– Jeg trodde aldri vi skulle føle lykke igjen, men det gjør vi

Ina gledet seg til å få sitt første barn. Gleden tok en brå vending, da hun fikk beskjed om at babyens hjerte hadde sluttet å slå, kun to dager før termin.

BESØKER STOREBROR PÅ GRAVEN: Oliver vil om noen år få vite hva som skjedde med broren sin. Foto: Privat
BESØKER STOREBROR PÅ GRAVEN: Oliver vil om noen år få vite hva som skjedde med broren sin. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2013 fikk Ina Christine Ingolfsland (19) og kjæresten Mats Feigum Johansen (23) vite at de skulle bli foreldre. Det var ikke planlagt, men gleden var stor. Mot slutten av sommeren kjøpte de en leilighet der begge har vokst opp, slik at den lille gutten skulle få vokse opp i trygge omgivelser.

Ved årsskiftet var det ikke lenge igjen til termin, og paret var veldig spente. Klær var kjøpt, og barnevognen sto klar i gangen. Familie og venner ventet i spenning – alle gledet seg til å møte lille  Matheo.

Natt til 25. januar var det kun to dager til termin, men Ina merket at det var noe galt. Den ellers så aktive krabaten var plutselig helt rolig. Mats ringte sykehuset mens hun tok seg en rask dusj – hun visste at det pleide å vekke liv i Matheo.

LES OGSÅ: To minutter mellom himmel og helvete

Hastet avgårde til sykehuset

Sykehuset ba paret om å komme for å ta en sjekk. De prøvde å finne hjerterytmen til Matheo via CTG, uten hell. Videre ble de sendt til en ultralydundersøkelse, hvor legene etter hvert kunne bekfrefte det Ina og Mats fryktet aller mest: Hjertet til Matheo har sluttet å slå.

En liten engel: Matheo døde før fødselen. Foto: Privat
En liten engel: Matheo døde før fødselen. Foto: Privat Vis mer

– Jeg husker ikke så mye fra de første timene den natten vi kom til sykehuset og fikk den vonde beskjeden. Lørdag morgen ble jeg satt i gang med modningstabletter, men ingenting skjedde før vannet ble tatt søndag ettermiddag, sier Ina.

Hun forteller at de ansatte ved Bærum sykehus tok veldig godt vare på dem, og gjorde alt de kunne for at fødselen skulle bli et fint minne. Matheo ble født på termindatoen, klokken 02.37. 3360 gram og 50 cm lang – helt perfekt.

Nærmeste familie hadde fått beskjeden, og dro til sykehuset så fort de kunne. Men når riene begynte var Ina opptatt av at fødselen skulle gå som planlagt, slik at det kun var Mats som var tilstede. 

– Etter litt tid alene med Matheo fikk familien lov til å komme inn. Vi gråt og smilte sammen, snakket om hvor nydelig han var og hvem han lignet på. 

Les også: Blodprøven reddet Scott

«Krybbedød i mors liv»

Etter noen dager forlot paret sykehuset – uten Matheo. Det var ikke slik de hadde forestilt seg at det skulle bli.

– Sykehuset tok mange prøver av både meg og Matheo, men ingen av prøvene viste at noe var galt. Det ble tatt både fostervannsprøve og infeksjonsprøver, i tillegg til at morkaken ble sendt inn. Noen måneder senere fikk vi brev i posten – det var ikke noe galt med morkaken heller. Derfor kalles det «krybbedød i mors liv»

Helt ifra starten har Ina og Mats vært veldig åpne om det å miste et barn. Sorgen var for stor til at de kunne bære den alene, derfor var det viktig at nærmeste familie var tilstede da Matheo ble født.

– Det var ikke bare vi som hadde mistet et barn. Våre foreldre hadde mistet et barnebarn, våre søsken sin nevø, og så videre… det var ikke bare vi som levde i stor sorg, så for oss var det godt å være åpne om det, forklarer Ina.

Paret har fått mange tilbakemeldinger fra beskjente som forteller at deres åpenhet har gjort det enklere for dem, slik at de kunne snakke om Matheo uten å være redde for å si noe feil.

– Jeg tror at vår åpenhet har gjort at vi i dag ikke lever i sorgen, men med den. Vi er veldig opptatt av de gode minnene vi fikk med Matheo. Vår lille engel er ikke bare en stor sorg, vi har mange gode minner fra svangerskapet og dagene på sykehuset.

Hun forteller at de fikk god hjelp, og mange fine råd fra de ansatte på sykehuset. De anbefalte blant annet å ta mange bilder, noe Ina setter stor pris på at de gjorde.

Les mer: En mors hyllest til barnet hun mistet

Ble gravid igjen

Tre måneder i sorg ble brått snudd om da Ina fant ut at hun var gravid igjen. Termindato var 20. januar 2015, bare en liten uke før Matheo sin termindato året før. 

– Jeg ble selvfølgelig veldig redd for at det samme skulle skje igjen. Derfor fikk jeg veldig god oppfølging på sykehuset gjennom hele svangerskapet – jeg gikk til jordmor hver andre uke, og hadde ultralydundersøkelse hver fjerde uke.

Mot slutten av svangerskapet ble det enda hyppigere sykehusbesøk, og Ina fikk innvilget igangsettelse to uker før termin. Hun hadde mange gode samtaler med jordmor, og kunne ringe sykehuset når som helst, slik at hun følte seg trygg.

– Da vi gikk inn i 2015 ble frykten for at det samme skulle skje igjen for stor. Jeg ble lagt inn på sykehuset, og satt i gang et par dager tidligere enn planlagt. 

Barn nummer to: Ina sammen med Oliver – Matheos lillebror. Foto: Privat
Barn nummer to: Ina sammen med Oliver – Matheos lillebror. Foto: Privat Vis mer

Les også: Ekstremt premature tvillinger

En engel som alltid passer på

2. januar ble fødselen satt i gang, og dagen etter ble Oliver født. Til Inas store glede var hennes jordmor vakt denne dagen, slik at hun tok imot deres andre barn.

– Vi tilbakte flere dager på sykehuset og fikk all den hjelpen vi ønsket. Vi hadde mange fine samtaler med de ansatte, som var gode å ta med seg videre.

Nå nærmer det seg Matheos toårsdag.

Det går ikke en eneste dag uten at Ina og Mats tenker på han.

– Dagen blir selvfølgelig veldig trist, men vi vil også at den skal være fin. Derfor skal vi besøke graven hans med ballonger, blomster og lys.

LES OGSÅ: Livet etter krybbedøden

Nærmer seg toårsdagen: Ina, Mats og Oliver skal besøke Matheos grav med ballonger, blomster og lys. Foto: Privat
Nærmer seg toårsdagen: Ina, Mats og Oliver skal besøke Matheos grav med ballonger, blomster og lys. Foto: Privat Vis mer

Nå er paret overlykkelige over å ha Oliver, en frisk og aktiv liten gutt, som snart blir ett år. 

– Jeg trodde aldri vi skulle føle lykke igjen, men det gjør vi. På flere bilder av Oliver ser vi godt at han ligner på storebroren sin. Ved sånne øyeblikk blir vi ikke triste, men utrolig glade og stolte.

– Oliver forstår ikke at han har en bror som ikke lever, men den dagen kommer. Og da skal han få vite hvor heldig han er, som har en engel som passer på han hele tiden.

Ligner på Matheo: Ina kan se mange likheter mellom Oliver og Matheo. Foto: Privat
Ligner på Matheo: Ina kan se mange likheter mellom Oliver og Matheo. Foto: Privat Vis mer

Ina skriver en blogg om å være englemamma

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer