønner ikke at folk tør å få barn

Mette har født alle barna sine under transport - i alt fra helikopter til ambulanse. Nå frykter hun for tryggheten til fødende kvinner.

KUTT I FØDETILBUDET I NORD: Mette Fagervik har født alle sine barn under transport, og skulle gjerne opplevd en normal fødsel, på fødeavdeling eller fødestue. FOTO: Privat

KUTT I FØDETILBUDET I NORD: Mette Fagervik har født alle sine barn under transport, og skulle gjerne opplevd en normal fødsel, på fødeavdeling eller fødestue. FOTO: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da veene startet for Mette Fagervik Christensen i 2013, hadde hun ingen anelse om hva slags fødsel hun hadde i vente. Jo da, hun og mannen bodde i distriktet, i Ulvsvåg i Hamarøy, og Nordlandssykehuset i Bodø var nærmere tre timer unna med bil. Men gikk det som det gjorde med fødende flest, rakk hun sikkert frem og barnet ville bli født med alt av hjelpemidler og kvalifisert personale til stede.

– Jeg hadde vært på omvisning på føden med en jordmor som er venn av familien, og blitt vist både lystgassmaskin, epidural, dusj og alt annet som kan lindre, forteller Mette Fagervik (38).

– Jeg hadde sett hvordan jeg kunne tenke meg å føde, når den tid kom.

Nettopp tiden skal bli et stikkord – ikke bare for denne fødselen, men for alle Mettes tre barn. Tiden, har faktisk gjort Mette til noe av en sensasjon.

Men la oss begynne med den første fødselen.

Fødte i helikopter

La oss «bli med» på Mettes første fødsel. Seks uker før termin begynte hun å få mageknip, og da vannet plutselig gikk ringte hun vakthavende jordmor.

– Vi har alltid jordmorvakt i Hamarøy som blir er følgejordmor på reisen hvis nødvendig. Riene startet rett etter at vi hadde snakket med henne, og da var ambulansen på vei.

Siden vannet var gått seks uker før termin tok de ingen sjanser, og snart landet et SeaKing-helikopter fra 330-skvadronen på bussholdeplassen utenfor.

– Jeg ble båret på båre ut av huset av ambulansearbeiderne og svigerfar, og fikk på meg headset, forteller Mette.

Mannen hennes Leif Christian Christensen var også med ombord, og på flyturen mot sykehuset tiltok veene raskt. Både Mette og jordmoren hadde headset med mikrofon, for å kunne snakke sammen i støyen fra rotorbladene.

– Jeg var helt i tåke, og snakket ikke så mye, men merket på et tidspunkt at noe fra skvadronen vendte mikrofonen min bort fra munnen. Det ble nok for mye jamring fra meg, sier Mette lattermildt.

Mette hadde hatt stormrier hele veien, og mens de ventet på ambulansen hadde jordmoren gitt henne blondtrykksmedisin. Førti minutter senere, mens helikopteret sirklet over luftforsvarsbasen i Bodø, hadde smerten begynt å avta.

– I helikopteret var det ferie i forhold, med en pause mellom hver ri. Jeg trodde jo det skulle bli vanlig 13-timers fødsel, men istedenfor var det akkurat som på film, at vannet går og du må forte deg til sykehuset. Anny Margrete ble født mens helikopteret ble tauet inn i hangaren. Jeg har født alle de tre barna mine under transport.

– Alle tre?

– Ja, sier Mette.

– Jeg føder jo så fort at jeg bare hiver barna ut. Det har gått på under tre timer med alle sammen.

LUFTIG FØDSEL: Anny Margrete kom til verden i et SeaKing helikopter den 16. april 2013. Her med mamma og pappa Mette og Leif Christian ombord i helikopteret, mens det taues inn i hangaren. FOTO: Privat
LUFTIG FØDSEL: Anny Margrete kom til verden i et SeaKing helikopter den 16. april 2013. Her med mamma og pappa Mette og Leif Christian ombord i helikopteret, mens det taues inn i hangaren. FOTO: Privat Vis mer

Krasjet i ambulansen

Mette er lærer i Hamarøy kommune, med norskopplæring for minoritetsspråklige barn som spesialfelt. Mannen har vært energimontør i kraftlaget og er områdesjef i Heimevernet. Da Mette i januar 2016 var gravid igjen, begynte veene denne gang til termin. Men ute var det snøstorm, og fra vakthavende jordmor fikk Mette beskjed om at det dessverre ikke var umulig å sende helikopter. Da ambulansen omsider kom ble Mette lagt på båre, og vakthavende jordmor plukket opp for å ledsage henne.

– Jeg ble spent fast både over brystet og knærne, og måtte ligge hele tiden, fortelle Mette, som nå hadde tette veer.

– Vi kjørte til Narvik fordi det alltid kan være fare for at veien over Kråkmofjellet kan bli stengt i snøstorm, og det ville de ikke ta sjansen på.

Reisen gikk i snøstorm i høy fart, og tok to og en halv time, inkludert ferge over fjorden. Men dramatikken stanset ikke der. I Ulvsvåg, ved starten av turen fikk ambulansen sleng – og kolliderte med en varebil. Akkurat nå var Mette glad for å ligge fastspent.

– Vi fikk høre senere at 11 brannmenn hadde vært på vei for å hjelpe oss ut, men de rakk ikke frem før vi var over i ny ambulanse, minnes Mette.

– Hvor langt var det mellom veene nå?

– Det var vel ett minutt eller to. Ambulanse nummer to kjørte oss ombord i ferga på Skarberget. Men jeg fikk ikke lov til å stå, av frykt for at jeg skulle føde for fort.

Blant vaffelspisende fergepassasjerer måtte Mette ligge i ambulansen, og da ferga la til kais sto en ny ambulanse og ventet. Og det var i denne ambulansen Arne Magnus ble født.

– Det var jo lettelse og jubel over å være ferdig, men ambulansen hadde ikke lov til å kjøre videre uten at babyen var fastspent, så vi måtte vente på enda en ambulanse, som hadde den riktige selen.

GODT FESTET: Arne Magnus ble født i ambulanse 21. januar 2016. Her er han godt sikret med sele, slik at han og mamma Mette kan fortsette reisen til sykehuset. FOTO: Privat
GODT FESTET: Arne Magnus ble født i ambulanse 21. januar 2016. Her er han godt sikret med sele, slik at han og mamma Mette kan fortsette reisen til sykehuset. FOTO: Privat Vis mer

Hun fortsetter:

– Det gikk en time, der vi fikk stelt litt og ringt til besteforeldre. Og det var da vi oppdaget krigstypene i nettavisene, om at vi hadde frontkollidert.

Mette humrer.

– Venninnen min sendte meg skjermdump og spurte «Er du på tur?». Svigermor visste at vi var på vei til sykehuset, og var livredd helt til vi ringte og sa at det var gått bra. Søstera mi ringte til en av riksavisene og sa alt gikk fint, og hun fikk tusen kroner i tipshonorar, som hun ga Arne Magnus i dåpsgave.

Ny fødsel i ambulanse

I 2021, midt under korona, var Mette gravid igjen. Denne gang begynte veene igjen seks uker før termin. Mette var kjent for å føde raskt, og siden helikopter var umulig også denne gang, ble hun hentet av ambulanse. Med jordmor ombord, gikk turen i en rasende fart på E6, i retning Bodø sykehus, en tur som tar tre timer med bil, og om lag to med ambulanse

– Dette var den eneste fødsel mannen min gikk glipp av, sier Mette, som også denne gang lå fastspent med tette veer, mens sjåføren kjørte det remmer og tøyler kunne holde.

– Bjørn Terje ble født i rundkjøringen etter Bodøtunnelen.

Mette smiler.

– Vi snakker om det hver gang vi kjører forbi rundkjøringa, og peker: «Der ble du født Bjørn Terje».

RUNDKJØRING: Bjørn Terje ble født ambulansen den 26. september 2021, i en rundkjøring før Bodø-tunellen, forteller mamma Mette Fagervik. FOTO: Privat
RUNDKJØRING: Bjørn Terje ble født ambulansen den 26. september 2021, i en rundkjøring før Bodø-tunellen, forteller mamma Mette Fagervik. FOTO: Privat Vis mer

Både Anny Margrete og Bjørn Terje ble lagt på nyfødtintensiven da de kom frem til sykehuset, mens Bjørn Terje lå på barsel med Mette. Anny Margrete og Bjørn Terje var begge 2500 gram, mens Arne Magnus var litt under 3600.

– Jeg synes helikopteret var litt bedre enn ambulanse, for da fikk jeg jo lov til å ligge løst, sier Mette:

– I ambulansen kunne jeg ikke reise meg og dra hjelp av tyngdekraften. Jeg var ganske mørbanket etterpå. Jeg tror jeg hadde likt godt å føde på en fødeavdeling, der jeg kunne rørt på meg og pustet fritt. I ambulansen skrur de jo på alt av varme, sånn at det skal være godt og varmt når barnet kommer. Og du ligger helt fastspent. Det er den verste biten, at du ikke kan røre på deg.

– Føler du at du har gått glipp av noe, ved å føde under transport?

– Både ja og nei. Jeg har et annet forhold til fødslene enn om jeg kunne tatt det med ro og kjent på det. På omvisning på føden likte jeg alle mulighetene det ville gi meg. Det gikk jeg jo glipp av, og istedenfor føltes det som om jeg hadde fått juling. Men på den lyse siden var det jo deilig å bli fort ferdig.

STOLT PAPPA: Bjørn Christian på besøk på nyfødsintensiven. FOTO: Privat
STOLT PAPPA: Bjørn Christian på besøk på nyfødsintensiven. FOTO: Privat Vis mer

Foreslår å legge ned fødetilbud

Denne historien har en fascinerende side, men også en alvorlig. Jo, Mette fikk transport og god hjelp, og er takknemlig for jordmor og ambulansepersonell, som hun og mannen delte livets viktigste stunder med.

Men sett at det var enda lengre vei til et fødetilbud, og at nærmeste sykehus rett og slett var lagt ned?

I november i 2022 fikk Helse Nord i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utrede funksjons- og oppgavedeling i og mellom sykehus i landsdelen, grunnet bemanningskrise og en stadig aldrende befolkning. I september 2023 meldte NRK om et lekket dokument fra arbeidsgruppa, der både akuttkirurgi og fødetilbud står i fare for å nedlagt flere steder, deriblant Gravdal i Lofoten, et sykehus på Helgeland, samt sykehuset i Narvik.

3. januar 2024 sa statsminister Jonas Gahr Støre til NRK at man kan forvente lignende diskusjoner i andre deler av landet. Da VG omtalte saken svarte Gahr Støre i en e-post:

– For å sørge for at alle i nord også i fremtiden skal ha et like godt helsetilbud som resten av landet, må vi løse den alvorlige situasjonen Helse Nord står i og endringene vi nå ser i befolkningsutvikling.

Han fortsatte:

– Helse Nord har derfor fått i oppdrag å foreslå løsninger, og endelig forslag skal sendes regjeringen. Det er for tidlig å konkludere på hva regjeringen vil gjøre.

Tirsdag 9. januar kom nyheten om at Helse Nord trekker planen om endringer av sykehusene etter å ha møtt kritikk fra styret. Direktøren varsler at hun vil komme tilbake med en ny helhetlig plan senere.

– Skjønner ikke at folk tør

Hva slags tanker gjør Mette seg om at avdelinger ved et av de to nærmeste sykehusene risikere å legges ned? Og hva tenker hun om en sentralisering av fødetilbudet, som i praksis betyr at mange fødende kan få enda lengre reisevei?

– Det er trist at de legger ned fødeavdelinger. Jeg skjønner ikke at folk tør å få barn. Tenk på den trygghet man har i en jordmor. Ambulansefolk har jo trening i fødsel, men det er ikke hovedoppgaven deres. Politikerne oppfordrer til å få flere barn, men samtidig tar de bort tryggheten. Det er mange transportfødsler i Hamarøy kommune, deriblant venninnen min, som også fødte i ambulanse.

NATURSKJØNT: Bjørn Terje på trilletur med utsikt over Ulvsvåg. FOTO: Privat
NATURSKJØNT: Bjørn Terje på trilletur med utsikt over Ulvsvåg. FOTO: Privat Vis mer

Mette forteller om den nedlagte fødestue i Steigen. Selv tror hun at hun kunne nådd fram dit om den fortsatt fantes:

– Tenk om det hadde skjedd noe med oss, som gjorde at vi måtte ha akutthjelp? Før siste fødsel vurderte jeg å flytte hjem til mamma i Leirfjord ved Sandnessjøen. Der er det en halvtime til sykehuset, og kanskje vil jeg rukket fram? Men samtidig holder fødeavdelingen der sommerstengt. Nei, det er jo helt vilt. Vi må beholde sykehusene. Nordland er langt nok i utgangspunktet.

Hun vil ikke gå så langt som til å advare andre mot å bosette seg i distriktene, og føler seg heldig som har blitt ledsaget av jordmødre med en vaktordning som gjør at fødende kan få følgejordmor på tur til sykehuset.

– Begge guttene mine er tatt imot av samme jordmor, og jeg møter henne på butikken en gang i blant. Vi deler et fellesskap, føler jeg. Og vi sender alltid bursdagshilsener til ambulansearbeiderne i Ballangen. Vi har jo delt nære stunder sammen med dem.

Hun forteller om besøket på 330 skvadronen, da Anny Margrete (10) endelig skulle få møte piloten som fløy helikopteret hun ble født i:

– Hun synes det er så stas å vite at hun ble født i et helikopter. Vi fikk en fin omvisning. Det var veldig eksotisk og veldig festlig.

BURSDAG: Hele flokken i selskap hos moren til Mette, som fylte 60 i 2021. Mette med en nyfødt Bjørn Terje på armen. FOTO: Privat
BURSDAG: Hele flokken i selskap hos moren til Mette, som fylte 60 i 2021. Mette med en nyfødt Bjørn Terje på armen. FOTO: Privat Vis mer

– Gitt fødselshistorikken din, kunne du tenke deg et barn til?

– Det hadde jo vært fint å få oppleve en normal fødsel, men slik som fødetilbudet er nå, vet jeg ikke om jeg tør. Nei, jeg tror vi er ferdige. Men det er klart, hadde det vært garantert at jeg rakk fram til sykehuset, så kanskje. Den store vitsen i familien er: Hvor skal du føde neste gang? I båt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet