– Jeg synes det rett og slett ikke passer!

HODESKALLER: Rosa body (kr 159, barneloftet.no), Blå body (kr 125, LittleDareDevil.no), Grått skjerf (kr 49,50, Lindex), T-skjorte med hodeskalle (kr 49,50, Lindex).
HODESKALLER: Rosa body (kr 159, barneloftet.no), Blå body (kr 125, LittleDareDevil.no), Grått skjerf (kr 49,50, Lindex), T-skjorte med hodeskalle (kr 49,50, Lindex). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du klær til barnet med hodeskaller?

Så lenge vi kan huske har barneklærne vært fargerikeog prydet av søte trykk som gjør de små nurkene nusselige oguskyldige.

Vi er vant til å se jenter i rosa prinsessetrøyerog gutter i kule racerbilgensere, men de siste årene har designettil barneklærne tatt en helt ny vending og fått en mye mørkereundertone.

Bareklærdesignerene har latt seg inspirere avvoksentrendene, og byttet ut de tradisjonelle barneklærne til fordelfor bodyer, skjorter, kjoler og gensere med hodeskaller på, noe deter delte meninger om blant foreldre.

LES OGSÅ: Klær i barnehage: Dette trenger barnet!  

SELGER IKKE KLÆR MED HODESKALLER: Butikkeier Katrine Aas synes ikke slike trykk passer på barneklær
SELGER IKKE KLÆR MED HODESKALLER: Butikkeier Katrine Aas synes ikke slike trykk passer på barneklær Vis mer

Hører ikke sammen

Mens noen foreldre synes det er superkult å klebarna sine i litt tøffere klær, er det andre som mener hodeskallerog barn ikke hører sammen.

En av disse er tobarnsmorenKatrine Aas, som bevisst har valgt å ikke selge klesplagg medhodeskaller på i butikken sin Villervalla.

– Jeg synesrett og slett at slike trykk ikke passer på barneklær. Noe av detførste jeg og mannen min ble enige om da vi åpnet butikken var atslike plagg ikke hadde noe å gjøre hos oss.

– Barn skalha på seg fargerike, glade klær med «barnslige» motiver, og deter det vi fokuserer på i vår butikk. Du kan kanskje finne en sortt-skjorte hos oss, men mesteparten av klærne er fargerike og glade,forteller hun. 

LES OGSÅ: Plagg du trenger til baby

Ville ikke kjøpt slike plagg

Det er mange foreldre som lar barnasine bestemme selv hva de vil ha på seg, og lar dem derfor plukkeplagg de liker med hodeskaller på. 

Aas forteller at hun ikkekunne tenkt seg å kjøpe et slikt plagg til noen av sine barn.

–Jeg ville aldri kledd guttene mine i noe slikt, og ikke tror hellerikke jeg ville gjort det om det var en gave. Jeg skjønner at eldrebarn i skolealder går med slikt, men til småbarn mener jeg det ikkepasser seg.

– Andre foreldre skal selvsagt få kle ungenesine akkurat som de vil, men jeg synes altså ikke noe om det, sierhun.

LES OGSÅ: Festklær til barn

Dødssøte kranier: Lilla body (kr 125, LittleDareDevil.no), Grå sokker (kr 45, Lindex), One piece (kr 179, Lindex), Grønn t-skjorte  (kr 99, LittleDareDevil.no).
Dødssøte kranier: Lilla body (kr 125, LittleDareDevil.no), Grå sokker (kr 45, Lindex), One piece (kr 179, Lindex), Grønn t-skjorte (kr 99, LittleDareDevil.no). Vis mer

 

Trenger ikke stå for noenegativt

Forsker Mari Rysst i Statens institutt forforbruksforskning (SIFO), forteller til Mammanett.no at plagg medhodeskaller på bryter med våre holdninger til barn, men at denødvendigvis ikke trenger å symbolisere noe negativt.

–Ut i fra hvordan vi ser på barn og barnebarn her i Norge ogSkandinavia, hvor barn skal være søte og uskyldige og holdesutenfor det motsatte, bryter plagg med hodeskaller på med våreholdninger.

– Samtidig vet vi at slike hodeskallerforbindes med sjørøverskuter og pirater, så for barn kan detteidentifiseres med for eksempel Kaptein Sabeltann. Og siden dette eren person som barna har blitt kjent med gjennom barnefilmer ogteater, trenger det altså ikke bety at hodeskaller i og for seg stårfor noe negativt, forteller hun.

LES OGSÅ: Slik finner du en god vinterdress

Opp til foreldrene

Selv om hodeskaller ikke trenger å ståfor noe negativt, mener hun allikevel foreldre bør tenke over hvilkesignaler de sender ut ved å kle barna sine i slike plagg. 

–Jeg tror det streifer de fleste foreldre hva de kler barna sine i,men igjen handler det om hvorfor de kjøper plaggene. Er det fordibarna ønsker seg en slik t-skjorte fordi de har sett KapteinSabeltann gå med en slik, eller fordi andre har det, så gjør detnok ingen skade om ditt barn også får gå med slikt.

– Menjeg mener allikevel at foreldre bør i en viss grad tenker overhvilke verdier de lærer barna sine og hva de vil viderebringe ellerikke. Dette mener jeg det store og hele til syvende og sist handlerom, forteller hun.

Diskuter: Ville du kledd barnet ditt i hodeskaller?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer