- Jeg synes det er skremmende

20 barn er uten meslingvaksine i den lille bygda Snåsa. Nå har to personer blitt syke.

SKUMMEL SITUASJON I EN LITEN BYGD Tobarnsmor Veronica synes det er skremmende at så mange i bygda har valgt å ikke vaksinere barna. Foto: NTB scanpix/Eric Risberg og innfeldt: privat
SKUMMEL SITUASJON I EN LITEN BYGD Tobarnsmor Veronica synes det er skremmende at så mange i bygda har valgt å ikke vaksinere barna. Foto: NTB scanpix/Eric Risberg og innfeldt: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag bekreftet Snåsa kommune at to personer er smittet av meslinger.

Kommunelegen ber de som ikke er vaksinert om å kontakte helsestasjonen snarest. 20 barn skal være uten vaksine i kommunen.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvilke vaksiner du og barna har tatt

Vaksineres mot meslinger ved 15 måneders alder

– Vaksinen settes normalt når barnet er 15 måneder. Er du eldre enn det og ikke har fått vaksine, ønsker vi at du tar kontakt med helsestasjonen snarest, sier kommunelege Nina Kjenstadbakk til Trønderavisa. 

Kommunelegen understreker at det er svært viktig at helsestasjonen kommer i kontakt med barn som av ulike årsaker ikke har fått vaksine, for å unngå at kommunen står overfor et mer omfattende utbrudd av sykdommen.

– De aller fleste er vaksinert så dette skal ikke overdramatiseres. Men i ytterste konsekvens kan meslinger medføre komplikasjoner som hjerneskade og være dødelig, sier Kjenstadbakk.

Barnesykdommer: Disse bør du vite om

MESLINGUTSLETT: 1 åring med meslinger. Foto: NTB scanpix/Science Photo Library
MESLINGUTSLETT: 1 åring med meslinger. Foto: NTB scanpix/Science Photo Library Vis mer

- Skremmende at noen velger å ikke vaksinere

- Jeg syns det er skremmende å tenke på at det fortsatt er noen som velger og ikke vaksinere barna sine, sier Veronica Sæther (27) fra Snåsa.

HAR VALGT Å FREMSYNDE VAKSINEN: Veronica ønsker å beskytte begge barna mot meslinger. Foto: privat
HAR VALGT Å FREMSYNDE VAKSINEN: Veronica ønsker å beskytte begge barna mot meslinger. Foto: privat Vis mer

Hun er mor til to barn på 3 og 1 år. Nå som meslingene har kommet til Snåsa har hun valgt å la minste barn få vaksinen nå, fem måneder før vanlig praksis.

- Jeg vil ikke ta den risikoen for at han kan bli smittet, sier hun.

Barnehagen i Snåsa har sendt ut skriv til foreldre med informasjon om sykdommen og oppfordring om at de som ikke er vaksinert må å ta kontakt med helsestasjon snarest. 

At det er 20 barn som ikke har tatt vaksinen synes Veronica er ganske mange, siden Snåsa er en liten plass.

- Barn kan ikke ta valget selv og som voksen synes jeg vi bør ta ansvar, høre på helsevesenet og ta de vaksinene de anbefaler, så fremt det ikke er noe allergi eller andre årsaker som gjør at barnet ikke kan vaksinere seg. 

Hun forteller at selv om lege og helsesøster informerer om at det er lite sjanse for å bli smittet, så har også flere mødre i Snåsa har nå valgt å ta MMR-vaksinen. 

LES OGSÅ: Viktige vaksiner går ut på dato - voksne må selv passe på å fornye disse vaksinene. 

Fylkeslegen: Ber foreldre tenke seg om

I Nord-Trøndelag er det flere toåringer som mangler vaksiner, enn det som er gjennomsnittet for resten av landet.

Nå ber fylkeslege Marit Dybdal Kverkild foreldrene tenke seg om.

– Etter meslingutbruddet på Snåsa, blir det tydeligere hva dette dreier seg om. Hver eneste vaksine handler om å beskytte liv og helse. Meslinger er en svært smittsom sykdom som i verste fall kan føre til hjerneskade og død, sier Kverkild til Trønderavisa.

- En vaksine skal beskytte hele befolkningen. Det handler ikke bare om ditt barn.

HAR VAKSINERT ALLE TRE BARN: Cecilie var aldri i tvil. Foto: privat
HAR VAKSINERT ALLE TRE BARN: Cecilie var aldri i tvil. Foto: privat Vis mer

- Håper alle følger anmodningen

Trebarnsmor Cecilie Heimveg Arntsen reagerer også sterkt på at enkelte foreldre ikke vil vaksinere barna sine.

- Sykdommene det vaksineres mot kan jo være dødelige. Håper alle foreldre her i Snåsa følger anmodningen fra legene om å snarest mulig vaksinere de barna som ikke har blitt vaksiner. 

Hun har selv vaksinert alle sine tre barn. 

- Det var aldri i mine tanker å ikke vaksinere barna. Håper virkelig at det blir bare med de som nå er syke, og at vi slipper flere utbrudd, både på Snåsa og ellers i landet. 

Les også: Wilma (2) er avhengig av at andre tar vaksinene


Vaksinemotstanderne påtar seg enormt ansvar

Kommunelege Ulf Seljelid i Snåsa sier de som nekter å la seg vaksinere påtar seg et enormt ansvar, og understreker at dette ikke er et innvandrerproblem.

– Meslinger er du ikke alene om. Det er en svært smittsom sykdom, og alle småbarn under 15 måneder er ubeskyttet mot denne sykdommen, sier han.

Meslinger har 14 dagers inkubasjonstid. Derfor kan ikke kommunelegen være sikker på hvorvidt faren for ytterligere utbrudd er over, allikevel håper han de har situasjonen under kontroll, sier han til Trønderavisa

LOMMELEGEN: Ingen sammenheng mellom meslingvaksinen og autisme

Taler for døve ører

Seljelid sier det er vanskelig å overbevise vaksinemotstanderne, selv om han mener det er både uvitenskapelig og kunnskapsløst å nekte vaksinering.

– Jeg frykter at vi ikke klarer å overbevise de som har bestemt seg for å ikke vaksinere barna, for de hører ikke på fornuft. Vi taler for døve ører, sier han.

Diskusjon: Bør vaksine av friske barn være pålagt?

Fakta om meslinger

Inkubasjonstid
Tiden fra smitte til de første symptomene (inkubasjonstiden) er vanligvis mellom 10-14 dager. I enkelte tilfeller kan det ta opptil 3 uker før man blir syk.

Symptomer
Sykdommen starter vanligvis som en forkjølelse med feber, hoste, snue, og øyekatarr. Man kan også se saltkornliknende flekker på innsiden av munnslimhinnen (koplikske flekker) i dagene før utslettet oppstår. Etter 2-4 dager kommer det klassiske meslingutslettet, som ofte ledsages av høy feber. Utslettet begynner vanligvis i ansiktet, bak ørene og på halsen, og brer seg raskt videre til resten av kroppen. Sykdommen varer en ukes tid.

Smittemåte
Viruset spres ved luftsmitte og dråpesmitte, og overføringen kan skje ved hosting, nysing og kroppslig kontakt. Viruset kan forbli aktivt i luften og på overflater i inntil 2 timer etter at en smitteførende person har forlatt stedet.  Man regnes som smitteførende i fire dager før utslettet oppstår. I denne perioden vil de fleste ha forkjølelsessymptomer eller feber. Etter at utslettet har vart i 5 dager regnes man ikke lenger som smitteførende.

En person som er immun etter vaksinasjon eller gjennomgått meslingsykdom kan ikke bære viruset og smitte andre.

Kilde: fhi.no

QUIZ: TEST DIN KUNNSKAP OM BARNESYKDOMMENE

Publisert første gang 2015-05-07 09:48. Oppdatert med nye opplysninger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer