Trude Vasstrand:

- Jeg tenker litt «hvor er foreldrene»?

Trude Vasstrand ut mot mobilfrie klasserom-anbefalingen.

TRUDE VASSTRAND: Anbefalingen om mobilfrie klasserom får lærer Trude Vasstrand til å reagere. FOTO: Ida Helene Bergersen
TRUDE VASSTRAND: Anbefalingen om mobilfrie klasserom får lærer Trude Vasstrand til å reagere. FOTO: Ida Helene Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kom Utdanningsdirektoratet med en ny nasjonal anbefaling: Mobilfrie klasserom både på barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

De mener også friminuttene bør være mobilfrie på både barne- og ungdomsskolen.

Denne anbefalingen har fått splittede reaksjoner.

- Jeg blir filmet og tatt bilder av i skjul

En av de som reagerer er lærer Trude Vasstrand. På telefonen med KK er hun engasjert rundt temaet:

- Jeg henger meg opp i ordet anbefaling. Det som kan skje når man kun anbefaler, er at det åpner for ulik praksis i fylker, kommuner og skoler, sier hun til KK og fortsetter:

- Det er litt i tida, mye av lærerplaner og annet i skolen er så vagt, og det ender opp med at det er rektorer og lærere som får denne poteten i hodet.

- Det andre jeg reagerer på er at jeg synes de må tørre å ta et mer tydelig standpunkt. For hvis de først mener at mobilbruk er et problem, så må de også ta ansvar for å gjøre noe med det, og ikke bare komme med en vag anbefaling. Ikke legg det over på meg og andre lærere.

Hun er klar på at mobiltelefonen bidrar til å forsterke et av skolens største utfordringer, nemlig utenforskap og mobbing.

- Det andre, som jeg ikke kan fatte og begripe, er økningen vi ser rundt i mobbing i skolen. Mesteparten skjer på nettet og digitalt. Mobbing skjer gjerne hjemme og på fritiden, men da blir det jo til at drar det med seg på skolen. Det er både lett og fristende å bruke mobilen til å ta bilder, videoer og lydopptak, og det spres og lages grupper.

- Jeg har hatt elever som gruer seg til å dra på skolen fordi de ikke vet hva som har skjedd på nettet i helga eller på kvelden. Tenk for en påkjenning det er. Å føle på det utenforskapet uten å kunne gjøre noe med det. Og alt dette får vi ansatte i skolen på fanget på mandag.

- Jeg vet jo at jeg blir filmet og tatt bilder av i skjul – og det er min arbeidshverdag.

SAVNER STANDPUNKT: - Hvis de først mener at mobilbruk er et problem, så må de også ta ansvar for å gjøre noe med det. FOTO: Ida Bergersen
SAVNER STANDPUNKT: - Hvis de først mener at mobilbruk er et problem, så må de også ta ansvar for å gjøre noe med det. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

- Av og til føler jeg meg mer som en enternatiner

Vasstrand mener også at foreldre må koble seg mer på.

- Jeg tenker litt «hvor er foreldrene»? Jo, de er der jo for så vidt, men foreldre må være mye mer på banen og vite hva barna holder på med på nett. Så må skolemyndighetene og politikerne slutte å si at det er mitt ansvar. De må involvere foreldrene i mye større grad.

- Hvis man får til mobilfrie klasserom på sikt, tror du det vil dempe mobbingen vi ser i dag?

- Det vil fortsatt skje utenfor skoletid, så der må foreldre mer på banen. Men ja, jeg tror det vil bli mindre, fordi det vil ikke bli tatt snikbilder og videoer som spres på samme måte. Både jeg og andre lærere, samt elevene vil få en tryggere hverdag. Så det er klart det vil dempe det.

Hun forklarer også at forventingene til lærerne øker, samtidig som lærerplaner med mål for digital kompetanse skal gjennomføres. Et av problemet hun trekker fram er at mye ser bra ut på papiret, men for å gjennomføre digitaliseringen, må fylker og kommuner ha råd.

- Får vi dette på plass, så ja til forbud mot mobiltelefoner, men det skal ikke være opp til meg, rektor eller skolene, det må komme fra sentralt hold.

- Av og til føler jeg meg mer som en enternatiner. Jeg skal motivere, tilrettelegge og tilpasse læringen til 27 elever. Men så er det mye som er bedre nå, blant annet at det er fokus på relasjonsbygging til elevene. Det fremmer læring, det er jeg overbevist om.

- Å være lærer er et fantastisk yrke, men vi kan ikke få all støyen utenfra som tar bort oppdraget vi er satt til å utføre. Og den største støyen nå, det er mobiltelefonen, flere og flere ikke-faglige oppgaver og dårlig økonomi.

SAMTYKKETRUSE: Ungdomsbedriften Trygg Truse UB ved Sandvika Videregående Skole tar samtykkeloven på alvor. Med truser og boxere vil de minne unge på viktigheten av å få et tydelig ja. Video: Simone Holen Sønstrød/Dagbladet TV Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet