TO GLADE GUTTER: Tord Aleksander og Karl André er såkalte pseudotvillinger, da de er født med mindre enn ett års mellomrom. Foto: Privat
TO GLADE GUTTER: Tord Aleksander og Karl André er såkalte pseudotvillinger, da de er født med mindre enn ett års mellomrom. Foto: Privat Vis mer

– Jeg tenkte at det skulle være umulig

Hilde Katrine Søgård (26) ble gravid igjen kort tid etter fødselen. Innen det hadde gått et år var barn nummer to født.

Publisert

Hilde Katrine Søgård (26) hadde så vidt begynte å få igjen overskuddet etter sin første fødsel, da hun oppdaget at hun var gravid med nummer to. Hennes yngste sønn ble født akkurat en uke før eldstemann fylte ett år.

Trodde ammingen ville hindre graviditet

De første tegnene på at hun kunne være gravid igjen, startet da hennes eldste sønn Tord Aleksander skulle døpes.

Hilde Katrine forteller at hun følte seg svært trøtt og slapp, og at hun flere ganger holdt på å besvime. – Jeg fullammet også ennå, men opplevde å miste melka, forteller hun.

– Jeg tenkte at det skulle være umulig å bli gravid så tidlig igjen etter en fødsel, og siden jeg fullammet så skulle det i alle fall ikke være mulig.

– Men jeg tok en test og den var positiv.

Ikke klar for nummer to

Hilde Katrine innrømmer at hun ikke var klar for å få nummer to, da graviditetstesten viste to streker. Hennes første reaksjon på graviditeten var at hun ville «grave seg ned».

Samboeren hennes har tre barn fra før og selv om det ikke var utelukket at de med tid og stunder ville få et barn til, var det en tøff beskjed å få for dem begge.

– Økonomi var et tema. Siden jeg er arbeidsledig, skal det godt gjøres å få ting til å gå rundt. Spesielt når man ikke får barnehageplass etter 1 september. Jeg tenkte også at det var lenge til jeg fikk sove igjen, legger hun til.

LES OGSÅ: Pseudotvillinger på godt og vondt

TRAVEL HVERDAG: - Men det har gått over all forventning, forteller Hilde Katrine. Foto: Privat
TRAVEL HVERDAG: - Men det har gått over all forventning, forteller Hilde Katrine. Foto: Privat Vis mer

Gått over all forventning

I dag er sønnen Tord Aleksander 18 måneder gammel og minstemann Karl André er 6 måneder. Når hun ser tilbake på den siste tiden, synes Hilde Katrine at livet som mamma til «to tette» har gått over all forventning.

– Tord Aleksander er veldig kjærlig og forsiktig og Karl André har kunnet ligge i fred i vogga. Vi var litt spente på hvordan det skulle gå med at vi alle fire lå på et rom, men det har gått helt fint, sier hun.

Minimalt med søvn

Søvn har det derimot ikke blitt spesielt mye av hos Hilde Katrine og hennes familie. Yngstemann har vært mye plaget med eksem og tett nese, og sover dårlig om natten. 

– Da er det godt å ha en samboer som trår til i helgene etter lang arbeidsuke og tar de om morningen slik at jeg får sove litt, forteller Hilde Katrine.

LES OGSÅ: Slik hjelper du din baby å sove

TO UNDER ETT ÅR: Søvn er et ukjent begrep for Hilde Katrine og samboeren. Foto: Privat
TO UNDER ETT ÅR: Søvn er et ukjent begrep for Hilde Katrine og samboeren. Foto: Privat Vis mer

- Verdt det!

Ellers opplever hun hverdagen som en lang maraton, med en konstant runddans av bleier som skal skiftes, mating og lek med guttene.

– Jeg hadde nok ikke klart meg alene med to så tette. Det er ingen dans på roser. Det er en utholdenhetsprøve som ikke ligner noe jeg har vært borti, sier hun.

– Jeg har null tid til meg selv og vi har veldig liten tid til å være kjærester.  Men det er verdt hvert sekund! Alt dumt blir glemt når de våkner klokken syv smiler fra øre til øre, avslutter hun.

FLEST ULEMPER: - Risikoen for sjalusi og mye konkurranse mellom søsknene større og det skaper dårlig søskenrelasjon, sier pedagog Elisabeth Schönbeck . Foto: Thony Kumral.
FLEST ULEMPER: - Risikoen for sjalusi og mye konkurranse mellom søsknene større og det skaper dårlig søskenrelasjon, sier pedagog Elisabeth Schönbeck . Foto: Thony Kumral. Vis mer

Flest ulemper med to tette

Svenske Elisabeth Schönbeck er småbarnspedagog og forfatter. Hun er ekspert på adferd og søskenrelasjoner, som hun blant annet skriver om i boken «Lillesøster hopper i fallskjerm».

Schönbeck mener det er langt flere ulemper enn fordeler med å få barn tett sammen.

– Problemet er at foreldrene sjelden har tilstrekkelig tid for to stykker. Da er risikoen for sjalusi og mye konkurranse mellom søsknene større og det skaper dårlig søskenrelasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Forbered barnet på søsken

Foreldrenes ansvar

Når man først har fått to tette, mener hun at foreldrenes bør legge forholdene til rette for å skape en god søskenrelasjon.

– La det eldste barnet få sitte på stellebordet og snakk med ham, mens du steller babyen. Han er eldst og det må han få lov til å være. La ham få gå ned når han selv vil.

- Jeg lover deg at han kommer til å gjøre det i god tid før konfirmasjonen, sier hun med glimt i øyet.

TODELT: Det finnes også noen fordeler med å få to tette, mener psykolog Kjersti Hildonen. Foto: Privat
TODELT: Det finnes også noen fordeler med å få to tette, mener psykolog Kjersti Hildonen. Foto: Privat Vis mer

Finnes også fordeler

Psykolog Kjersti Hildonen hos Forebyggende Psykisk Helsetjeneste i Lørenskog kommune, mener det finnes både fordeler og ulemper ved å få barn tett.

- Det mange opplever som en fordel er at to tette ofte aktiviserer hverandre en del, ved at de leker mye sammen. De er ikke langt unna hverandre i utvikling og kan ofte være opptatt av de samme tingene, sier hun.

Hildonen legger til at denne fordelen gjerne blir mer fremtredende når barna blir eldre, fordi barn i alderen 0-2,5 år leker mer ved siden av hverandre enn med hverandre.

– Selv om den virkelige sosiale leken kommer senere, så er det tydelig at barn nokså tidlig er opptatt av andre barn og følger med på hverandre. Det yngste barnet tar ofte etter den eldste og vil således lære mye fra storesøster eller storebror, sier hun.

LES OGSÅ: Når få neste barn?

Kortere småbarnsperiode

Psykologen har også forståelse for at enkelte foreldre ikke ønsker å strekke småbarnsperioden ut over alt for mange år.

– Det kan være en fordel med tanke på tilrettelegging av livet i småbarnsperioden med hensyn til feriereiser, valg av bolig, samt kjennskap og oppfølging i forhold til barnehage- og skolealder. En del synes også det er en fordel at barna kan bruke babyutstyr og leker rett etter hverandre, sier hun.

TIPS OSS: Har du også tette barn? Vi ønsker å lage flere saker om familier med tette barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer